REVPAR-VEKST I DE FLESTE HOTELLSTORBYENE

2 Northern-lights-over-The-Tromso-Bridge-022013-99-0036-1024Foruten Ålesund og Trondheim, går det rett vei for hotellene i de norske storbyene per januar iår. Variasjonene er imidlertid store. Det går frem av tallene fra Benchmarking Alliance.

Tekst: Peter Wiederstrøm, Hotelia AS

RevPAR står for revenue per available room og brukes på norsk som losjiomsetning per tilgjengelige rom. RevPAR fremkommer ved at man multipliserer rombelegg med rompris, og således er det et viktig «måltall» for hotellene.

Vær obs på at vi i våre oversikter sammenligner perioden 1.-31. januar iår med 1.-31. januar ifjor, altså dato for dato. For noen byer, bl.a. Oslo, vil avvikene bli merkbare om man i stedet sammenligner ukedag med ukedag.

RevPAR-utvikling fra januar-12 til januar-13

(Et utvalg)

Lillehammer-Hamar  + 28,2 %

Stavanger                     + 8,2 %

Bodø                             + 6,8 %

Tromsø                         + 6,6 %

Trondheim                    – 5,5 %

Ålesund                      – 16,6 %

Kilde: Benchmarking Alliance, bearbeidet av Peter Wiederstrøm, Hotelia AS

– Jeg er strålende fornøyd med starten av 2013. Etter et tøft og utfordrende 2012 er jeg meget optimistisk med tanke på 2013, uttaler Kjetil Engum, som er direktør både ved Rica Hotel Hamar og Rica Victoria Hotel Lillehammer.

Tromsø best på belegg – Ålesund svakest

Med «nordlys-turisme» Tromsø Internasjonale Filmfestival og nordområdekonferansen Arctic Frontiers, «knuser» Ishavsbyen (bildet) alle norske storbyer på rombelegg. 71,2 % for januar er langt foran bl.a. Bodø (58,7), Stavanger (57,7), Gardermoen (54,6) og Oslo (55,4).

– Det er fantastisk at Tromsø nå har «business» i det som må anses som svake perioder for storbyene, kommenterer Øyvind Alapnes, mannen som må sies å ha gjort kometkarriere innen hotellnæringen. Den tidligere eliteseriedommeren i fotball har bare jobbet fire år i bransjen og nå er han direktør på Clarion Collection Hotel With. Alapnes innkasserte nylig prisen som «General Manager of the Year» i Nordic Choice Hotels.

Ålesund droppet svært kraftig i belegg i januar iår. 34,2 % er «milevis» bak de andre byene. Administrerende direktør Sven Erik Moe i Hotelldrift Ålesund AS står bak tre av byens hoteller; Rica Parken Hotel, Rica Hotel Scandinavie og Thon Hotel Ålesund. Han forklarer nedgangen i byen med at januar 2012 var ekstremt god, at en del bransjer har hatt en treg start på året og at flere store anleggsprosjekter ble avsluttet i høst. – Tradisjonelt er januar og februar svake måneder i Ålesund, forklarer Moe.

Store kapasitetsøkninger i Oslo-området og Trondheim

Tar man for seg området Oslo med Fornebu, ser man at det er hele 11 % flere tilgjengelig rom i januar 2013 enn i januar 2012. Til tross for dette er belegget i Oslo kommune og Fornebu uforandret (ca. 55 %), altså når man sammenligner januar i de to årene, måned for måned (01.01-31.01). Christian Gamsgrø,  Director of Revenue Management – Norway at Scandic HotelsDirector of Revenue Management i Scandic Hotels, påpeker at resultatet blir annerledes (beleggsnedgang) om man sammenligner januar iår med den nærmeste tilsvarende 31-dagersperioden (med likt antall mandager, tirsdager osv.). Uansett er han rimelig fornøyd med utviklingen i belegg i Oslo-markedet. – Det er en underliggende vekst i markedet, men ikke nok til å kompensere for de nye rommene. Det er litt spesielt at den største nedgangen kommer på tirsdager og onsdager, sier Gamsgrø.

