SPÅR NULLVEKST FOR REISELIVET I 2013

NETT skiheisInnovasjon Norge spår at også 2013 kommer til å bli et tøft år for reiselivsnæringen.

– Det er ikke til å stikke under en stol at sommersesongen 2013 vil bli tøff. Med en vedvarende økonomisk nedgang i Europa og en sterk norsk kronekurs, er prisnivået her til lands et tilbakevendende tema blant turoperatører som selger ferier i Norge. Vi har en jobb å gjøre for å opprettholde Norges markedsandeler i året som kommer, sier reiselivsdirektør Per-ArneTuftin i Innovasjon Norge. Han spår en total vekst til Norge på null prosent i 2013.

Reiselivsdirektøren er likevel fornøyd med fjorårets reiselivsår. Tall til og med november 2012 viser en total vekst i kommersielle gjestedøgn på tre prosent. Antall utenlandske gjestedøgn er uendret sammenlignet med samme periode i 2011. Det norske markedet har hatt en økning på tre prosent i samme periode. I årets 11 første måneder var det 28,6 millioner gjestedøgn ved kommersielle overnattingssteder.

– 2012 ble bedre enn forventet, tatt i betraktning det utfordrende utgangspunktet med et Europa i krise og en sterk norsk krone, sier Tuftin.

Norsk forbruksrekord i utlandet
Nordmenn reiste mye i året som gikk og norske feriereiser til utlandet fortsatte å øke i 2012. Nordmenn legger også stadig mer penger igjen i utlandet. I 2012 ble hele 75 prosent av feriebudsjettet brukt i utlandet, noe som er ny forbruksrekord.

– Selv om nordmenn i større grad reiser ut av landet på ferie, reiser de også mye i eget land. Vi har hatt en økning på 3 prosent i antall norske gjestedøgn i 2012. Utfordringen nå er å få nordmenn til å legge igjen en større del av feriebudsjettet i Norge, sier Tuftin.

Asia fortsetter å vokse
Også i 2012 er det Asia som markerer seg med en stor prosentvis økning i kommersielle gjestedøgn, selv om dette er mindre markeder målt i volum. Syd- Korea har hatt en vekst på 62 prosent siden 2010. Kina og “Asia ellers” kan vise til en vekst på henholdsvis 38 og 29 prosent i samme periode.

Danmark er tilbake med en positiv vekst på én prosent i kommersielle gjestedøgn i 2012, etter en nedgang i 2011. Sverige fortsetter den positive utviklingen fra året før og kan vise til en vekst på åtte prosent sammenlignet med samme periode i 2011.

– Storbritannia er også på full fart tilbake og kan vise til en prosentvis økning på 10 prosent det siste året. Dette er en hyggelig utvikling fra et marked som har slitt de siste årene, sier Tuftin.

Russland fortsetter å vokse og har hatt en vekst på fem prosent i antall gjestedøgn i perioden januar – november 2012. Fra Syd-Europa er tallene røde. Frankrike (-2 %), Italia (-17 %) og Spania (-24 %). Volummarkedene Tyskland og Nederland fortsetter nedgangen i 2012, og viser en nedgang på henholdsvis fem og ni prosent, sammenlignet med samme periode i 2011.

God vintersesong viktig for reiselivsåret 2013
Reiselivsdirektøren tror at nordmenn vil fortsette å reise utenlands i 2013, men at det også i år kan bli nettopp nordmennene som redder reiselivsåret.

Han spår at om de gode ski og føreforholdene fortsetter ut påsken, så kan vintersesongen bli viktig for reiselivsåret i 2013. – Vintersesongen startet veldig bra med en jul preget av mange feriedager og gode skiforhold. Nå melder flere av de store skidestinasjonene om en god sesongstart så langt iår, sier Tuftin

De siste somrene har vært preget av mye regn i store deler av Nord-Europa. Dette vil ha innvirkning på ferievalg til sommeren.

Summert opp tror vi at vintersesongen blir bra, men at sommeren blir tøff. Totalt forventer vi en nullvekst i 2013, avslutter Tuftin.

 

About hkp