2000 CRUISEANLØP I NORGE I SOMMER

Norge får nær 2000 anløp av cruiseskip i sommer, mot 1678 ifjor. Losstreiken på forsommeren førte til at rundt 30 anløp ble kansellert.

– Cruiseturismen har hatt en eventyrlig vekst i Norge de siste årene, og til tross for streiken kommer vi iår til å sette en solid rekord både i antall anløp og besøkende turister, sier direktør Wenche Nygård Eeg i markedsorganisasjonen Cruise Norway.

Oslo og Bergen er fortsatt de mest populære cruisemålene, selv om rederiene inkluderer stadig nye destinasjoner. I sommer får hele 40 norske havner besøk av cruiseskip.

Noen steder blir det ekstra travelt, og i Oslo kan inntil fem skip være inne samme dag. – De fleste ankommer om morgenen, og vi benytter fire ulike kaier til å ta imot skipene. Selv om fem skipsanløp er en sjeldenhet, har vi mange dager med tre anløp i sommer. Det har gått smertefritt til nå, sier markedssjef Margrethe Austad i Oslo Havn.

Når opptil 8000 passasjerer skal i land nesten samtidig, og gjøre de samme tingene i byen samtidig, krever det forberedelser.

– Før skipene kan legge til kai, skal havnene klargjøres og erklæres trygge, sier regionsjef Jan-Erik Elvestad i sikkerhetsselskapet G4S, som står for sikkerheten ved Oslo havn.

Internasjonale regler gjør at havnene skal sperres av, og all trafikk ut og inn må kontrolleres.

– Cruiseskip blir ansett som potensielle terrormål, og sikkerheten er på mange måter som på en flyplass, sier regionsjef, sier Elvestad.

Vektere er det første cruiseturistene ser når de går i land og det siste de ser når de går ombord igjen.

– Derfor er det viktig at de får en avslappet og hyggelig velkomst og avskjed i havnene, og at de besøkende føler at vi er der for å hjelpe dem.

På de travleste dagene står 50-90 turistbusser klar til å frakte turistene rundt i hovedstaden. De skal ofte innom de samme severdighetene, som Vikingskipmuseet på Bygdøy og Munch-museet.

– På disse museene har vi måttet lage egne pulje- og køordninger. Noen ganger ankommer 800 mennesker samtidig. Vi kan ikke slippe inn for mange besøkende på én gang, da kan man miste kontrollen, sier Jan-Erik Elvestad.

 

 

 

About hkp