PERFEKT TIMET PÅSKE

NETT skistar_hemsedal_09-9846– Mange operatører på norske vintersportssteder har problemer med lønnsomheten og vi i Skistar får ofte spørsmål om hvorfor vi lykkes. Da pleier jeg å henvise til vår årsberetning, der står det mye og den som studerer den vil kanskje få noen gode tips. Men den store forskjellen er egentlig ganske enkel, det er konseptet. Vi har kontroll over produktet, markedsføringen, samt booking og salg i eget bookingsystem, sier Bo Halvardsson, Skistars* tekniske direktør/destinasjonssjef for Norge.

– Vi er ikke en turoperatør som andre turoperatører, som lever av provisjon på overnattinger. Det er store forskjeller i prisene etter hvilke uker det gjelder. Rundt nyttår kan en leilighet koste NOK 15.000, mens den i uke 2 kan koste NOK 5000, da blir det  også store forskjeller i størrelsen på provisjonen. Resultatet er at mange ikke legger så mye jobb i å selge lavprisukene, det koster mer å markedsføre og jobbe med salget, enn det man får i provisjon. I Skistar har vi inntekter  på skipass, provisjon på leilighet, inntekt på skiutleie, skiskole, aktiviteter, etc., da kan vi gjøre overnattingsprisen så attraktiv at gjestene kommer likevel, til og med på en tirsdag i uke 2. Midtuke er ofte vanskelig på skidestinasjonene. Vi kjører en “forestilling” hver dag, med kilometervis av preparerte løyper, et stort antall restauranter, etc. denne “forestillingen” koster like mye å kjøre uansett hvilken dag det er, da er det om å gjøre å få så mange gjester som mulig til å komme, også i midtuke, og dette jobber vi intenst med. Det har vært en tendens til at mange operatører har vært fornøyd med å ha høyt belegg og høye priser kun i weekendene, sier Halvardsson.

– Vi fikk en positiv start på sesongen både i Trysil og Hemsedal, med åpning helt i begynnelsen av november. Det samme var tilfelle på våre andre destinasjoner. Vinterferien er litt fordelt, med godt besøk av dansker i uke 7 og de fleste nordmenn i uke 8. Svenskene har vinterferie fra uke 8 til 10. I Trysil er danskene i klar majoritet i uke 7. Etter to tøffe år på det danske marked, er danskene nå på vei tilbake. Det er absolutt ikke som det var i 2009 og tidligere, da en dansk krone var verdt 1,20 norske og 1,50 svenske, men nå er det iallfall på vei oppover igjen. Og når påsken kommer i uke 14 og 15, som iår, er det perfekt for oss.

50% forhåndsbestiller heiskort

Gjestene blir mer og mer opptatt av transfertiden til anlegget og oppholdet blir litt kortere. Mange har også være ute i verden på vintersportssteder og ønsker samme standard hjemme, både på heiser og overnattingssteder. Restaurantene må være bra, toaletter må holde høy standard, parkeringsplasser må være gode og lett tilgjengelige. Flere og flere forhåndsbestiller heiskort, iår er det rundt 50% som gjør det. Da slipper de å bruke tid på dette på destinasjonen, men kan isteden dra direkte til heisen, sier Skistars Bo Halvardsson.

* Skistar er et svensk børsnotert aksjeselskap som eier og driver vintersportsanlegg i Norge og Sverige. Selskapet har anlegg i Sälen, Åre og Vemdalen i Sverige, samt Hemsedal og Trysil i Norge. De har en markedsandel på skipassalg i Skandinavia på 41%.

Foto: Skistar/Hemsedal

Les hele artikkelen i HRR nr.2

About hkp