GULLALDER FOR NORSK MAT-TURISME – OSTE VM TIL NORGE

Norge har stort potensial som matdestinasjon. Nå begynner den store mengden av internasjonale mat-turister smått om senn å få øynene opp for hva vi har å tilby av unike opplevelser her i nord. Og det er ost som er nøkkelen!

Gammalost, pultost og brunost. Matkultur sier mye om historien til et land og et folk.

I 2016 ble den helnorske blåmuggosten Kraftkar kåret til verdens beste, til stor begeistring for oss her i gamlelandet og til overraskelse i verden for øvrig.

– Vi ser en klar oppsving i interessen for Norge som matland, sier lokalmatekspert Agneta Linden Moen i Up Norway, som har spesialisert seg på kvalitetsreiser i Norge. – Interesserte tar kontakt fra alle verdens hjørner – USA, India, Emiratene. Vi har fått overveldende positive tilbakemeldinger på de skreddersydde matopplevelsene vi har satt sammen, såkalte Taste of Local Secrets. Nå lanserer vi helt nye ostereiser rettet mot internasjonale reisende. Her kommer gjestene tett på produsentene og får smake og lære om kvalitetsprodukter direkte fra gården. Det gir en helt spesiell nærhet til råvarene, og gir fantastiske historier og opplevelser som våre reisende setter stor pris på.

Linden Moen har bakgrunn fra Spesialitet – kvalitetsmerking av lokalmatprodukter gjennom Matmerk og kjenner markedet godt gjennom mange år. Hun ser for seg en gullalder for norsk matnæring og norsk matturisme i årene framover.

– Det er alt for få som kjenner Norge som matdestinasjon. Våre internasjonale kontakter blir overrasket når vi forteller om tilbudet. Her er det et stort uutnyttet potensial. Ja, vi har stempel som et dyrt land blant internasjonale reisende, men vår erfaring er at betalingsvilligheten for kvalitet er god, og gjestene er overrasket over verdien de får for pengene.

– Kraftkar har uten tvil satt Norge på det internasjonale matkartet. Å få oppleve både osten, og hvor den kommer fra, bør være på alle osteelskeres ønskeliste, sier John Farrand, adm. dir. for The Guild of Fine Food, arrangør av The World Cheese Awards i 30 år.

World Cheese Awards er en av verdens største ostekonkurranser. Den 2. november skal konkurransen avholdes i Bergen.

– Denne sjansen kommer kun én gang i livet. Mer enn 3000 oster fra hele verden samles i Grieghallen, hvor ostene skal bedømmes av 230 internasjonale ostedommere, og kjempe om å bli kåret til verdens beste. Her må vi bruke alle muligheter til å fortelle om Norge som matdestinasjon og det unike vi har å tilby!

Foto: Fredrik Bye/Up Norway

About hkp