SUKSESS FOR NTW PÅ RØROS

3 NTW LindaAldri har interessen fra utenlandske turoperatører vært større og aldri før er det blitt inngått så mange avtaler mellom utenlandske turoperatører og norske leverandører av reiselivstjenester, som under årets Norwegian Travel Workshop, NTW. Det forteller reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge, etter årets utgave av NTW på Røros.

– De 267 representantene for turoperatører fra 25 land har vært svært fornøyd med utbyttet av møtene med omtrent like mange norske tilbydere av reiselivsopplevelser, og da er også vi fornøyd, sier Tuftin. Til tross for den økonomiske krisen i Europa og fortsatt høyt prisnivå i Norge, viser våre målinger at det er en økt interesse for Norge, men bestillingene har ikke økt i samme takt.

– Dagens og morgensdagens turister vil ha opplevelser og aktiviteter. Det holder ikke bare med vakker natur, sier Tuftin og viser til at mange av de norske selgerne har forstått dette. Det kom også til syne på Røros, der vertskapet hadde lagt opp til et omfattende aktivitetstilbud, ispedd kultur- og matopplevelser fundert i Rørosmiljøet.

– Turoperatørene satte stor pris på hele opplegget her på Røros, der både møtested, logistikk, servering og opplevelser fungerte svært godt, sier Tuftin.

Reiselivsdirektør Linda M. Ramberg (bildet) i Destinasjon Røros er også svært godt fornøyd med den mottagelsen opplegget på Røros har fått hos deltagerne. Hun regner med dette vil føre til økt interesse for Røros som reisemål, men at den store effekten først vil komme om et par år.

Norges best bevarte hemmelighet

– Røros må være Norges best bevarte hemmelighet, sa direktør Hans Vergouwe i den nederlandske turoperatøren Troll Travel, etter å ha opplevd Røros under Norwegian Travel Workshop, NTW.

I løpet av tre dager fikk Vergouwe og de andre utenlandske turoperatørene, delta i aktiviteter og opplevelser som tydeligvis kom som en overraskelse på de fleste. De, som Vergouwe, visste lite eller ingenting om Røros på forhånd, men på avskjedsfesten onsdag kveld, kom det frem at de hadde satt stor pris på å bli kjent med verdensarvbyen på fjellet. Kombinasjonen av historie, kultur, naturopplevelser i en autentisk og ekte ramme, var noe som gjorde inntrykk.

– Et allsidig opplegg med aktiviteter og opplevelser i tillegg til møteprogrammet, var noe vi satset stort på, og som det ble satt stor pris på. Alle var helt over seg, sier reiselivsdirektør Linda M. Ramberg. Hun kunne by på alt fra historiske byvandringer i gruvebyen, til kjøreturer med både rein, hunder og snescooter, gruvebesøk og forskjellige vinteraktiviteter som skigåing og isfiske på Rørosvidda. Turist-Norge er mer enn fjorder, nordlys og storbyer, og mange karakteriserte møtet med Røros som både magisk og «breath-taking».

Reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin forteller at en av grunnene til at Røros ble valgt til å arrangere årets NTW, var nettopp et omfattende tilbud av vinteraktiviteter og opplevelse i en historisk og kulturell ramme.

– Bare natur er ikke nok. Produktet Norge må fylles med noe mer. Vi må bli tydeligere, tenke nytt og ikke hvile på gamle rutiner. Folk vil ha opplevelser, kultur og aktiviteter, gjerne basert på autensitet, når de er på ferie, sier Tuftin. Han berømmer også bruken av lokal mat fra Rørosregionen, som ble brukt ved alle måltider og som det ble satt stor pris på og understreket det autentiske. En bærekraftig utvikling av reiselivsnæringen, der Røros har vært en foregangsdestinasjon, vil også bli viktigere i markedsføringen av ferie-Norge for utlendinger.

– Tilbakemeldingene fra deltagerne viser at vi har gjort noe riktig med opplegget på Røros, og de erfaringene vil bli tatt med til neste års NTW som blir i Alta, sier Tuftin.

Foto: Rob Veldhuis

About hkp