UTEN KAFFE STOPPER ITALIA

5-italia-kaffe-astoria-main-1-ri5a9069Kaffe er en viktig del av hverdagslivet, men tas likevel svært seriøst i Italia. Alle italienere har sine egne rutiner og preferanser for hvilken kaffe man drikker og når. Selv om alle har mulighet til å lage kaffe hjemme, er kaffe en sosial drikk, som de fleste inntar på sin favorittkafé. Capucchino drikkes kun tidlig på dagen, det er jevngodt med sosialt selvmord å drikke capucchino etter klokken 12. En gjennomsnittlig italiener drikker én capucchino og tre espresso på en vanlig dag.

Ofte har kaféene forskjellig pris, alt etter om man står i baren, eller sitter ved et bord. De største forskjellene i pris finner man, ikke uventet, ved de mest populære turistattraksjonene. Serveringsstedene ved Den spanske trapp i Roma og Markusplassen i Venezia lager hvert år avisoverskrifter på grunn av høye priser.

Det går en historie om en turist som klaget på prisen på en espresso på uteserveringen til den neste 300 år gamle Caffè Florian på Markusplassen i Venezia. Den kostet 6,50 euro. Kelneren ga følgende forklaring på den høye prisen: – Hvilken verdensdel er den vakreste? – Europa. Hvilket land i Europa er det vakreste? Det forventede svaret var selvfølgelig Italia. Hvilken by i Italia er den vakreste? – Venezia. Hvilket sted i Venezia er det vakreste? – Markusplassen. Derfor koster espressoen så mye!

For den som vil sitte på serveringene på Markusplassen kommer også en musikkavgift på rundt 6 euro på toppen av prisene, som allerede er mye høyere enn innendørs? Prisene i baren overkommelige, der koster en espresso 3 euro, men vanligvis koster en espresso halvparten av det i en kaffebar i Italia.

Venezias naboby Trieste, er hovedstad i regionen Friuli-Venezia Giulia. I denne delen av Italia er det lang tradisjon for kaffehandel, foredling av kaffe og etterhvert også produksjon av kaffemaskiner. I likhet med Venezia har Trieste en farverik og interessant historie. Dette er fremdeles den største importhavnen for kaffe til Italia og flere av nabolandene. Her er det store transittlagre og kaffeeksportører, meglere og importører har alle sine kontorer i denne vakre byen ved Adriaterhavet.

En ny generasjon espressomaskiner

En god espressomaskin, som også en enkel å betjene, har mye å si for kvaliteten på kaffen som kommer i koppen. Det foregår konstant produktutvikling, også når det gjelder espressomaskiner. Moderne teknologi er tatt i bruk for å programmere maskinene og gjøre dem mer brukervennlige, samtidig som resultatet blir så likt som mulig ved hver brygging.

Astoria er synonymt med espressomaskiner i Italia, de startet i 1969, og holder til i Susegana, 45 kilometer nord for Venezia. Her ligger verdens største espressomaskinfabrikk, åpnet i 2007. Astoria eksporterer til 140 land på alle kontinenter, deriblant Norge, hvor Cortado er importør.

Den store nyheten fra Astoria for tiden er hybrid-maskinene, de sikrer høy kvalitet i koppen og maksimalt enkel betjening. HYbrid tar plassen mellom tradisjonelle espressomaskiner og helautomatiske maskiner. HYbrid-serien passer både for baristaer og mindre erfarne bartendere, med disse maskinene kan man få økt kvalitet på kaffedrikkene, uten å ansette en egen barista. Passer på steder med høyt kaffekonsum  og stor utskiftning av betjening.

Dette er et high-tech produkt, som åpner en ny verden for italiensk espresso. HYbrid er lett å programmere og justere,  programmering skjer på trykkskjermen, eller gjennom nedlasting fra en USB-minnepinne. Operatøren legger kaffe i filterholderen og skyver den på plass, mens resten av bryggingen er programmert. Dette er ikke minst en stor fordel når det selges mye melkebaserte kaffeprodukter. En av nyhetene er at HYbrid har et programmert vedlikeholds- og rengjøringsprogram, som er lett å justere.

En HYbrid-maskin kan gjøre baristaen overflødig, fordi det er mye enklere å operere maskinene med garantert topp resultat. Det er nok å kunne fylle og tømme filterholderen og sørge for den daglige rengjøringen, alt annet er automatisk. Likevel får kunden en opplevelse av at det foregår manuelt.

Les hele artikkelen i septemberutgaven av HRR

 

About hkp