VÆRET I NORD ER BEDRE ENN TURISTENE TROR

Mange potensielle besøkende har for negative oppfatninger av værforholdene i nordområdene, noe som gjør at reisemål her ikke blir tatt i betraktning når folk foretar feriebeslutningene. Dermed bør man vurdere om promosjon av nordområdene i større grad bør inkludere mer detaljerte opplysninger om værforholdene.

En ny studie hvor nærmere 850 utenlandske og norske fritidsreisende er intervjuet i Vesterålen, og vel 700 på Svalbard, viser at turistene ikke har noe imot litt kjølig vær, så lenge sikten er god. Resultatet er i strid med tidligere ekspertbaserte studier, som hevder at komfortabel temperatur er viktigst for turister.

Undersøkelsen er publisert i Climate Research, et av de internasjonalt ledende tidsskriftene for klimarelaterte studier som kombinerer naturvitenskapelig og samfunnsvitenskapelig tilnærming.

En tredjedel at turistene på Svalbard og over halvparten av de besøkende i Vesterålen oppgir at de ikke hadde sjekket værforholdene på reisemålet før de bestemte seg for den aktuelle reisen. Samtidig viser undersøkelsen at fritidsreisende i begge disse områdene syntes været var bedre enn forventet. Rundt 80 prosent av de besøkende på Svalbard og nær 70 prosent av de besøkende i Vesterålen syntes været under oppholdet var ganske godt eller svært godt.
Undersøkelsen viser videre at det er forskjeller i værpreferanser og forventninger mellom de besøkende i de to områdene, som befinner seg i to ulike klimasoner. Fritidsreisende har varierende og subjektive idéer om hva som oppfattes som ”godt”, ”dårlig” og ”akseptabelt” vær.

De reisende i nordområdene vil ha god sikt fremfor høy temperatur. Litt regn og skiftende vær er akseptabelt. Ofte regn og dårlig sikt er det minst populære ferieværet.

For turister i Nord-Norge som har eget kjøretøy, regulerer imidlertid været hvor lenge man blir i et område. Endel turister med egne kjøretøy forlater et område raskere enn planlagt om de ikke liker værforholdene. Godt vær får samtidig turistene til å bli lenger enn planlagt.

Undersøkelsen er finansiert av NORKLIMA-programmet i Norges forskningsråd med Jens Kr. Steen Jacobsen ved Transportøkonomisk institutt som prosjektleder.

Foto: Lise Øvrum / Sysselmannen på Svalbard

About hkp