VIN

September 2020

Sussex Sparkling

Rathfinny Wine Estate er ett ungt vinhus som ble etablert i 2010 av Sarah og Mark Driver. Vingården, som er den største i England, ligger nær Alfriston i Sussex, helt sydøst i landet. Dette er et ambisiøst vinhus, som i tillegg til å produserende god vin, også vil fortelle en historie. Rathfinny har store planer og vil nå ut på verdensmarkedet med sine musserende viner, de satser på å eksportere så mye som 50 prosent av produksjonen til viktige markeder i Europa, Asia og Nord-Amerika.

Rathfinny er også ledende innen vinturisme i Storbritannia, de tilbyr organiserte vingårdturer og vinsmakinger, de har egen restaurant og et lite hotell.

Beliggenheten nær sjøen, klimaet og den kalkholdige jorden, legger forholdene tilrette for engelsk musserende vin av høy kvalitet. Jordsmonnet her ligner svært mye på det som finnes i Champagneregionen, på den andre siden av Kanalen. I 2012 ble de første stokkene satt, og i april 2018 lanserte Rathfinny sin første musserende vin. De bruker typebetegnelsen Sussex Sparkling. 

Rathfinny Classic Cuvée 2016 (V-pris NOK 329,50), 57% Pinot Noir, 22% Chardonnay, 21% Pinot Meunier. Dette er første årgang av denne musserende vinen fra Sussex, Englands ”champagnedistrikt”. Lekker gylden farve. Frisk og fruktig aroma. Mange små bobler. Tørr, fruktig  og elegant. Tradisjonell vinifikasjon og minst 24 måneder lagring på bunnfall. Passer som aperitiff, eller til retter med sjømat og skalldyr. Sukker 5 g/l.

Rathfinny Blanc de Blancs 2016 (V-pris NOK 399,50), 100% Chardonnay.

Lys gyllen farve. Aromaer av sitronkrem og smør. I munnen smaker det av fersken og grapefrukt. Ren, frisk og noe lengre avslutning. Lagring 36 måneder på bunnfall. Passer som aperitiff og for eksempel til sjømat. Sukker 4,0 g/l.

Haugen-Gruppen er norsk importør, og prisene i Norge er absolutt konkurransedyktige i forhold til de britiske.

 

Elegant Sauvignon Blanc

Vinprodusenten Tenuta San Leonardo er i dag en av Italias best kjente vinprodusenter. De har historie tilbake til 1770, da familien Gresti kjøpte vingården fra kirken og siden har forskjellige generasjoner av familien drevet den. I dag  eies vingården av Anselmo Guerrieri Gonzaga. Vingården ligger i Alto Adige, Trentino. Mellom elven Adige og fjellsidene ligger vinmarkene. Med vindene fra Gardasjøen, har disse vinmarkene en unik plassering og eksponering. Det uvanlige for Tenuta San Leonardo er at de dyrker franske druer, som Riesling, Merlot, Sauvignon Blanc, Carmenere og Petit Verdot.

Vette di San Leonardo Sauvignon Blanc 2019 (V-pris NOK 249,90), 100% Sauvignon Blanc. Druene plukkes for hånd i september og har en kort skallmasserasjon, før skallet blir fjernet og druene forsiktig presset. Strågul farve. Floral aroma. Fruktig og frisk med mye smak. En elegant og vellaget Sauvignon Blanc, med innslag av mineraler og flint, og bare et lite hint av stikkelsbær. Passer godt til hvit fisk, skalldyr, salater og ost. Norsk importør er Roxy Wines.

Tradisjonsrik Chianti Classico

Castello Vicchiomaggio ligger i Greve i Chianti-Toscana, selve slottet har mer enn 1000 år’s historie. Gården dekker 140 hektar, hvorav 33 er vingårder, 10 er oliventrær og resten er park. Blant druevariantene er den mest fremtredende Sangiovese, som er den grunnleggende druen til Chianti Classico. Men det finnes også andre opprinnelige druer som Canaiolo og Colorino, samt to internasjonale varianter, Merlot og Cabernet Sauvignon. Sistnevnte er spesielt brukt til produksjon av de berømte IGT-sertifiserte røde vinene. I 1964 kjøpte Federico Matta Castello Vicchiomaggio og i 1970 tok sønnen John Matta over, etter å ha fullført sin vinutdannelse i Alba. Castello Vicchiomaggio er i dag drevet av hele familien, med John Matta i spissen, John har blitt kåret til Wine Maker of the year i 1997, 2002, 2005 og 2010.

Castello Vicchiomaggio Chianti Classico Riserva Agostino Petri (V-pris NOK 239,90), 90% Sangiovese, 10% Cabernet Sauvignon.

Kirsebærrød farve. Fruktig bouquet med innslag av mørke bær og tørket frukt. Behagelig med runde tanniner, fruktig og saftig, litt krydder. Preg av mørke bær og vanilje. Passer godt til rødt kjøtt, vilt og ost. Håndplukkede druer. Gjæring 8 – 10 dager i små ståltanker. Vinen modnes først 7 måneder på 225l. brukte franske eikefat, deretter 8 måneder på større 25 hl eikefat. 4 måneder på flaske før salg. Norsk importør er Haugen-Gruppen.

