MÅ GJØRE DET LETTERE FOR TURISTENE Å BRUKE PENGER I NORGE

Mange norske butikker aksepterer ikke euro som betalingsmiddel, og har ikke skjema for refundering av moms. Dermed går de glipp av tusenvis av kroner årlig, mener reiselivsnæringen.

– Mange cruiseturister kommer kun med utenlandsk valuta i bagasjen. Derfor vil jeg oppfordre flere butikker til å ta både euro og dollar. Det kan være avgjørende for om turister legger igjen penger, eller om de i det hele tatt går inn i en butikk, sier Tor Johan Pedersen, fagansvarlig for cruise i Innovasjon Norge til NRK Rogaland.

Ifølge Innovasjon Norge legger hver cruiseturist igjen 860 kroner hver dag de er i land. Cruiseturister som kommer til Norge er ifølge reiselivsnæringen opptatt av holde kostnadene lavest mulig.

– Derfor er det viktig at handelsnæringen legger tilrette. Ikke bare at de tar euro og utenlandske kort, men også at de er med i Global Blue, hvor cruiseturistene kan få tilbake momsen. Det betyr 25 prosent rabatt på hele butikken, sier reiselivssjef i Haugesund, Vigleik Dueland.

Global Blue er et verdensomfattende selskap for momsrefundering. Selskapet operer i 51 land, og har 300.000 tilknyttede forhandlere. I Norge har de 3500.

– Vi har mye luksusbutikker i Oslo og mye suvenirbutikker i Bergen. Dette er de to største byene for taxfree i Norge, sier Geir Victor Svendsen, administrerende direktør i Global Blue.

Enkelte butikker, samt alle suvenirbutikker i cruisehavnene Bergen, Stavanger og Haugesund, tar euro og er med i Global Blue. Men de aller fleste tar kun kort eller norske kroner.

– Her har vi en stor utfordring. Vi må bli flinkere å legge tilrette, sier daglig leder i Haugesund sentrum, Odd Fossan Waage jr. til NRK Rogaland.

About hkp