TØRRFISK – NORSK HUNDEMAT ELLER ITALIENSK DELIKATESSE?

I Norge kan folk se på tørrfisken som hundemat, selv om den av og til dukker opp på menyen på noen av våre beste restauranter, men slik er det ikke i Italia. Der har to italienske 3-stjernes Michelin-kokker tatt på seg rollen som tørrfiskambassadører. De vil fremme den norske tørrfisken, som de verdsetter som den ypperste delikatesse. Stjernekokkene Enrico og Roberto Cerea tok på seg oppdraget frivillig og helt gratis. Målet er å spre det glade budskap om dette tradisjonsrike produktet, og utvikle nye tørrfiskretter.

Hvert år produserer Norge ca. 3700 tonn tørrfisk av torsk (skrei). Omtrent 2/3 blir eksportert til Italia, som omfavner den som gull. Men det er ikke bare på folkemunne den foredlede norske fisken blir omtalt som en delikatesse. I 2015 fikk tørrfisken prisen Indicazione Geografica Protetta (IGP), den samme geografisk beskyttede betegnelsen som fransk champagne og italiensk parmaskinke. Prisutdelingen skjedde under verdens største tørrfiskfestival i Sandrigo i Nord-Italia. Mens mange nordmenn rynker på nesen over vår tradisjonsrike matskatt, og vurdere den i beste fall som hundemat, har en rekke av Michelin-kokkene i Italia tørrfisk på menyen.

I Italia møter forbrukerne gjerne tørrfisken delikat i fiskedisken, ferdig utvannet og klar til bruk. En av de tradisjonelle tørrfiskrettene i Italia, ”Baccalá alla Vicentina”, fikk i 2017 sitt eget frimerke, og samme rett er også offisielt kåret til en av fem nasjonalretter i Italia.

I september arrangerte Sjømatrådet et stort seminar, samt andre arrangementer som satte bl.a. tørrfisk i sentrum, i forbindelse med Tørrfiskfestivalen i Sandrigo. Hensikten var å få øket fokus på tørrfisk og på det italienske marked.

– Sandrigo-festivalen er verdens største tørrfiskfestival med flere titalls tusen besøkende (sier noe om hvor populær tørrfisken er i Italia).

Trym Eidem Gundersen, Norges Sjømatråds fiskeriutsending til Italia, kan fortelle at konsumet er noe nedadgående blant de unge, dette fordi tørrfisken ikke er så tilgjengelig i dagligvarehandelen og fordi de unge er usikre på tilberedningsmåten og synes det tar litt for lang tid å lage en ferdig rett. Tørrfiskaktørene er derfor godt i gang med å tilby «rett i gryta»-retter av tørrfisk, for å møte de unge italienernes behov og ønsker.

Bilde: Italienerne elsker norsk tørrfisk fra Lofoten og Vesterålen. Foto: Tom Haga/Norges sjømatråd

 Les hele artikkelen i oktoberutgaven av HRR

About hkp