CASTILLA Y LEÓN: BORGER, HELSTEKT SMÅGRIS, TAPAS OG STADIG BEDRE VINER

Vakker natur, historiske minnesmerker, god mat og vin, sammen med shopping er dette hovedingrediensene i moderne turisme. Castilla y León, nordvest  i Spania, kan by på alt dette og mere til.

Castilla y León er den største regionen innen EU. Den ligger på en høyslette, gjennomsnittlig 830 moh, de høyeste fjellene er på 2500 meter. Den viktigste elven, Duero, renner gjennom regionen fra øst, til Portugal i vest, i nesten 600 kilometer. Klimaet her karakteriseres av kalde vintre og varme somre. Landbruk, inkludert vin, er viktigste næringsvei. Det tar bare i overkant av en time til Madrid med bil, høyhastighetstoget mellom regionhovedstaden Valladolid og Madrid, med stopp i Segovia, trenger under en time på turen.

Som navnet tilsier er Castilla y León en region med mange slott, festninger og borger, som man kan se strategisk plassert rundt om i landskapet. De fleste er fra middelalderen, totalt finnes det over 200 monumenter med tilknytning til middelaldersk militærarkitektur. Mange er åpne for publikum, bl.a. det kongelige slottet Alcácar i Segovia og borgen i Peñafiel.

Regionen har rike gastronomiske tradisjoner og er i første rekke kjent for svinekjøtt, som røkt skinke og chorizo pølser. Guijuelo er et kvalitetsmerke på svinekjøtt, like godt kjent som Rioja når det gjelder vin. I regionens våpenskjold er det naturlig nok avbildet borger og løver, men borger og smågriser kunne vært like treffende. Ellers produseres det mye ost, frukt og grønnsaker. Kalvekjøtt er også viktig, oppdrett av storfe er en viktig næring her. De er Spanias nest største produsent av fårekjøtt, en av de best kjente rettene er baby-lam grillet på trekull. Selv om Castilla y León ligger i innlandet, spises det store mengder fisk og skalldyr, det er ikke langt til Biscayabukta i nord og Atlanterhavet i vest.

For vininteresserte er Castilla y León svært interessant. Det er lagt opp mange godkjente vinruter i Ribera del Duero, i hjertet av Castilla, og i Rueda, i provinsen Valladolid. De fleste produsentene tar imot besøkende med åpne armer. Castilla y Leon har hele ti sertifiserte og beskyttede vinproduksjonsområder: Arlanza, Arribes, Bierzo, Cigales, Ribera del Duero, Rioja, Rueda, Tierra de León, Tierra del Vino de Zamora og Toro. Her finner man et stort antall kvalitetsprodusenter, sertifisert av myndighetene.

Viktig by i Det spanske imperiet

Castilla y León kan også by på flere interessante byer. Salamanca er en spennende og vakker by, full av historiske bygninger, på samme tid såpass stor at den er levende og ungdommelig. Universitetet i Salamanca er Spanias eldste og et av verdens eldste, grunnlagt av kong Alfonso IX i 1218 og offisielt godkjent av pave Alexander IV i 1255. I det 15. og 16. århundre var dette universitetet det viktigste i Det spanske imperium. I 1580-årene var det så mange som 6500 studenter her. Store deler av det gamle universitetet, inkludert det flotte biblioteket, er i dag åpent for publikum.

Helstekt smågris under romersk akvedukt

Segovia er hovedstad i provinsen med samme navn. En vakker by, med brostensgater, som ikke minst er kjent for den fantastiske, 2000 år gamle romerske akvedukten, midt i sentrum. Dette er en av de best bevarte konstruksjonene som finnes noe sted fra romertiden. Landbruk og skogbruk er viktige næringsveier, turisme blir stadig viktigere. På en høyde over byen står «eventyrslottet» Alcázar, der to elver møtes.

Helstekt smågris er stjernen innen Segovias gastronomi og særlig én restaurant er blitt viden kjent for denne retten, Mesón Cándído, under akvedukten. At dette stedet er blitt berømt, langt utenfor Spania, tyder et besøk en vanlig dag i midten av mai på. Til lunsj var nesten alle bordene ute, og de fleste inne, fylt opp med kinesiske turister. Selve bygningen er svært gammel og fredet. Hit kommer gjestene for å spise de utrolig saftige og møre grillede smågrisene. Servitørene viser hvor mørt kjøttet er ved at de ikke bruker kniv, men kun en tallerken på høykant for å dele opp kjøttet i porsjoner. Er man heldig og har vindusplass, kan man se den vakre og godt bevarte akvedukten mens man spiser.

