HURTIGRUTEN TIL KRIG IMOT PLAST

Som første selskap i Norge kutter Hurtigruten all unødvendig engangsplast. Allerede 2. juli skal alt fra sugerør og rørepinner, til plastglass og plastposer være borte fra selskapets skip. Målet: Å bli verdens første plastfrie rederi.

Budskapet fra Hurtigruten er krystallklart: All unødvendig engangsplast skal bort fra selskapet innen sommeren. Det inkluderer bl.a. et årlig forbruk på 960.000 sugerør, ialt ca. 2800 kg og 390.075 plastbeger, ialt ca. 5000 kg.

Plastsugerør blir byttet med metall. Rørepinner forsvinner helt. Det samme gjør plastglass pakket i plast, plastbestikk, plastposer, plast-tannpirkere, plastforklær, engangspakker med smør – og alt annen engangsplast som selskapets 400.000 gjester og 2500 ansatte omgir seg med hver eneste dag.

– Årlig plukker våre gjester og ansatte flere tonn plast og søppel fra strender langs norskekysten og i sårbare områder. Vi ser med egne øyne hvor stort dette problemet er. Derfor kan vi ikke sitte stille og se på det som skjer. Som en stor aktør har vi et ansvar, sier sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten.

Hurtigruten kutter engangsplasten både fra alle skipene i den legendariske Kystruten Bergen – Kirkenes og fra selskapets stadig flere ekspedisjonsskip, som seiler fra pol til pol. Plast-stoppen gjelder også for de tre hotellene, restaurantene og resten av virksomheten Hurtigruten driver på Svalbard, gjennom datterselskapet Hurtigruten Svalbard.

I tillegg til at engangsplast bannlyses internt i selskapet, tar Hurtigruten nå kontakt med alle sine leverandører og ber dem kutte plastmengden.

At Hurtigruten erklærer krig mot plast, skjer bare noen dager etter offentliggjøringen av den største miljøoppgraderingen i selskapets historie. Inntil ni av selskapets skip skal bygges om til gass- og batteridrift.

Alle skipene langs norskekysten gjøres også klare for landstrøm for å kutte utslipp i havn.

Bilde:

Konsernsjef Daniel Skjeldam og hotellsjef Kristian Skar på MS Richard With i Kirkenes, sammen med resten av Hurtigrutens 2500 ansatte, er de nå i full gang med plast-kuttene.
Foto: Ørjan Bertelsen/Hurtigruten

About hkp