INNGANGSPENGER FOR TURISTER PÅ BRYGGEN I BERGEN?

Bryggen i Bergen er en av Norges mest populære turistattraksjoner, enkelte dager er det nå for mange turister der, og det tas til orde for å begrense adgangen ved å ta inngangspenger.

På 12 år har antall besøkende økt fra 800.000 til 1,7 millioner i 2017, ifølge Stiftelsen Bryggen. På sommerens mest hektiske dager har stiftelsen målt opp mot 40.000 besøkende og mener nå at smertegrensen er nådd.

– Det er helt vanlig at Unesco-opplevelser tar betalt for inngang. Vi er nødt til å tenke annerledes rundt våre turistattraksjoner og profesjonalisere måten vi tilbyr landet vårt på, sier administrerende direktør i reiselivsselskapet Fjord Norge, Kristian Jørgensen, til NRK Hordaland.

Jørgensen mener at det på sikt kan være helt riktig å ta betalt for inngang på Bryggen og andre populære norske reisemål.

– Vi har visse populære reisemål som i noen deler av sommersesongen er under press. Her bør det helt klart bli gjort tiltak. Jeg mener vi bør jobbe med å bygge opp infrastrukturen rundt populære reisemål og så betale for det ved hjelp av inngangspenger, sier Jørgensen.

Jørgensen etterspør en analyse for å finne ut hvor smerteterskelen ligger for Bryggen. – Blant annet er jeg interessert i å se hvor mange dager antall turister når 40.000. Hvis det er snakk om fire-fem eller seks dager i løpet av en hel sesong, blir det feil å snakke om overturisme på Bryggen. Til sammenligning er det tilnærmet tomt i åtte måneder fra oktober til april, sier Jørgensen.

 https://www.nrk.no/hordaland/turistsjef-mener-turister-pa-bryggen-ma-betale-inngangspenger-1.14129950

Foto: VisitBergen

About hkp