SAS-STREIKEN KAN BLI KOSTBAR FOR NORSK REISELIVSNÆRING

Over 1400 piloter er tatt ut i streik i SAS. Fredag morgen ble det klart at partene ikke kom til enighet, etter å ha forhandlet i lang tid.

SAS-pilotene mener de ikke har samme vilkår som kollegaer i andre selskaper. De krever lønnsøkning på 13 prosent og større forutsigbarhet med hensyn til arbeidstid. NHO Luftfart var villig til å gå med på lønnsøkninger på nivå med norsk arbeidsliv forøvrig, altså 3 prosent.

– Riksmegleren konstaterte at partene stod så langt fra hverandre at det ikke var grunnlag for å legge frem et forslag som kunne forventes å bli anbefalt av begge parter, heter det i en pressemelding fra riksmegler Mats W. Ruland.

I løpet av fredag vil rundt 550 avganger bli innstilt og 60.000 passasjerer kan blir rammet, ifølge SAS.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i analyseselskapet WinAir, anslår at SAS vil tape rundt 80 millioner kroner hver dag streiken pågår, i tillegg kommer omdømmetapet.

SAS-streiken kan også få store negative konsekvenser for norske hoteller og reiselivsnæringen forøvrig. Dette er høysesong for landsmøter og konferanser og den internasjonale turisttrafikken øker nå uke for uke. I tillegg fører streiken naturligvis til store problemer for reisebyråer og turoperatører som driver med utgående forretnings- og ferie-/fritidstrafikk.

 

Foto: SAS

About hkp