SPRIKENDE RevPAR-UTVIKLING I STORBYENE I OKTOBER

Mens RevPAR falt i flere storbyer, var det andre som hadde enorme økninger. Det viser tallene fra Benchmarking Alliance.

Peter Wiederstrøm, Wiederstrøm Hotel Consulting (Tekst)

Seks av 13 storbyer fikk registrert fall i RevPAR. Blant de syv som hadde vekst, finner vi Haugesund (34,7 %), Stavanger (25,3 %), Kristiansand (11,2 %) og Trondheim (10,5 %).

Årsakene til utviklingen kan være sammensatte. Hovedkomponentene er utvikling i solgte rom, kapasitetsendringer og prisutvikling. Disse kan igjen skyldes ekstraordinære hendelser i år eller i fjor, eller det kan være et bilde på en mer langvarig trend.

I oktober finner vi at fem av 13 fikk bokført beleggsfall, én av dem etter massiv kapasitetsvekst. Og av de åtte med beleggsøkning var det tre som økte marginalt. Seks av 13 storbyer opplevde prisfall, én av dem (Oslo) riktignok svært lavt.

Det skal tas med at de samlede losjiinntektene økte i ni av de 13 storbyene, og blant disse er det fem med tosifret vekst. Et par av dem, blant annet Harstad-Narvik, har hatt enorm kapasitetsøkning.

Fire storbyer hadde over NOK 1 000 i rompris i oktober i år, bare to klarte det i fjor. Rompris er her ADR, som er de samlede losjiinntektene eks. MVA fordelt på antall solgte rom. Frokost og «moms» tilkommer, altså.

Bilde: Sterk RevPAR-vekst for Haugesund-hotellene i oktober.

 

About hkp