SNØKRABBE – NY PÅ MARKEDET, VELSMAKENDE, LANGBENT OG RIMELIG

Snøkrabben er i ferd med å bli en ny og verdifull skalldyrart for Norge. Kjøttet er velsmakende og ettertraktet, i tillegg er kiloprisen betydelig lavere enn for dens større slektning, kongekrabben.

Snøkrabben har først de senere årene kommet i full fart fra Barentshavet og inn i norske restauranter og butikker. Krabben skal ha fått navnet sitt fordi kjøttet er hvitt som snø. Den har et godt kjøttinnhold og skallet er tynt. Med en særegen og litt søtlig smak, har den mange av de samme bruksområdene som kongekrabben, men prisen ligger betydelig under.

I utgangspunktet er snøkrabben lik kongekrabben, men er mindre og lysere i farven på skallet. Den har et ryggskjold som er opptil 16 cm bredt, men vanligvis 11 cm hos hannen, og sjelden mer enn 9 cm hos hunnen. Vekten kan bli 0, 5 – 1,5 kg. Beina er påfallende lange.

Snøkrabben holder til i det nordvestlige Atlanterhavet og det nordlige Stillehavet. Den ble først oppdaget av russiske forskere i Barentshavet i 1996. Det er usikkerhet rundt hvordan snøkrabben kom dit, men det er antatt at den innvandret østfra. I motsetning til kongekrabben er den svært temperatursensitiv og lever helst i vanntemperaturer på 3 grader. Fangst i Norge skjer hele året i det nordøstlige Barentshavet og i Svalbard-sonen.

Snøkrabben minner mye om kongekrabben, men har et søtere og saftigere kjøtt. Kjøttet i bena er godt egnet for rask varmebehandling. Den kan serveres naturell, gratinert, grillet eller i wok. I festleddene på bena er kjøttet mer revet, noe som passer godt til salater.

Foto: Norges sjømatråd

About hkp