1500 KOKKER FEIRER FRANSK GASTRONOMI

NETT Gout de France bandeau_good_france_ok_enFor annen gang arrangeres mandag 21.mars «Goût de /Good France», et internasjonalt gastronomisk arrangement lansert av Det franske utenriksdepartementet og den franske stjernekokken Alain Ducasse. Over 1500 kokker fra fem kontinenter deltar i denne verdensomspennende operasjonen. Til denne dagen komponerer de utvalgte kokkene en meny for sine restauranter, inspirert av fransk kokkekunst. Samtidig som menyene er basert på det franske kjøkken, legges det også vekt på bruk av sunne og kortreiste matvarer.

I Norge er fem kokker/restauranter plukket ut til å delta:

Mariusz Miroslaw Salamon, Grefsenkollen (Oslo)

Håvard Klempe, Jossa Mat og Drikke (Trondheim)

Martin Gaudin, L’ardoise (Oslo)

François Hanzel, Rustik Café (Stavanger)

Cyril Gouttebel, Chef Gouttebel (Oslo)

Mariusz Miroslaw Salamon (34) er en av de 1500 kokkene som er plukket til å delta. Med gode meritter fra stjernerestauranter i London, som Gordon Ramsays i Royal Hospital Road, Capital Hotel, The Greenhouse og fra Le Manoir aux Quat’Saisons i Great Milton, tok Salamon over som kjøkkensjef på Grefsenkollen i august 2014.

– Mye av det vi serverer på Grefsenkollen er basert på franske matlagingsteknikker, samtidig som vi lar oss inspirere av det nordiske kjøkken, forteller Salamon.

I år som ifjor er den trønderske hovedstaden markert på Goût de France-kartet. Restauranten Jossa Mat og Drikke i Trondheim har komponert en meny med lokale råvarer fra Røros, Verdal og Kvikne. Disse råvarene blir tilberedt på grunnlag av prinsipper fra det franske kjøkken.

Restaurantents kokk Håvard Klempe (26) er allerede godt kjent med franske mattradisjoner.

– Jeg tror kokker flest har et nært forhold til franske prinsipper. Selv om vi driver med nordiske råvarer her på Jossa i Trondheim, er det fransk gastronomi vi er lært opp i. Det er grunnlaget for nesten alt vi gjør. Vi bruker franske grunnleggende teknikker daglig i kjøkkenet på Credo og Jossa mat og drikke, forteller Klempe.

Klempe er født og oppvokst i Trondheim og har kokkeutdanning fra Ladejarlen. Han har erfaring fra blant annet Fossheim Turisthotell, Britannia Hotel og mer nylig Ylajali i Oslo. Nå er han kjøkkensjef ved Credo Restaurant og Jossa Mat og Drikke, som ligger i samme bygning, i Trondheim.

About hkp