41 %-POENG SPRIK I REVPAR I OKTOBER

nett-scandic-795712_161_zStavangers -29,6 % og Drammens +11,4 er ytterpunktene på skalaen for RevPAR-utvikling fra oktober 2015, der nær sagt alle mellom-varianter finnes. Østlandet minus Drammen, samt «oljebeltet» minus Bergen, har negativ utvikling. I nord er det vekst, mens det i Trondheim er så å si uforandret, viser tallene fra Benchmarking Alliance.

HRR – Peter Wiederstrøm, Wiederstrøm Hotel Consulting

En del hoteller er ute av drift, og dette påvirker tallene både i Bergen, Kristiansand, Stavanger og Trondheim. Hele åtte av 13 byer og destinasjoner har nedgang i antall solgte rom, sammenlignet med oktober ifjor – fire av dem har tosifret fall. Fem byer har prisnedgang mens åtte har prisvekst.

Hotellene i Drammen har generelt hatt en negativ utvikling i år, sammenlignet med fjoråret. Blant annet er RevPAR ned 3,4 % hittil i år. Slik sett bød oktober på en liten oppmuntring. En prisoppgang på 10,6 % og en ørliten beleggsvekst (0,7 %) sendte RevPAR opp 11,4 % målt mot oktober 2015.

Stavanger-hotellene hadde i forkant av oktober tre måneder på rad med vekst, eller uforandret antall solgte rom, sammenlignet med tilsvarende måned året før. Slik sett var det tilbake til normalen for hotelldriverne i oljebyen sist måned, for med 15 % fall i belegget og 17,2 % nedgang i prisene, endte RevPAR ned hele 29,6 % i forhold til oktober ifjor. Bak beleggsnedgangen finner vi en netto tilførsel av rom på 2,5 % og en nedgang i antall solgte rom på 12,9 %. OTD-messen i fjor medvirket til fallet, melder bransjefolk lokalt. Den veksler mellom Bergen og Stavanger, så i år kan den ha bidratt positivt for hotellene i Bergen, som var opp 9,3 % i RevPAR fra oktober 2015.

RevPAR-utviklingen i oktober varierte altså, med, foruten nevnte Stavanger, Bergen og Drammen, blant annet Bodø (+7,2 %), Tromsø (+10 %), Oslo med Fornebu (-2,2 %) og Trondheim med flyplasshoteller (+0,8 %). Alt ifølge den siste hotellstatistikken fra Benchmarking Alliance.

 

About hkp