SOMMERRO-HOTELLET SKAL GI NYTT LIV TIL SOLLI PLASS

Etter nyttår starter restaureringen og ombyggingen som skal gi kvartalet i Sommerogaten 1, tidligere Oslo Lysverker, en ny storhetstid. Våren 2021 åpner det igjen som Prosjekt Sommerro, med hotell, boliger, restauranter og kulturscene. Vestkantbadet bevares. Det samme gjør kunst, arkitektur og detaljer fra interiøret. Målet er å blåse nytt liv i en unik del av norsk designhistorie, og åpne dørene for et bredt publikum.

– Dette bygget er en skatt. «LYS, KRAFT, VARME» er hugget inn i steinen ved inngangen. Og jeg lover at når dette bygget gjenoppstår våren 2021, vil det stråle langt utover by- og landegrenser. Vi vil gi nytt liv til Solli plass, og i tillegg skape en ny stolthet for norske arkitektur- og designstorheter, sier Petter A. Stordalen, grunnlegger av Nordic Choice Hotels & Resorts og en av byggets eiere.
Prosjekt Sommerro vil bestå av et hotell med tilhørende villa på totalt 252 rom og suiter, flere barer og spisesteder, inkludert en sirkelformet takrestaurant på over to etasjer, som får utsikt over hele byen. Kvartalet vil også inneholde 80 leiligheter og en kulturscene som rommer 700 personer.

Vestkantbadet bevares. Bassenget skal drives av hotellet, men være åpent for publikum – så det vil fortsatt være mulighet for å ta sitt faste morgenbad der, som i dag. I tillegg får hotellet et eget svømmebasseng på taket, som Oslos eneste takterrasse med bademuligheter. Mellom byggene kommer grøntområder og små torg. Det tidligere gule ambassadebygget i Inkognitogata skal restaureres, med 16 suiter til utleie.

– Fra å være et lukket kontorbygg med adgangskontroll, vil dette viktige kulturminnet bli åpent og tilgjengelig, og preget av liv og aktivitet. Nybyggene på baksiden vil bygge opp under dette – og kvartalet vil åpnes opp, sier Gunnar Bøyum, administrerende direktør i Aspelin Ramm.

Bygget fra 1931 er tegnet av arkitektduoen Andreas Bjercke og Georg Eliassen, som også stod bak blant annet Sjømannsskolen, Jernbanetorget 2 (Tidligere hovedkontoret for Den norske amerikalinje) og hovedbygningen til Norsk Folkemuseum. Bjercke og Eliassen tegnet også Oslo Rådhus, sammen med Arnstein Arneberg og Magnus Poulsson. Billedhugger Asbjørg Borgfelt og maleren Per Krogh har stått for utsmykkinger. Eierne har som mål å bevare mest mulig av det som har kulturhistorisk verdi og skape et mest mulig tidsriktig interiør. Samarbeidet med byantikvaren er tett og fruktbart.
Det er Alice Lund og Adam Greco fra GrecoDeco som skal designe interiøret, i tett samarbeid med arkitektkontoret LPO Arkitekter. Den prisvinnende duoen er kjent for sitt detaljrike og gjennomarbeidede designarbeid, som kaster glans over gamle perler. De har blant annet stått bak London- hotellet «The Ned» som åpnet i 2017, der ærverdige Midland Banks lokaler nå er blitt et av byens mest populære samlingspunkter.
Eiere av bygget er Strawberry Brothers 40%, Aspelin Ramm 40% og Høegh Eiendom 20%. Hotellet skal driftes av Nordic Hotels & Resorts. Det blir 4 restauranter og 3 barer.

Bilde: Det gule ambassadebygget blir forvandlet til en villa med 16 suiter for utleie. Totalt blir det 252 rom. Foto: Roberto di Trani

About hkp