INGEN REKORD-SOMMER FOR UTESERVERING

Det er ikke så enkelt å drive med uteservering i Norge, og denne sommeren har bydd på særlige utfordringer på grunn av alt regnet. På Aker Brygge i Oslo har selskapet  Akerrestauranter AS kjente serveringssteder som D/S Louise og Albertine. I tillegg kommer Lekter’n, Café Sorgenfri og Café Christiania, som også inngår i Pål Gjelseths restaurantgruppe. Tilsammen har de 1200 sitteplasser inne og hele 1800 ute.

– Vi er størst i Oslo på uteservering og da er det naturlig at vi er opptatt av været, sier adm.dir. Helene Skjenneberg i Akerrestauranter AS.

– Det har ikke vært noen stor utesesong denne sommeren, selv om uteserveringen startet allerede i mars. Det er særlig mai og juni som er toppmåneder for oss. Sommermånedene dette året har vært preget av mer nedbør og lavere temperaturer enn tidligere. Vi følger med på værmeldingen opp til flere ganger i timen for å kunne planlegge bemanningen best mulig, og har erfart at det som meldes på Yr.no ikke nødvendigvis er det samme været som vi opplever her nede på Aker Brygge. Etterhvert er vi blitt flinke til å tenke fleksibilitet og ha muligheter for alternative løsninger.

Naturligvis har vi en viss grunnbemanning uansett vær. Med flere serveringssteder, kan vi også sjonglere litt med bemanningen, alt etter hvor trykket er størst. På en finværsdag har vi godt over 100 ansatte på jobb, mot rundt halvparten på en dag med dårlig vær.

Vi har en lang liste over ekstrapersonale som kan tilkalles, for det meste servitører, kjøkkenbemanningen er mer konstant. Mange studenter og andre ønsker ekstrajobber. Det er et puslespill å få bemanningen til å gå opp hver dag, alt etter vær, som kanskje skifter flere ganger. Når solen titter frem fylles det temmelig raskt opp på uteserveringene, på en halv time kan det komme flere hundre gjester og da må vi være klare. I denne bransjen må man snu seg fort rundt og gripe de sjansene som kommer, sier Helene Skjenneberg.

Mindre væravhengige nå

– Svært mange av stolene våre idag er under markiser eller seil og vi har både varmelamper og avskjerminger, dette gjør oss mindre væravhengige enn tidligere. For eksempel på Lekter’n, en av Oslos største uteserveringer, er over halvparten av plassene under seil. Det betyr at vi har en helt annen situasjon nå enn for noen år siden, da var det kun bord og stoler, uten ly for hverken vær eller vind. Nå har vi begge deler og får dermed mer fleksibilitet og er mindre væravhengige.

Aker Brygge totalrenoveres

Norwegian Property, som er gårdeier på Aker Brygge, er i gang med en renoveringsplan for Aker Brygge for perioden 2012 – 2015. Det skal blant annet etableres en ny paradegate og store deler av bygningsmassen skal renoveres. Det betyr blant annet at D/S Louise og Albertine berøres fra høsten 2012. Vi får da en periode uten drift i vinter. Denne tiden vil vi benytte til å se på mulige konseptuelle endringer med ferdigstillelse tidlig i 2013. Café Albertine vil fremstå med nytt konsept til våren, så det er spennende tider vi går i møte, avslutter Helene Skjenneberg i Akerrestauranter AS.

 Bilde:

– Vi merker været på omsetningen hver eneste dag om sommeren, sier adm.dir. i Akerrestauranter AS, Helene Skjenneberg.

Les hele artikkelen i septemberutgaven av HRR.

 

About hkp