SHOPPINGTURISME: LONDON PÅ TOPP – MEN OSLO BEDRE ENN PLASSERINGEN

Shoppingmulighetene er av stor betydning når reisemål velges.  En internasjonal undersøkelse for noen år siden viste at shopping ble prioritert på første- eller annenplass når feriedestinasjon skulle velges. Europa får spesielt mye shoppingturisme, 44% av den globale omsetningen innen turisme skjer i Europa, ifølge WTO.  Og ikke minst anses Europa som ledende i verden når det gjelder luksus-shopping, særlig blant de som er mest interessert i å shoppe når de er på ferie.

Economist Intelligence Unit har utarbeidet The Globe Shopper City Index – Europe, en analyse sponset av Global Blue. Her er 33 europeiske byer analysert med hensyn til shoppingturisme. London
topper denne indexen på grunn av det enorme utvalget av varer og forretninger, selv om dette vanligvis ikke er byen for røverkjøp.

Oslo kommer nest sist blant byene på totalscore, det er særlig i kategoriene ”Prisnivå” og ”Kultur
& Klima” Oslo scorer lavt. Alle vet at prisnivået i Oslo/Norge er høyt, men her er et svakt punkt i undersøkelsen. I kategorien ”Prisnivå” er Oslo nest sist og Genève sist, begge i land utenfor EU. Undersøkelsen tar ikke hensyn til at utenlandske turister, for eksempel de som bor i EU-land, kan få refundert merverdiavgiften når de handler i Norge og Sveits. Dette er et viktig punkt å ta med i betraktningen for dedikerte ”shoppingturister”. Utlendinger handler luksusprodukter på duty-free for store beløp, i forretninger som for eksempel Louis Vuitton i Akersgaten i Oslo, og hos diverse Rolex-forhandlere.

Les hele artikkelen i desemberutgaven av HRR

About hkp