TØFT Å DRIVE RESTAURANT I STAVANGER

Høye lønnskostnader, dyr leie og økede råvarepriser har ført til at over 20 serveringssteder er gått konkurs de siste to årene i Stavanger. Nå slår bransjen alarm.
– Det er rett og slett knallhardt, sier Terje Vallestad, som har arbeidet i serveringsbransjen i mange år, bl.a. på Cafe Sting og Kult-kafeen i Stavanger.
Han merker at forholdene i serveringsbransjen ikke er som det engang var i oljebyen Stavanger, som har Norges høyeste lønninger.
– Det har nesten blitt umulig å klare seg når en driver med mat eller kultur. Du har ikke råd til å betale de menneskene som skal til for å drive et tilfredsstillende sted, seier Vallestad til NRK.no.
Regnskapene NRK har sett på for 83 selskaper som driver restaurant eller kafé i Stavanger, viser at over halvparten gikk med underskudd ifjor. Noen har solide og alarmerende minustall.
Puber og barer går stort sett i pluss, men flere serveringssteder som tilbyr mat opplever en helt annen verden:
– Lønnskostnadene er høye, leien er dyr og råvareprisene har øket. Restaurantene baserer seg dessuten mye på «drop-in», som vil si at du ikke vet om restauranten blir tom eller full, men du må likevel ha folkene og råvarene inne til å takle en full restaurant, sier Cathrine Trettenes i City Brasserie.
Nylig måtte hun ta City Brasserie, midt i sentrum av Stavanger, til skifteretten. Det ble for dyrt og inntektene sto ikke i forhold til utgiftene.
– Mange synes det er dyrt å spise ute, samtidig er avgiftene på alkohol høye og gjestene forventer seg stadig bedre service. Den kombinasjonen går ikke i hop, sier Terje Vallestad.

About hkp