90% I INCOMING TROR SOMMERSESONGEN BLIR BEDRE, ELLER PÅ LINJE MED FJORÅRETS

Flere turister skal legge sommerferien til Norge, ifølge internasjonale og norske reiselivsrepresentanter. Det er særlig tyskere og amerikanere som leder an veksten. -Sommersesongen er høysesong for norsk reiseliv. Jeg håper de positive tallene slår ut i enda flere arbeidsplasser, sier reiselivsminister Torbjørn Røe Isaksen.

160 representanter fra internasjonalt og norsk reiseliv deltok i Innovasjon Norges Turistbarometer, som ser på forventet trafikk til og i Norge i løpet av sommermånedene.

58 prosent mener at sommeren blir mye bedre eller bedre enn 2017.

33 prosent tror den blir nokså lik i fjor. Kun 10 prosent tror på nedgang.  – Reiselivsnæringen sørger for jobb til over 160.000 personer. Derfor er det veldig gode nyheter at flere turister vil på ferie til Norge, sier Røe Isaksen.

Dersom forventningene slår til, blir det femte sommeren på rad med vekst fra utlandet. Optimismen råder i de fleste markedene, og særlig i volummarkeder som Tyskland, Sverige og Nederland. – Tyske gjester sto for hele 22 prosent av gjestedøgnene i sommermånedene 2017. Når vi vet at de blir i Norge over lang tid, og samlet legger igjen store summer, så er det veldig viktig, sier Bente Bratland Holm (bildet), reiselivsdirektør Innovasjon Norge.

Det ventes også vekst fra oversjøiske markeder, særlig fra USA. Hele 77 prosent venter vekst fra landet som på få år har vokst til et av Norges største markeder.

Til sammenligning ser veksten ut til å bremse opp fra Storbritannia. – Flere europeiske land melder nedgang av britiske besøkende, så det er naturlig å tro at det henger sammen med nasjonale forhold som lavere pund og usikkerhet knyttet til Brexit, sier Holm.

Verdens innbyggere reiser mer enn noensinne, og vedvarende svak norsk krone, samt oppfattelsen av Norge som en trygg destinasjon, bidrar til at besøkende setter nesen hitover.
– Men for å bli valgt må Norge være synlig internasjonalt. Det er helt avgjørende for å sikre vekst, sier Holm.

Innovasjon Norges egne undersøkelser viser at interessen for Norge øker, og internettsøk på Norge som feriedestinasjon gikk opp med 16 prosent i 2017

Tall fra fjoråret viser at veksten kommer om sommeren.

– I 2017 kom 66 prosent av veksten i sommermånedene. Tilsammen utgjorde det over halvparten av alle gjestedøgnene det året, sier Holm, og fortsetter; – Det er viktig at sommeren går bra, men utfordringen ligger i å skape vekst også i de resterende åtte månedene av året.

Næringen viser både vilje til og ønske om at de besøkende skal bruke større deler av Norge, til alle årstider. Dagens situasjon viser at den langsiktige markedsføringen har fungert. Over flere år har vi hatt mye fokus på sommeropplevelser. Destinasjonene har utviklet gode produkter, og lagt tilrette for besøk om sommeren. Vi skal fortsette å bygge på det som fungerer bra, men legge til nye opplevelser, årstider og destinasjoner, avslutter Bente Bratland Holm.

 

About hkp