PLANLEGGER ENERGIPOSITIVT HOTELL VED SVARTISEN

I samarbeid med Arctic Adventure of Norway*, Asplan Viak og Skanska, har arkitektfirmaet Snøhetta designet «Svart», verdens første Powerhouse-hotell, ved brearmen av den populære turistdestinasjonen Svartisen nasjonalpark i Meløy kommune i Nordland. Hotellet skal stå ferdig i 2021.

“Svart” er det første bygget som bygges etter den energipositive Powerhouse-standarden så langt nord. Hotellet vil ha et årlig energibehov som er 85 % lavere enn et moderne hotell, og vil dessuten produsere sin egen energi.

– Å bygge i et så dyrebart miljø som det vi finner på Svartisen, kommer med noen helt klare krav til oss som arkitekter. Vi må ta vare på den naturlige skjønnheten til området og verne om flora og fauna. Det er ekstremt viktig for oss at Svart etterlater et minimalt fotavtrykk i den rene nordnorske naturen. Å skape et energipositivt hotell, med en tilhørende skånsom drift, har vært helt avgjørende for å for å skape en turistattraksjon med fokus på bærekraft og respekt for de sjeldne planteartene, det rene brevannet og den blå breisen i det unike nærmiljøet rundt hotellet, sier grunnlegger og partner i Snøhetta, Kjetil Trædal Thorsen.

Den sirkulære bygningskroppen til «Svart» strekker seg fra strandkanten ved foten av Almlifjellet og ut i den glassklare Holandsfjorden. Hotellets sirkulære form gir panoramautsikt mot fjorden og en opplevelse av å komme tett på den nordnorske naturen. Konstruksjonen er inspirert av byggeskikker som brukes ved oppføring av rorbu og fiskehjell. Rorbu-referansene speiler seg i hotellets bærekonstruksjon, som består av trepåler som stikker flere meter under vannflaten. Pålene bidrar til at bygget får et minimalt fotavtrykk i landskapet og gir bygget et nærmest gjennomsiktig preg. Pålene fungerer også som en brygge, og er bygget slik at man både ved flo og fjære kan padle under hotellkonstruksjonen. Den edle naturen rundt hotellet kan kun nås ved båt, og det planlegges en energinøytral transportbåt som skal gå mellom Bodø og Svartisen.

* Arctic Adventure of Norway (datterselskap av Miris Eiendom) er selskapet bak satsningen på Svartisen. Selskapet har en målsetting om å bli ledende i Norge innen bærekraftig turisme i Nord-Norge.

About hkp