FULLT TRYKK I TROMSØ

– Januar er en hektisk måned i Tromsø, med Tromsø Internasjonal Film Festival, Arctic Frontiers Conference og Nordlysfestivalen, da er det fullt trykk i hotellbransjen. Året har startet veldig bra. Også utviklingen av trafikken i julen er interessant og den største kontrasten i forhold til slik det var for bare noen få år siden. Den dårligste dagen vårt hotell hadde denne julen var julaften, da hadde vi 290 gjester!, sier Øyvind Alapnes (bildet), General Manager på Clarion Hotel The Edge i Tromsø.

– Februar er høysesong for nordlysturismen, da kommer “hele verden” hit. Da kan det være vanskelig å få hotellrom, særlig for norske forretningsreisende, som er vant til å booke rom dagen før ankomst. I 2017 hadde hotellene i Tromsø et snittbelegg på 90% i februar. Når gjennomsnitt for alle byens 19 hoteller er 90%, betyr det at mange hadde fullt hus de fleste dagene. Det trykket vi opplever nå varer frem til påske.

Vi har flere gjester denne vinteren enn ifjor, men det viktigste for hotellbransjen er at vi har greid å øke prisene litt. Vi har hatt bra belegg i mange år, men hengt litt etter med prisene i forhold til andre norske byer. Vi er ikke på topp ennå, men har heldigvis klart å løfte prisene. Det er i vintersesongen vi får best priser. Det er stor forskjell på vintermånedene i Tromsø idag og for bare 5-6 år siden. Det var jo bra for noen år siden også, men den økningen som er kommet i de senere år har vært utrolig.

Sommermånedene gir ikke overskudd

2017 var et meget bra år for oss. Det har vært vekst for hotellbransjen i Tromsø hvert år i det siste, men det er viktig å få med seg at det ikke bare er “booming”. Når vi “skrur av” nordlyset i slutten av mars, kommer vi absolutt inn i en del av året der hotellene må kjempe hardt om gjestene. April og mai er krevende måneder, juli og halve august er også vanskelige måneder i Tromsø, belegget kan være bra, men prisene er svært lave. Det er mange bussreiseselskaper til lave priser, men de gjør iallfall at vi greier å holde hjulene igang. Sommermånedene gir ikke overskudd, så det er klart at vinteren er ekstremt viktig for oss.

Tromsø opplever en formidabel vekst i ferie-/fritidsmarkedet, spesielt det utenIandske. Vi håper at også flere nordmenn skal oppdage nordlyset, der har vi et stort potensiale. 2017 var det 32% økning i utenlandske overnattinger i Tromsø, kinesiske turister øker mest i prosent.

Clarion The Edge er Nord-Norges største hotell med 290 rom og er også landsdelens største konferansehotell. Vi har nylig åpnet et nytt kongressenter med fem nye møterom. Vi er glade for tilveksten, fordi vi har ikke hatt nok konferansekapasitet til å dekke etterspørselen.

For å gi enda bedre tilbud til gjestene har vi ansatt en concierge. Turistene har ofte veldig mange spørsmål og trenger hjelp til å booke aktiviteter og utflukter, dessuten avlaster det resepsjonen. Ialt går det rundt 80 sightseeingturer ut fra Tromsø hver dag, i tillegg kommer mange andre aktiviteter. Det er turer for å oppleve nordlyset og andre vinteraktiviteter. Vi tester alle turopplegg selv, før vi eventuelt anbefaler dem til gjestene.

Innbookingen fremover året ser veldig bra ut og er bedre enn på samme tid ifjor. Det er ingen tvil om at 2018 kommer til å bli et bra år, hvis det ikke skjer noe uforutsett geopolitisk.

Les hele artikkelen i februarutgaven av HRR.

 

About hkp