FLERE VIL PÅ FJELLFERIE

nett-hjorundfjordenhikingnorway_e29abb83-b34f-460b-b991-9da51d7b5daf7 av 10 nordmenn planlegger en kortere eller lengre fritidsreise denne høsten. Fjellferie lokker flere enn i fjor, viser fersk reiseundersøkelse.

TNS Gallup har på oppdrag for NHO Reiseliv spurt 1114 nordmenn over 18 år om deres reiseplaner denne høsten.

72 prosent svarer at de skal reise bort, enten i høstferien eller i en eller flere helger i høst. Det er en svak økning fra tidligere år. 21 prosent drar på tur i selve høstferien, og det er på nivå med 2014 og 2015.

Av de som tenker seg på tur i høst, skal 44 prosent feriere i Norge. 9 prosent skal til Sverige og 55 prosent skal besøke et annet land i Europa. 8 prosent skal besøke land utenfor Europa i høst.

– Den generelle trenden om at vi tar flere og kortere ferier gjelder også om høsten. Da tar man for eksempel en helg i København, mens neste tur går til hytta på fjellet. Mye tyder på at disse to ferieformene ikke konkurrerer direkte med hverandre. De fleste rekker både en storbyhelg i Europa og feriedager i norske fjell, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

Den norske fjellheimen er i vinden som aldri før, viser NHO Reiselivs undersøkelse. Av de som skal feriere i Norge i høst, svarer hele 44 prosent at de skal på fjellet. I en lignende undersøkelse i fjor høst svarte 35 prosent det samme. Å besøke venner og familie er den viktigste høstaktiviteten i år som i fjor.

– Høsten er en utrolig fin tid for fjellferie med familie og venner. Vi ser at høstreiser ikke lenger er bare for dem med barn i skolen, men at et bredt tverrsnitt av befolkningen skal reise. Mange hoteller og destinasjoner satser sterkere på denne årstiden, sier NHO Reiseliv-direktøren.

Flere velger hytte

Reiseundersøkelsen viser at norske hyttetradisjoner lever i beste velgående. 42 prosent av de norgesferierende skal på hytta i høst. Det er en økning på seks prosentpoeng fra i fjor høst. Samtidig oppgir 3 av 10 at de planlegger friluftsaktiviteter.

– Jeg tror vi vil se at et økende behov for å røre på seg vil føre til at flere velger ferieopplevelser som inneholder fysisk aktivitet. Faktum er at det er et vell av frilufts- og opplevelsestilbud over hele landet om høsten, fra downhillsykling i Hafjell og kajakkpadling langs Helgelandskysten til toppturer i vest og skjærgårdsopplevelser i sør, sier NHO Reiseliv-sjefen.

Høstens mest reiselystne finner vi i Oslo og Akershus og det indre østlandsområdet. Av de som skal feriere i Norge i høst, er det også klart flest som skal til Østlandet.

Foto: Hjørundfjorden. VisitNorway.no

About hkp