BOOKER 80.000 – 100.000 NORSKE HOTELLOVERNATTINGER ÅRLIG

– Tumlare har incomingtrafikk til Norge fra mange markeder og totalt sett har vi en liten økning fra ifjor. Det er selvfølgelig individuelle variasjoner fra de forskjellige landene. Vårt største marked, Japan, har holdt seg omtrent som ifjor. En del av de øvrige asiatiske markedene, som Thailand, Taiwan og Malaysia har økt. India holder seg ganske stabilt, det samme gjør Brasil. USA er falt litt, men ikke mye. Så ser vi at Russland øker, de andre europeiske markedene holder seg rimelig stabile, sier Vibeke Raddum, Director Destination Europe i Tumlare.

– Vi booker mellom 80.000 og 100.000 overnattinger på norske hoteller hvert år og bruker hoteller i alle kategorier. Bergen og fjord-regionen er der vi har det største volumet, deretter Oslo. Vi benytter både store og små hoteller.

Våre oversjøiske kunder besøker flere land på samme reise, det vanlige er en rundreise i Skandinavia. Asiatene bruker kortere tid enn amerikanerne på en slik reise, men alle har lengst opphold i Norge. Gjester fra Asia har vanligvis en 8 til 11 dagers rundreise, derav ca 4 dager i Norge, da skal de til Oslo og fjordene. Det er flere destinasjoner som skal besøkes i Norge, i Sverige og Danmark er det stort sett hovedstedene. Vanligvis flyr de inn til Oslo og kjører over fjellet til Bergen og så drar de rundt i fjordene. Vi har også en fin vekst for trafikk til Nord-Norge. Kommende vintersesong tegner også veldig bra for trafikken til Nord-Norge, med bl.a. fire charterfly fra Japan. Flaggskipet vårt er fjordene på Vestlandet, Nordkapp er også en svært ettertraktet destinasjon og også Lofoten. I tillegg er midnattsol og nordlys store trekkplastre.

Vi har hatt et rimelig stille år så lang, uten noen store kriser for første år på lenge, og det er deilig. Når vi derfor bare ser en liten økning i trafikken fra ifjor, eller omtrent samme nivå, tyder det på at en stor del av verden sliter. 2011 var jo ikke noe spesielt godt år for norsk incoming, så det forteller at det er stagnasjon rundt omkring fremdeles. Mange ”nye” markeder for norsk incoming er i fin vekst, men selv om den prosentvise veksten er formidabel, er de reelle tallene fortsatt små. At vårt eget største marked, Japan, ligger på status quo, påvirker totalbildet mye. Den norske kronen er alt for sterk for tiden, det kan for eksempel føre til at rundreisene i Skandinavia vil bli lagt opp med mer tid i Danmark og Sverige, men mindre i Norge, sier Vibeke Raddum i Tumlare.

Foto: Kviknes Hotel, Balestrand/Fjord Norge AS

Les hele artikkelen i septemberutgaven av HRR.

 

 

About hkp