Rioja-château

Baron de Ley ble grunnlagt i 1985 av en liten gruppe prestisjetunge fagfolk, som bestemte seg for å lage et unikt prosjekt i Denominación de Origen Calificada Rioja; en vingård etter châteaux-modellen med egne vinmarker. Geografisk ligger Baron de Ley innenfor grensene av Mendavia, på den venstre bredden av elven Ebro. Det er et eksepsjonelt sted for dyrking av vindruer, på grunn av de klimatiske forholdene og jordsmonnet. Her ble 90 hektar med vinstokker plantet. Eiendommen med et gammelt kloster fra 1500-tallet som ramme, er nå renovert til representasjonsbolig og produksjonsfasilitetene er helt nye.

Baron de Ley Reserva 2016 (V-pris NOK 254,90), 100% Tempranillo.

Kirsebærrød farve. Intens fruktig bouquet av røde bær som blander seg med lagringsaromaer, med hint av kokos, karamell og urter. Saftig, relativt lett med runde tanniner. Lang, litt krydret ettersmak.

Hovedsakelig laget med Tempranillo druer dyrket i Baron de Leys Mendavia vingårder. Lagres 20 måneder i nye amerikanske eikefat, deretter ytterligere 24 måneder i flasken før salg. Anbefales til retter basert på okse, vilt og lam. Importør er Haugen-Gruppen.

 

 

Grüner Veltliner på høyt nivå 

Unger Gottchelle Kremstal Reserve Grüner Veltliner 2019 (V-pris NOK 219,90), 100% Grüner Veltliner. Gottschelle navnet kommer fra et gammelt uttrykk som betyr «bra jord», og vinmarken ligger fint plassert på et høyt platå rett under Göttweig-fjellet, syd for Donau, i Østerrike. Fullmodne og friske druer ble høstet for hånd i midten av oktober. Druene ble renset og knust, før fire timers maserasjon. Forsiktig pressing av druer og stabilisering over natten. Separasjon av bunnfall og lagt på ny tank med fint bunnfall frem til mai. Deretter filtrert gjennom kiselgur. Tappet i juni 2020.
Gulgrønn farve. Frisk og fruktig bouquet. Rund og elegant, samtidig fruktig, kompleks og smaksrik. En førsteklasses Grüner Veltliner som Petra Unger kan være stolt av. Passer godt til sterkere asiatisk mat, grillet kylling, pasta med sopp, grillet og stekt fisk, grønnsaker, lam, sjømat og laks. Norsk importør er Roxy Wines.

 En av Venetos mest tradisjonsrike produsenter

Allegrini er blant de mest kvalitetsbevisste vinprodusentene i Veneto. Det er kombinasjonen av tradisjon og innovasjon som har gjort Allegrini til en ledestjerne innen italiensk vin. Enkeltvinmarksvinene La Poja, La Grola og Palazzo della Torre, høster hvert år lovord fra vinskribentene, mens deres Amarone, Valpolicella og Soave viser at Allegrini også behersker områdets tradisjonelle vinstiler. Vingården så dagens lys på 1600-tallet, og har siden starten vært anerkjent som en av områdets beste, midt i hjertet av Valpolicella Classico. I dag ledes familieprodusenten av søsknene Marilisa og Franco Allegrini (6. generasjon).

Veronese Allegrini Palazzo della Torre 2016 (V-pris NOK 239,90), 40% Corvina Veronese, 30% Corvinone, 25% Rondinella og 5% Sangiovese. Mørk kirsebærfarve. Fruktig, moden aroma. Smak av røde bær, litt krydder, runde tanniner. En saftig, rustikk og kompleks vin med flott balanse, fin friskhet og meget god lengde.

Vinen ble lansert i Vinmonopolets testutvalg i juli. Den er produsert på «double fermentation»-metoden, som gir en ripasso-lignende stil, men er mindre sødmefull enn en tradisjonell ripasso. Palazzo della Torre er en enkeltvinmark som omkranser Allegrinis Villa della Torre, i Fumane di Valpolicella. Der har de drøye 40 hektar med vinmark og noen av vinrankene er plantet så tidlig som i 1962. Jordsmonnet er variert, men består hovedsakelig av leire og kalk. Vinen passer utmerket til pastaretter, risotto, samt grillet og stekt kjøtt. Den er også perfekt til skinke og vellagrede oster. Norsk importør er Stenberg & Blom.

Sommerakevitt

Gildes sommerakevitt er utviklet for å passe til typisk norsk sommermat, som rekesmørbrød og annet av fisk og skalldyr, men dette er jo slikt som vi spiser hele året her i landet.

Gilde Sommer Aquavit 0,5 l (V-pris NOK 304,90) er en frisk og lett aquavit med toner av sitrus, karve og dill. Aroma preget av frisk og tørket dill, innslag av sitron, blomst og karve. Klar farve. Fremstilles ved at rektifisert potetsprit redestilleres med krydder og frukt. Blandet ned med vann til drikkestyrke, 40.0% alkohol.

