STORDALEN OG VARNER MED STORE HOTELLPLANER

NETT Petter Stordalen tohnl3csmuyjgof62rddPetter A. Stordalen (bildet) og Varner-brødrene (Petter, Stein Marius og Joakim) har etablert det nye 50/50-eide selskapet Strawberry Brothers. Planen er at selskapet, og Stordalens nyetablerte Skyfall ab i Sverige, skal eie store hotelleiendommer i  Oslo, Stockholm og København. Målet er å lage en eiendomsgigant som satser på hotelleiendommer som skal eies langsiktig, opplyser DN.

Ifjor vår solgte Stordalen, mat­familien Johannson og klesfamilien Varner kjøpesentereiendommene i Sektor til finske Citycon for nesten NOK 13 milliarder. Det er i kjølvannet av dette at Stordalen og Varner bestemte seg for å veksle pengene inn i hotelleiendommer gjennom Strawberry Brothers. DNs beregninger tyder på at gevinsten ble på en milliard kroner, som utgjør egenkapitalen i Strawberry Brothers.

Marius Varner forteller at samarbeidet med Stordalen i eiendomsselskapet Sektor ga mersmak.

– Vi liker Petter for den han er, og han er flink. Da han kom med ideen om å investere i sentrale hotelleiendommer, syntes vi det var en hyggelig invitasjon, sier Varner.

Kilder med kjennskap til verd­settelse av hoteller, opplyser at Skyfalls portefølje, som blant annet omfatter tre hoteller Stordalen kjøpte fra Asmund Haare i 2013, i tillegg til nyoppussede Hotel Christiania Teater i Oslo og hotellet knyttet til Friends Arena i Stockholm, antas å ha en markedsverdi på rundt seks milliarder kroner.

Strawberry Brothers-hotellene Globen i Stockholm og Royal Christiania i Oslo, som begge står foran massive oppgraderinger, ble kjøpt for totalt NOK 3,3 milliarder.

Royal Christiania, som allerede er Norges største hotell, vil få mer enn 800 rom når det etter en ombygging på to år vil åpne igjen i 2019. Stordalen og Varner investere nærmere en milliard i forbindelse med oppgraderingen og utvidelsen av hotellet, som ble kjøpt mot slutten av 2015. I tillegg eier Strawberry Brothers 40 prosent av et utbyggingsprosjekt på Solli Plass. Ambisjonen er også å kjøpe en sentral hotelleiendom i København innen utgangen av året.

Store ambisjoner

Etter det DN forstår, ønsker Strawberry Brothers å bygge opp en ­portefølje av sentrale, store hotelleiendommer i Oslo, Stockholm og København for syv milliarder kroner i løpet av få år.

Stordalens ambisjoner gjennom Skyfall er minst like store. Først på programmet er en utvidelse og totalrenovering av det uavhengige hotellet Skt. Petri i København, hvor Stordalen-selskapet allerede har kjøpt nabo­eiendommen for å kunne ta i bruk hele kvartalet som hotell.

Stordalen har erfart at det er viktig å ha kapital og finansielle muskler til å etablere hoteller man helt eller delvis eier, om man skal ha mulighet til å vokse videre.

– Når man skal ha tak i de beste objektene i de store byene jeg satser i, så er det beinhard konkurranse. Det er 30 til 40 aktører som konkurrerer. Vi har tatt store markeds­andeler de siste årene fordi vi har valgt å investere mye i hotelleiendommer. Der har vi et strategisk fortrinn overfor konkurrentene, som hverken har kapital eller anledning til å gå inn i eiendom, sier Stordalen.

Stordalen eier Skyfall ab gjennom Anker Properties, et selskap Stordalen eier direkte og som dermed ikke konsolideres med hotelldriften i Nordic Choice eller hans andre eiendomsselskap, Home Properties.

Foto: Tord-Erik Andresen

About hkp