TO NYE AKEVITTER SPESIELT TIL JULEMAT

Juleakevittfamilien utvides nå med to nyheter. Gilde Ribbeaquavit er spesielt utviklet for å matche krydderne og fettet i ribben, mens Gilde Smaladram passer perfekt til vestnorsk tradisjonsmat – som julens pinnekjøtt.

– Vi gir med disse to nyhetene nordmenn muligheten til å finne en dram som passer perfekt til de ulike krydderne og smakene i maten de spiser. Nordmenn har med tiden lært seg hvor viktig det er å velge riktig vin og øl til maten – slik bør man også tenke når det gjelder akevitt, sier Halvor Heuch, akevittguru og sjefsdestillatør i Arcus.

– De nye og spesialtilpassede akevittene er et supplement til juleakevitten, som jeg tror mange vil sette stor pris på, sier Heuch.
Kokk og julematentusiast ved Kulinarisk Akademi i Oslo, Espen Vesterdal Larsen, er helt enig.
– Når det i tillegg er jul, så er det viktig å bruke råvarer av beste kvalitet og finne frem til de perfekte smakskombinasjonene. Selv om juleakevitten fint kan brukes til alle rettene, vil spesialakevittene harmonere ekstra godt til ribbe, pinnekjøtt og det viktige tilbehøret, sier han.

Heuch og hans team i Arcus har i lang tid jobbet med å finne den perfekte kombinasjonen av krydder og alkohol, som gjør at akevittene passer perfekt til de to mest spiste julemåltidene i Norge.
– Ribbeakevitten har vi gitt fennikel og stjerneanis, som fremhever smaken av det stekte svinekjøttet, og et tydelig preg av karve, som harmoniserer perfekt med surkålen.

Smaladrammen har fått en enda høyere alkoholprosent, og er den kraftigste akevitten.
– Saltet og fettet i pinnekjøttet krever en ekstra røff akevitt. Smaladrammen har raust med karve og en liten anelse sitrus. Resultatet er blitt en kraftig og smaksrik akevitt. I tillegg er den modnet på sherryfat, noe som gir en sødme som går godt til klassisk tilbehør som kålrotstappe og mørkt øl, sier Heuch.

Juleaquavit 2012

I tillegg til de to nye, og smalere akevittene, lanseres også i disse dager Gilde Juleaquavit 2012 og Ekstra modnet Gilde Juleaquavitae 2012. Iår er det 25 år siden Halvor Heuch og hans kolleger for første gang satte igang arbeidet med å utvikle en egen juleakevitt. Kort tid etter at den kom på markedet i 1988, ble den også en stor suksess. Nå selges det hvert år – i løpet av to måneders tid, over 300.000 liter Gilde Juleaquavit.

Heuch mener selv det har tatt tid å få kvaliteten på juleakevitten dit den er idag. For hvert år har smaken blitt utviklet og endret.
-Juleakevitten er den eneste akevitten vi har som har en endret oppskrift fra år til år – og derfor har den fått en årsbetegnelse. Det vi gjør, er at vi holder igjen en viss mengde hvert år som utgjør en stamme i neste års akevitt. Så noen av dråpene fra den første juleakevitten vi lagde i 1988 er faktisk med i årets utgave, sier Heuch.

Ill:

De to nye akevittene gir mulighet til å finne en dram som passer perfekt til de ulike krydderne og smakene i maten, sier Espen Vesterdal Larsen og Halvor Heuch (t.h.).

Foto: Nadin Martinuzzi

About hkp