Tariffnemnda vedtok fredag delvis allmenngjøring av Riksavtalens minstelønnssatser. Dermed innføres generell minstelønn for alle ansatte innenfor overnatting, servering og catering.
Allmenngjøring innebærer at lønns- og arbeidsvilkår etter tariffavtalen gjøres gjeldende for alle som jobber i bransjen, også uorganiserte. Selve allmenngjøringen skjer gjennom fastsettelse av en forskrift, som er besluttet av den uavhengige Tariffnemnda.
Forskriften vil ikke omfatte tariffavtalens øvrige minstelønnssatser, overtidstillegg, helge-, kvelds- eller nattillegg. Forskriften vil heller ikke omfatte Riksavtalens regulering av arbeidstid. Arbeidstid og overtid skal dermed følge arbeidsmiljølovens regler.
Begjæring om allmenngjøring av Riksavtalen ble fremmet av LO i mai i år. Tariffnemnda sendte utkast til forskrift på høring 27. juni. NHO Reiseliv gikk i sitt høringssvar imot forslaget.
– En stor seier for alle arbeidstagerne i bransjen og de seriøse bedriftene med tariffavtale, sier forbundssekretær i Fellesforbundet, Clas Delp.
– Vedtaket om allmenngjøring vil sette en stopper for alt det vi har sett, og dokumentert, av totalt uverdige forhold for mange utenlandske arbeidstagere i hotell- og restaurantnæringen. Det er bra for arbeidstagerne, og det er bra for konkurransesituasjonen for de bedriftene som har tariffavtale og gir sine ansatte skikkelige lønns- og arbeidsvilkår, sier Delp.
Dette betyr allmenngjøring
Allmenngjøring av en tariffavtale innebærer at alle som arbeider i en bedrift som omfattes av tariffavtalens virkeområde, enten de er organiserte eller uorganiserte, minimum har krav på de lønns- og arbeidsvilkår fra tariffavtalen som er allmenngjort.
Hovedformålet med ordningen er å hindre at utenlandske arbeidstagere får uakseptable lønns- og arbeidsvilkår, såkalt sosial dumping.
Selve allmenngjøringen skjer gjennom fastsettelse av en forskrift.
Forskriften fastsettes av Tariffnemnda, som er en uavhengig nemnd.
Foto: Per Sollerman/NHO Reiseliv
Leave a Reply