LUFTHAVN-SIKKERHETSKONTROLL PÅ 5 SEKUNDER

Om noen få år kan det ta så lite som 5 sekunder å forsere sikkerhetskontrollen på lufthavnene. Et sofistikert, nytt elektronisk system demonstreres nå av IATA i Singapore.

Den 3 meter lange sikkerhetstunnelen kombinerer all eksisterende og påtenkt sikkerhetsteknologi på ett sted. Passasjerene vil kun trenge å gå gjennom tunnelen, mens de blir scannet. Passasjerene slipper også å ta av seg klær og sko.

Idag beregner sikkerhetskontrollen 30 sekunder per passasjer, men i tillegg kommer ventetid og tid som går med til å ta av og samle sammen klær og eiendeler etterpå. Selv de mest effektive lufthavnene trenger ofte 10 minutter på en slik kontroll idag.

Det nye IATA-screeningssystemet vil dele passasjerene inn i tre kategorier, ”kjente reisende”, ”normale reisende” og en tredje mer suspekt gruppe, for eksempel passasjerere som kun har enveisbillett som er betalt kontant. Disse tre gruppene vil bli utsatt for forskjellig grad av screening, ifølge The Daily Telegraph.

– Vi bruker $ 7,4 milliarder i året for at luftfarten skal være sikker, men våre passasjerer opplever bare ubehag av dette. Passasjerene bør kunne komme seg ombord i et fly med verdighet. Det betyr uten å måtte stoppe, kle av seg eller pakke ut, og ikke minst uten å bli befølt. Det er det som er oppgaven for “Checkpoint of the Future”, som dette nye konseptet kalles. Vi må gjøre koordinerte investeringer for å sikre sivilisert luftfart, sier Giovanni Bisignani, generaldirektør og CEO i IATA.

About hkp