Store kapasitetsøkninger har det også vært i Trondheim. Fra januar ifjor til januar iår er antallet tilgjengelige rom rundt 13 % høyere. Samtidig går antall solgte rom opp ca. 7 % og dermed faller belegget fra 52,9 til 50,2 %. Hotellet som representerer størstedelen av kapasitetsøkningen, Clarion Hotel & Congress Trondheim, ledes av Stig Hillestad. Han kan konstatere at tallene har blitt ganske bra både i byen og på eget hotell.

– Høsten og året 2012 ble svært bra for oss. «Kaken» i Trondheim ble større, blant annet ved at vi fikk mange nye arrangementer av typen 300-800 personer til byen. I 2012 klarte derfor Trondheim å absorbere kapasitetsøkningen, og det ser ikke så verst ut iår heller. Dessuten må man huske på at losjitall er én ting. Vi snakker ofte «total revenue», og i vår bedrift er bidraget fra kurs/konferanser og mat/drikke betydelig.

Stavanger og Bergen sterke på pris

Belegget i Stavanger-området er gått opp fra 55,9 % i jan-12 til 57,7 % i jan-13. Magne Torgersen, som leder de tre Rica-hotellene i området, kan ikke se at det er spesielle arrangementer eller annet som ligger bak økningen. Det ene av hans hoteller, Rica Airport Hotel, hadde knallsterke 85 % belegg i januar iår. Prisene i regionen økte fra NOK 1141 til 1194. – Etterspørselen er fortsatt meget stor fra tirsdag til torsdag, som gir oss gode priser disse dagene. Lavt weekend-belegg gjør at snittprisen ikke trekkes så langt ned, sier han.

Belegget i Bergen var nær uforandret fra januar ifjor (51,8 %) til januar iår (51,2 %). Prisene gikk opp fra NOK 900 til 943.

– Det er den beste prisutviklingen i byen siden juni 2012 og faktisk nest høyest økning siste 13 måneder, forklarer Terje Thorstensen, som både innehar tittelen Head of Revenue Optimization, Scandic Norway og er City Revenue Manager for Scandic i Bergen.

I statistikken fra Benchmarking Alliance går det frem at belegget i Kristiansand har gått ned fra 46,1 % i jan-12 til 45 % i jan-13. Her inngår hotellene utenfor bykjernen (bl.a. Dyreparken), så det er grunn til å tro at beleggstallene i sentrum er langt bedre. Uansett ligger man bak en del andre storbyer. Håvard Solum, som er hotelldirektør på Scandic Kristiansand og Scandic Kristiansand Bystranda (åpner i juni iår, red. anm.), ser flere årsaker til dette.

– Vi mangler en arena for å avholde kongresser og store konferanser. I tillegg har kanskje ikke Kristiansand som destinasjon vært flinke nok til å jobbe sammen for å skape trafikk.

I Drammen gikk belegget opp fra 46,6 % i jan-12 til 50,8 % i jan-13. Jostein Sveen, direktør på Rica Park Hotel Drammen kjenner seg igjen i tallene. – Vårt hotell fikk en vekst i januar iår forhold fjoråret, fra 51% til 53%.

Sammenligner man januar 2012 med januar 2013 (dato for dato) går belegget ved Gardermoen opp fra 53,7 % til 54,6 %.

– Jeg ser en tilbakegang, spesielt i midtuke, noe som kan tyde på nedgang i konferansemarkedet. Generelt er det stor variasjon på dagene. Det kan se ut til at individuelle segmenter har økt, opplyser Tor Eivind Line, som er hotelldirektør på Comfort Hotel RunWay. Han tror at noen aktører har gått ned i pris for å få volum.

Belegget gikk opp fra 55,9 til 58,7 % i Bodø i januar iår sammenlignet med januar ifjor. Prisoppgangen er på 1,7 %, til NOK 870.

– Det er høy byggeaktivitet i byen. Utviklingen av Bodø som by, fylkessenter og kulturhovedstad i Nordland, gjør at det drypper på vår næring, forteller Fred Anton F. Ravneberg, direktør på Radisson Blu Hotel i Bodø.

 

Bilde: Med «nordlys-turisme» Tromsø Internasjonale Filmfestival og nordområdekonferansen Arctic Frontiers, «knuser» Ishavsbyen alle norske storbyer på rombelegg. Foto: Gaute Bruvik – Visitnorway.com

Mer om januarstatistikken til Benchmarking Alliance i neste nummer av HRR som distribueres 10. mars.

 

About hkp