Tapashovedstaden

Valladolid er en pulserende by med interessant arkitektur, her er det mange godbiter helt fra det 13. århundre og frem til våre dager. Ikke minst blir byen kalt «tapashovedstaden», og er et populært reisemål for den som vil ta et dypdykk i denne delen av spansk gastronomi.

Restauranten Los Zagales de la Abadía, like ved Plaza Mayor, er vel tapas-stedet fremfor noe. Her eksperimenteres det med ingredienser og utseende på rettene. Mye er så fantasifullt at man nesten ikke skulle tro at det var mulig, men godt smaker det meste. For noen år siden bestemte eier og kjøkkensjef på Los Zagales, Antonio González, seg for å modernisere den tradisjonelle restauranten og bli spesialister på den viktigste delen av den lokale gastronomien: Tapas. De begynte med lage noen utradisjonelle utgaver av tapas og pinchos, det slo an, tapasene fra Los Zagales vinner stadig spanske og internasjonale tapaskonkurranser. Gjestene strømmer til, både byens innbyggere og turister møtes til tapas og et glass eller to i baren hos Los Zagales. Mange i denne delen av Spania har som fast rituale at de går innom en tapasbar etter jobb.

Peñafiel kongenes og vinens by

Peñafiel er en by forbundet med konger, adel, og vin. Byen regnes som hovedstad for Ribera del Duero-viner. Arkeologiske funn viser at det har vært produsert vin her i over 2000 år. Slottet regnes som et av de best bevarte festningsanlegg fra middelalderen. Penafiel Provincial Wine Museum har fått plass i den store borgen fra det 15. århundre. Museet er moderne og interaktivt og gir svar på det meste man kan ønske å vite om vinproduksjon generelt, og viner fra Valladolid-provinsen spesielt.

Bærekraftig vinproduksjon og kvalitetsturisme

Carlos Moro bestemte seg for å etablere vinproduksjon i Valbuena del Duero, ved elven Duero. Her hadde munker drevet vinproduksjon siden det 12.århundre. Bodega Matarromera ble virkelighet og Moro greide å skape en portefølje av moderne viner, med hans personlige merke. På slutten av 1990-tallet begynte Carlos Moro å utvikle vinene under Bodega Emina, og i 2005 oppnådde han sitt mål med å skape det første integrerte senter for bærekraftig utvikling, Bodega Emina og vinmuseum, som nå er hovedkvarter for Matarromera Group.

Opprinnelig var «Emina» et volummål som cisterciensermunkene brukte, og som tilsvarte mengden vin en munk skulle drikke daglig. Å drikke sin daglige «Emina» var en plikt.

Den ettertraktede «gyldne milen» i Ribera del Duero, der Bodega Emina Ribera holder til, har områder som er idelle for fremstilling av gode viner.

Emina har også en bodega i Rueda der de lager hvite og musserende viner, hoveddruen der er den friske og elegante Verdejo.

Bærekraft og hensyn til miljøet står i første rekke i hele virksomheten, f.eks. genererer bygningene mer energi enn de forbruker.

Emina Ribera Winery er også i første rekke innen vinturisme. Vinmuseet gir de besøkende mulighet til å få et innblikk i historien og kulturen bak denne gamle drikken, mens de kan se inn i den daglige produksjonen i vintapperiet. Emina har fått en rekke priser for satsingen på turisme, bl.a. en utmerkelse for kvalitetsturisme.

Like ved Bodega Emina ligger det vakre, historiske klosteret Santa Maria de Valbuena, en del av dette er bygget om til et femstjerners spa-hotell, Castilla Termal Monasterio de Valbuena. Her er det investert en god del for å få til et førsteklasses komfortabelt hotell, med alle moderne bekvemmeligheter. Interiørdesignet er holdt i en rustikk stil, som det passer seg i et gammelt kloster, men det mangler ikke noe. Fellesarealene er også stilfulle. Hotellet tiltrekker seg et internasjonalt publikum som vil bo i avstressende, vakre omgivelser og nyte god mat og vin.

Les hele artikkelen i HRR nr.4

 

About hkp