SMAG & BEHAG I GRIMSTAD VANT GANEFART

For fjerde gang er Norges beste spisested langs veien blitt kåret. Lunsjbaren Smag & Behag i Grimstad er årets vinner. I tillegg til hederen er premien en sjekk på NOK 50.000,- og et diplom.

– Ganefart bidrar til å finne frem til de beste spisesteder langs veien i hele Norge. Økt oppmerksomhet og interesse for god mat basert på norske råvarer og formidlet på en forståelig måte, skaper stolthet og engasjement. Ganefart gir inspirasjon både hos produsenter, kokker og spisegjester, sier statssekretær Harald Oskar Buttedahl i Landbruksog matdepartementet.

Juryens begrunnelse:
– Smag & Behag lunsjbar i Grimstad på Sørlandet er årets vinner av Ganefart. Konseptet med lunsjbar (åpningstid mellom 10 og 17) gir mulighet for at andre spisegjester enn de som er ute på kveldstid kan bli kjent med sørlandske matspesialiteter og råvarer. Barn kan få halve porsjoner av den samme maten som tilbys voksne. Dette er også en fin måte å formidle lokale smaker og retter til den oppvoksende generasjon. Juryen har tiltro til at Smag & Behag vil være et lokomotiv i regionen når det gjelder å se potensialet i bruk av lokale retter og råvarer.

8 regionvinnere

Juryen for 2012 har hatt 8 gode regionvinnere å velge mellom i kåringen av årets Ganefartvinner. Alle regionvinnerne serverer god mat og er gode ambassadører for spisesteder som serverer lokal norsk mat på en gjestfri og hyggelig måte. I 2012 skulle de ulike regionale juryene ha ekstra oppmerksomhet rundt spisestedenes evne til å formidle historier eller opplysninger om råvarene som brukes, om opphav til rettene, kanskje med en historie til. Presentasjon av maten ved bruk av norsk menyspråk og bruk av norske navn på rettene, er også vektlagt.

Regionvinnere:

Hedmark/Oppland: Torsætra, Skreia, Oppland

Trøndelag/Møre og Romsdal: Nilsgardstunet, Stordal, Møre og Romsdal

Agder og Rogaland: Smag & Behag, Grimstad, Aust-Agder

Hordaland og Sogn og Fjordane: Bekkjarvik Gjestgiveri, Austevoll, Hordaland

Buskerud, Telemark og Vestfold: Gretteberg kafe, Haugastøl, Buskerud

Akershus, Østfold og Oslo: Villa Mat og Mer, Mysen, Østfold

Troms og Finnmark: Røkenes Gård og Gjestehus, Ervika, Troms

Nordland: Restaurant Bojer, Thon Hotels Svolvær, Nordland.

Ganefart
Ganefart arrangeres av Landbruks- og matdepartementet i samarbeid med Norges Bygdekvinnelag og Innovasjon Norge. Ganefart skal utpeke det spisestedet som er best på å servere mat med lokale råvarer og lokal matkultur. Publikum har anledning til både å nominere og stemme på det stedet de mener er best egnet. Nærmere 200 spisesteder har vært blant de nominerte.

Mat og Reiseliv
Årets Ganefart-pris ble delt ut på konferansen Mat og Reiseliv, som arrangeres av Innovasjon Norge i samarbeid med Den Norske Turistforening, HANEN og Innovasjon Norge. Mat og Reiselivskonferansen er et faglig møtested for både produsenter og serveringssteder.

About hkp