POPULÆRE PERIQUITA FYLLER 50 – I NORGE

Portugisiske Periquita har mange trofaste venner i Norge og kan i disse dager markere 50 års jubileum siden de første flaskene ble solgt her i landet. Produsenten, vinhuset José Maria da Fonseca i Setubal, har et bredt sortiment, men det er i første rekke deres røde Periquita de er kjent for.

Mange har stiftet bekjentskap med Periquita som naturlig følge til den norske utgaven av bacalao, med tomatsaus, men den passer like godt til vilt og upretensiøse pastaretter.

José Maria da Fonseca ble grunnlagt i 1834. Idag er selskapet fortsatt eid av familien Soares Franco, i ledelsen sitter 6.generasjon og allerede er tre fra 7.generasjon aktive i forskjellige stillinger. 80% av produksjonen eksporteres. Totalt har de 34 vinmerker, produsert i fem portugisiske regioner, men største varemerke er fortsatt Periquita. Vinen har sitt navn fra vinmarken Cova da Periquita.

Periquita er den eldste bordvinen som fortsatt produseres i Portugal. I tillegg til at den er José Maria da Fonsecas flaggskipvin, er den også Portugals mest eksporterte rødvin. Periquita er kjent som den første rødvinen som ble tappet på flaske med egen etikett. José Maria da Fonseca forsto verdien av å bygge varemerker. Siden 1850 har Periquita representert den portugisiske livsstilen; avslappet, varm og fruktig, med litt krydder i bouqueten.

Periquita 2015 (V-pris NOK 117,90) er en vin med en moderne profil, fruktig, med balanserte tanniner. Inneholder Castelão (95%) og Tinta Amarela (5%). Perfekt som ledsager til et uformelt måltid. Idag kommer Periquita både som rød-, rosé- og hvitvin.

Det lages forskjellige utgaver, Periquita Reserva (V-pris NOK 129,90) er en blanding av original Periquita og en visjon for fremtidens vin. Druene Castelão (50%), Touriga Nacional (30%) og Touriga Francesca (20%), gir denne vinen en karakter av søt frukt med hint av blåbær, fioler og krydder. Dette er en glimrende vin til en meget gunstig pris.

Periquita er ikke uforandret  i de årene den har vært på markedet i Norge, den er blitt oppdatert gjennom årene, men hele tiden uten å glemme hvor den ble født og hvor det hele startet. Norsk importør er Engelstad.

About hkp