TILSYNSRAID MOT SUSHI-RESTAURANTER

Mattilsynet har trappet opp kontrollen av sushi-restauranter, svært mange har fått anmerkninger og foruroligende mange har fått serveringsforbud inntil forholdene er blitt forbedret.
Etter et nytt tilsynsraid får sushi-restaurantene i Bergen ros, men skjenn eller kroken på døra i Oslo, ifølge NRK.no. Uskolerte sushi-kokker utgjør en helsefare, mener Mattilsynet.
Kveite, piggvar, laks og tunfisk brukes mye i sushi i Norge. Siden fisken serveres rå, er det viktig med gode forholdsregler. Parasittene Anisakis simplex og Pseudoterranova decipiens er vanlig i norsk fisk, og for å drepe disse må fisken fryses ned til −20 grader Celsius i minst ett døgn.
I Oslo har ni sushi-restauranter fått kroken på døra etter at tilsynet kom på overraskende besøk. 31 av 46 fikk anmerkninger.
– Vi ser at mange av serveringsstedene mangler kunnskap om hvordan en lager sushi på en trygg måte, sier seksjonsssjef ved Mattilsynets distriktskontor i Oslo, Gry Marianne Holmbakken til NRK.no.
Mattilsynet har avsluttet sushi-kampanjen etter å ha inspisert 46 av de rundt 150 sushi-restaurantene som finnes i hovedstaden.
Manglende kunnskap om riktig tilberedning av sushien og dårlig personlig hygiene blant de ansatte er en gjenganger. Noen steder stod det så ille til at maten utgjorde en potensiell helsefare for gjestene.
Ti av de totalt 46 inspiserte virksomhetene ble pålagt å stenge eller fikk omsetningsforbud. Fem av disse måtte stenge hele virksomheten, fire måtte fjerne sushi fra menyene sine, mens en fikk ordre om å kaste alt de hadde i kjøledisken fordi temperaturen var for høy.
Bare fire steder bestod tilsynet uten annet enn rettledning. Den sushibaren som var aller best i klassen var Japoniis sushi på Røa, som ifølge Mattilsynet utmerket seg på en spesielt positiv måte.
– Vi ser at mange som selger sushi ikke har rutiner for å fryse inn fisken før de skal bruke den. I tillegg er den personlige hygienen for dårlig, sier seksjonssjef Holmbakken.
I tillegg til fryserutiner, er risen et viktig sjekkepunkt når Mattilsynet er på inspeksjon.
– Folk kan faktisk bli syke av lunken ris som har feil ph-verdi. Også på dette punktet er kunnskapen ofte for dårlig, sier Holmbakken.
Mye bedre i Bergen
I Bergen finnes det 12 steder som serverer eller produserer sushi. I forbindelse med den nasjonale kampanjen har Mattilsynet her inspisert ti av virksomhetene.
Én fikk advarsel for manglende internkontroll, men resten bestod prøven med glans.
– Vi er svært godt fornøyde med resultatet. Inntrykket vårt er at sushi-kokkene i Bergen har god kunnskap og god kontroll, sier seksjonssjef Hilde Berge ved Mattilsynet i Bergen.
Mattilsynet i Bergen og i Oslo opplyser at de nå er ferdige med den nasjonale sushi-kampanjen. I Oslo kommer tilsynsorganet til å fortsette med hyppige inspeksjoner.

About hkp