THORBJØRNRUD HOTELL OG YSTERI – ÅRETS LOKALMATGRÜNDER

Olav Lie-Nilsen. Eier/driver av Thorbjørnrud hotell. Jevnaker. Kjekshus gård. Ysteri. Finalist Årets lokalmatgründer

Olav Lie-Nilsen. Eier/driver av Thorbjørnrud hotell. Jevnaker. Kjekshus gård. Ysteri.
Finalist Årets lokalmatgründer

Thorbjørnrud Hotell og Ysteri har forvandlet et nedslitt småbruk til et mønsterbruk, og vist utrettelig pågangsmot for norsk landbruk og matproduksjon. Nå er de kåret til årets lokalmatgründer.

– Vinneren har på en innovativ måte klart å etablere et eget ysteri i et hotellbygg og samtidig gjøre nytte av råstoff fra egen gård, sier juryleder Hilde Charlotte Solheim.

Årets lokalmatgründer er et samarbeid mellom HANEN, Nationen og NorgesGruppen, hvor man ønsker å løfte frem all den spennende lokale maten og drikken som har vokst frem de siste årene, og ikke minst menneskene bak.

– Vi har gründeren i fokus og legger vekt på evnen til å være nyskapende, men også være kommersiell. Prisen skal være med å hedre flinke aktører i en næring i vekst som har gitt et økt matmangfold og flere unike opplevelser over hele Norge, sier Bernt Bucher-Johannessen, daglig leder i HANEN.

Årets konkurranse fikk over 80 bidrag fra hele landet. Juryen valgte ut seks finalister blant disse er Frukt- og siderruta i Ulvik, Matkassen Rågo, Terroir Røros, Wangensten as, Sæterstad gård og Thorbjørnrud Hotell og Ysteri.

I sin begrunnelse sier juryen bl.a.:

Eier Olav Lie Nilsen (OLN) er en visjonær og aktiv gründer. Han overtok Thorbjørnrud hotell i 2008 og har utviklet hotellet til å ha en solid mat- og drikke-profil. Han har vist et utrettelig pågangsmot for norsk landbruk og matproduksjon og har vist dette i praksis gjennom blant annet kjøpet av det nedslitte småbruket Øvre Kjekshus, noen kilometer fra hotellet. Småbruket er forvandlet til et mønsterbruk som forsyner hotellet med kjøtt og melk i form av ost. Ostene blir laget i et eget ysteri etablert inne på hotellet i den gamle badeavdelingen. Bare en ekte gründer som liker hardt arbeid ville gjort det på denne måten. Ostene serveres ikke bare på eget hotell, med selges også på via et mangfold av kanaler som Bondens marked i Oslo, Matcompaniet, som har fokus på Horeca-markedet og til og med den ostebaserte nettbutikk Premium Gourmet.

Foto: Vidar Sannes

About hkp