GUIDE MICHELIN’S INSPEKTØRER: BORD FOR EN

Guide Michelins inspektører er spionene i restaurantbransjen. De prøver å opptre så ubemerket som mulig og bruker somregel falskt navn når de bestiller bord. Sjefen for  Guide Michelin, Jean-Luc Naret (bildet), har rundt 90 inspektører spredt over hele verden. De avgjør hvilke restauranter som skal få én, to eller tre stjerner – eller kanskje miste stjerner.

Dommen over Oslo-restaurantene er nylig falt, og ikke på mange år har det vært så få Michelin-stjerner på restaurantveggene i hovedstaden. Kun fire restauranter med en stjerne hver.

Det tar mange års trening å bli Michelin-inspektør, mange av dem har tung bransjebakgrunn. De fleste har matfaglig utdannelse, alle har jobbet som kjøkkensjef, eller innen F&B, og viktigst av alt, alle er ekstremt matinteresserte.
En Michelin-inspektør som Restaurant Magazine har intervjuet, sier at hun spiser på restaurant i gjennomsnitt ni ganger i uken. Hun lar være å gjøre notater ved bordet, for ikke å tiltrekke seg oppmerksomhet. Derimot bruker hun 2 – 3 timer etter hvert måltid på å skrive en omfattende rapport, etter hukommelsen.
– Vi har “smakshukommelse” fordi vi har spist de samme rettene, kanskje tusenvis av ganger. Vi er stadig på jakt etter de beste matopplevelsene, sier den anonyme inspektøren.
En Michelin-inspektør lever ofte et ensomt liv. Somregel spiser de alene og bestiller derfor “bord for en”. Det gir anledning til å fokusere mer på maten og atmosfæren, kort sagt hele opplevelsen. Noen ganger spiser to inspektører sammen og skriver da to separate rapporter etterpå.

 

About hkp