3 AV 5 NORDMENN SKAL PÅ JULEBORD

8-julebord3 av 5 nordmenn skal på julebord i år, det er like mange som i fjor. Det viser en fersk undersøkelse som TNS Gallup har gjennomført på oppdrag fra NHO Reiseliv.

1 av 3 nordmenn (33 prosent) skal på ett julebord, mens 1 av 5 (19 prosent) sier de skal på to til tre julebord. 36 prosent har ikke planer om å dra på julebord i år.

– Det er samme trenden som i fjor. Julebord er fortsatt en viktig førjulstradisjon for mange nordmenn, men vi får signaler om at flere velger en mer nøktern julebordfeiring enn tidligere, sier Kristin Krohn Devold, adm. dir. i NHO Reiseliv.

– Mitt inntrykk er at det har blitt mer kos og mindre fyll på julebord. Arbeidsgivere har begynt å vise mer tilbakeholdenhet, ved blant annet å fjerne brennevin fra menyen. Mange kombinerer middag med en aktivitet eller et juleshow – som også bidrar til mindre fyll, fortsetter Devold.

Det er fortsatt vanligst å ha julebord på et offentlig serveringssted. 3 av 5 velger å ha julebordet ute på byen. 27 prosent skal ha julebord hjemme og 18 prosent skal ha julebordet på arbeidsplassen.

65 prosent skal på julebord i desember, mens 35 prosent velger å ha julebord i november. Fem prosent legger julebordet til januar.

– Det er fortsatt mange som går ut for å spise, men mitt inntrykk er at det er flere som har byttet ut den tradisjonelle julebordsmiddagen med en enklere lunsj. Folk flest kan forsvare å bruke et par timer på en lunsj med gode kolleger, men i en travel tid kan det være vanskelig å sette av en hel kveld, avslutter Devold.

Beate Holm Töpfer, daglig leder av Lillesand Hotel Norge, forventer en enda bedre julebordsesong enn året før, men bekrefter at julebordene har endret seg:

– Det er flere mindre selskaper nå enn før, og julelunsjer har blitt mer populært. Jeg opplever også at det er mindre fyll enn tidligere. Gjestene har mer fokus på god mat, og jakter på de unike opplevelsene, sier Beate Holm Töpfer.

NHO Reiseliv oppfordrer hele reiselivsnæringen til ansvarlig skjenking og økt legitimasjonskontroll i julebordstiden.

Bilde: Sole Hotell

About hkp