MILJØPRISEN 2012 TIL STJERNERESTAURANTEN MAAEMO

Bak suksessen til Michelin-restauranten Maaemo ligger en gjennomgripende satsing på miljø, økologi og bærekraft. I mars gikk Maaemo fra null til 2 Michelinstjerner, nå får de nok en pris, Miljøprisen 2012 fra Norsk Designråd. Prisen deles ut årlig på Designdagen til den bedriften som har utviklet et produkt eller en løsning med de fremste miljøegenskapene.

– Vi ønsker å løfte frem bedrifter som målrettet bruker design for å redusere miljøbelastningen, og her er Maaemo i en særklasse. De setter en ny standard i restaurantbransjen, også på miljøsiden, sier Marte Grevsgard, prosjektleder i Norsk Designråd

Hos Maaemo er ikke bærekraft bare et moteriktig uttrykk å smykke seg med, men selve fundamentet til virksomheten. Her er gulvteppene laget av resirkulerte plastflasker, 80 prosent av maten er kortreist og for å spare papir og trykksverte får du kun vinmenyen på iPad.

– Hemmeligheten var å involvere designerne fra dag én. Som gammel designer vet jeg hvor frustrerende det er å komme sent inn i et prosjekt, når alle forutsetningene allerede er lagt, sier Jon Frede Engdahl, en av de tre gründerne bak Maaemo.

Derfor trakk Engdahl inn sine gamle kolleger i Uniform allerede før Maaemo var en realitet. De la føringer på alt fra valg av møbler, veggdekor og kunst med gode miljøegenskaper, helt ned til de bærekraftige materialene som gulvet er laget av.

– Miljø er så mye mer enn kildesortering. Kildesortering skulle bare mangle. Hos oss tenker vi bærekraft i et større perspektiv, forteller Engdahl. Det er for eksempel lite kjøtt i rettene som serveres hos Maaemo, og det kjøttet som brukes kan godt være grisekjaker eller kyllinglever, noe som gjerne kastes på langt mindre fasjonable restauranter.

Mye motstand underveis

Miljø og økologi kommuniseres også i den visuelle identiteten til restauranten. Uttrykket er sobert, skandinavisk og moderne, og minner gjesten om at her er maten kortreist og fra småskalaprodusenter – ikke dyrket i kunstgjødsel eller full av veksthormoner. På nettsiden viser en bildeserie urtenes vei fra Ekebergåsen til kjøkkenet på Maaemo, der de ender opp i en velkomponert rett.

– Vi har møtt mye motstand underveis. Folk har sagt at konseptet vårt er for smalt til å fungere i Norge, at beliggenheten er helt feil og at økologisatsing ikke er forenelig med å drive en gourmetrestaurant. Da er det betryggende at vi også mottar anerkjennelser, enten det er Michelin-stjerner eller Miljøprisen. Det styrker oss i troen på at vi gjør de riktige tingene, sier Engdahl.

About hkp