FOLK GÅR OFTERE PÅ RESTAURANT – MEN GJØR DET ENKLERE

Fursetgruppen er landets største restaurantgruppe med et tyvetall serveringssteder og en omsetning ifjor på rundt en halv milliard kroner. – Vi detaljstyrer ikke restaurantene våre, selv om vi har sans for detaljer, sier Gjøran Sæther (bildet), administrerende direktør i Fursetgruppen

Hvordan har starten på året vært for Fursetgruppen?

– Januar kan nok være en litt vanskelig restaurantmåned for bransjen generelt, men vi har hatt bra trafikk. Det er endel bedrifter som legger julebordet på nyåret, istedenfor før jul. I tillegg har vi flere serveringssteder tilknyttet møte- og konferansesteder og f.eks. Operaen, der er det masse forestillinger på denne tiden av året. Der driver vi både Argent Restaurant og Sanguine Brasserie. Meet Ullevaal har stor konferanseaktivitet på begynnelsen av året. Grilleriet får mye trafikk i forbindelse med forestillinger på Folketeateret.

Hvordan var 2017 for dere?

– 2017 var et bra år for Fursetgruppen. Det var stort sett uforandret for de serveringsstedene vi hadde fra før, men Grand Café, som vi overtok i november 2016, kom inn for fullt og har bidratt til en kjempestor omsetningsøkning, sammen med Ling Ling by Hakkasan på Aker Brygge, som åpnet i april ifjor. Ling Ling er en stor restaurant, men den har utviklet seg svært positivt og har hatt meget bra omsetning. På Grand Café har vi frokost for hotellets gjester, det er bra besøk til lunsj og middag, og så har vi Vinkjelleren, som er blitt svært populær på kort tid. Men vi er også godt fornøyd med utviklingen på de restaurantene vi hadde fra før. At noen fikk redusert omsetning, skyldes i stor grad det dårlige sommerværet.

Julebordsesongen var bra, omtrent som de to tre siste årene. Det var tre intense uker fra 25.november til ca. 14.desember, etter det roet det seg noe. Totalt sett er vi godt fornøyd. 2017 var et veldig spennende år for oss, med fullt driftsår på Grand Café og åpning av Ling Ling. På slutten av året tok vi over driften av Gamle Logen, som er et flott sted for banketter, kurs, konferanser, konserter, etc.

Ser du noen trender i markedet når det gjelder hva gjestene etterspør?

– Det virker som folk fordeler restaurantbesøkene mer over året. Før var det f.eks. veldig konsentrert før jul, nå velger mange heller å gå ut flere ganger i året. Folk går oftere ut og spiser, men gjør det enklere. Det er færre 7-8 retters middager, det virker som gjestene legger igjen litt mindre penger hver gang. Publikum er kvalitetsbevisste, det er kommet mange gode restauranter i de senere år, noe som høyner kvalitetsnivået i bransjen. Det er bra for oss også, når vi får sterkere konkurranse skjerper vi oss alle sammen.

Går det greit å rekruttere de medarbeiderne dere trenger?

– Ja, jeg synes det er grei tilgang på personale. Fursetgruppen har jo vært i bransjen noen år, vi har kjente steder og behandler folkene våre bra. Men vi skulle gjerne hatt det dobbelte antall kokkelærlinger, idag har vi 13, det kunne godt ha vært 25. Det er synd at det er for lite søkning til bransjen. Med rundt tyve serveringssteder har vi også gode muligheter for å tilby internt opprykk og gi folk karrieremuligheter.

Blir 2018 et hvileår for Fursetgruppen etter den store ekspansjonen det siste året?

– Vi har ingen konkrete planer om nye restauranter per idag. Både Grand Café, Ling Ling og Gamle Logen er såpass nye for oss, pluss at vi skal videreutvikle de andre stedene vi allerede har.

Les hele artikkelen i februarutgaven av HRR

About hkp