GUIDE MICHELIN: STATUS QUO I OSLO

3 Guide MichelinDet ble status quo for Oslo i årets utgave av Guide Michelin Main Cities of Europe 2013. Restaurant Maaemo har beholdt sine to stjerner som de ble tildelt ifjor, mens Bagatelle og Statholdergaarden beholder én stjerne hver. Restaurant Oscarsgate, som fikk én stjerne ifjor, ble lagt ned i 2012.

Stjernene som deles ut baseres kun på maten som serveres, i tillegg viser bestikksymboler bedømmelse av miljø, service med mer. En restaurant som får tre stjerner i Guide Michelin, bedømmes å være verd en reise i seg selv, mens to stjerner betyr at restauranten er verd en omvei. Én stjerne betyr at restauranten er eksepsjonelt god i sin kategori.

I tillegg er tre restauranter, Lille B, restauranteik og Oro Bar & Grill, tildelt utmerkelsen Bib Gourmand – merket som indikerer at restauranten serverer vellaget mat til gunstig pris. Heller ikke blant disse var det noen forandring fra ifjor.
Som tittelen sier, er dette en guide til restauranter i Europas viktigste byer, i Norge er det kun Oslo som er funnet verdig til å havne i denne kategorien.
Guiden presenterer et utvalg hoteller og restauranter i alle komfort- og prisklasser i 44 byer i 20 europeiske land. Guide Michelin Main Cities of Europe 2013 omtaler hele 1574 hoteller og 2154 restauranter. Utvalget av restauranter omfatter 15 som er tildelt tre stjerner (ingen forandring fra 2012), 80 har to stjerner (derav 9 nye) og 309 har fått én stjerne (50 nye). 265 viser Bib Gourmand-piktogrammet for meget bra valuta for pengene (54 nye).
I motsetning til Oslo har København har tatt godt for seg med Michelin-stjerner i de senere år. I årets utgave har 13 restauranter fått tilsammen 15 stjerner. Nyheter her er at Geranium får sin stjerne nummer to, dette er en restaurant som driver økologisk. Noma beholdt sine to stjerner. Restauranten Kadeau er nykommer med én stjerne.

Den første Michelin-guiden ble utgitt allerede i 1900 i Frankrike. Guide Michelin Main Cities of Europe ble første gang utgitt i 1982 og utgis iår for 32. gang.
Michelins forskjellige guider er nå også tilgjengelige på nettstedet Viamichelin.com, som har over 400 millioner besøk årlig. Papirutgavene kom ut i et opplag på over en million eksemplarer ifjor.

 

About hkp