Suksess for Atlungstad

Akevitten Atlungstad Mandelpotet (V-pris NOK 484,90) har fått sølv i International Wine and Spirit Competition (IWSC) i London. Dette er en av verdens fremste konkurranser for vin og brennevin, og resultatet har høy prestisje i bransjen. Atlungstad Mandelpotet fikk 91 av 100 poeng. Samme poengsum fikk anerkjente akevitter som Gammel Opland og Lysholm Linie. Kun to norske akevitter, Løiten Linie og Munch Aquavit, fikk bedre poengsum enn Atlungstad, 92 poeng, begge disse er produsert av storebror Arcus. På topp i akevittklassen ligger danske Aalborg Jule Akvavit med 97 poeng.

– Jeg er stolt av at lille Atlungstad når et så høyt nivå blant alle de store i den første internasjonale konkurransen vi deltar i, sier daglig leder Romain Jourdan i Atlungstad håndverksdestilleri.

– Atlungstad er Norges eldste brenneri, men var stengt i en kort periode før produksjonen av potetsprit og akevitt startet opp igjen fra 2014. Fortsatt er vi bare tre ansatte, og dette er en fantastisk anerkjennelse av det arbeidet vi gjør for å ivareta Atlungstads historie og gode produkter, sier Jourdan.

Romain Jourdan kommer opprinnelig fra Frankrike og er nyansatt daglig leder i Atlungstad håndverksdestilleri. Han tror den internasjonale populariteten til nordiske varer og småskalaprodusenter nå også kommer akevitten til gode. – Etter en lang periode hvor internasjonalt trendsettende barer og mikrodestillerier har fokusert på andre sprittyper som bourbon, gin og mezcal, ser vi nå at flere løfter frem den norske akevitten, til og med i land som USA, Skottland og Australia, sier Romain Jourdan.

Juni 2020

Rosé fra St. Tropez

Chevalier Torpez Vignobles de Saint-Tropez er ny på det norske markedet, men har vært aktiv på hjemmemarkedet siden 1908. De har nylig bygget en ny vingård med toppmoderne utstyr og produksjonsanlegg. Torpez ligger i hjertet av Saint-Tropez og har mer enn 70% av den totale drueavlingen i St.Tropez. 

Vinserien Torpez Bravade er en ny, økologisk vinserie. 

Torpez Bravade 2019 Cotes de Provence rosé (V-pris NOK 199,90), 72% Grenache, 12% Tibouren, 11% Mourvèdre og 5% Cinsault. Finnes også i magnum og dobbelmagnum.

Druene ble høstet mellom 29. august og 27. september 2019. 80% av druene blir plukket for hånd i 400 kg kasser, som deretter lagres i 24 timer i kalde rom.

Så snart druene ankommer vinkjelleren, blir de holdt avkjølt ved 5 – 8°C i 24 timer i et kaldt rom. De går deretter i en moderne pneumatisk vinpresse. Druesaften er alltid beskyttet av nøytral nitrogengass. Så gjennomføres såkalt kaldmasserasjon, for å frigjøre de fineste og klareste aromakomponentene fra druemateriale. Vinen modnes med regelmessig omrøring i rustfrie stålkar. Disse stålkarene er utstyrt med kontrollerte skrapere, som rører om for å frigjøre bunnfallet, dette resulterer i sterkere aromaer og gir en fyldig munnfølelse.  

Blek rosa. Frisk aroma av hvite blomster (appelsinblomst), toner av røde bær (risp) med noen behagelige nyanser av salt og lakris. Frisk og fyldig på smak med en sitrusaktig friskhet, liten salthet og eukalyptustoner. Fruktig ettersmak. Lettdrikkelig og anvendelig vin som passer til alt fra aperitiff, til en rekke sommerlige retter. Elegant flaske. Importør er Fine Wines AS.

Syd-afrikansk musserende

Cave de Pongracz er grunnlagt av Desiderius Pongracz. Etter 2.verdenskrig valgte han å søke sin lykke i Afrika, isteden for å reise tilbake sitt fødeland Ungarn, som den gang var kontrollert av Sovjetunionen. Etter noen år i Namibia, kom han til Stellenbosch, i 1958. Han jobbet mange år med landbruk og vitikultur, og med hans visjoner og enorme kunnskap, ble han en viktig del i utviklingen av Syd-Afrika som vinland. Han var blant annet delaktig i å ta inn kjente druer som Chardonnay, Pinot Noir og Sauvignon Blanc, og var en pionér når det kom til nye teknikker. 

Pongrácz Rosé (V-pris NOK 181,90), 60 % Pinot Noir, 40 % Chardonnay. En frisk musserende vin. Vinen er fremstilt etter champagne-metoden med annengangsgjæring på flaske. Lys lakserosa farve. Fruktig aroma. Kremete, frisk mousse med mørke bær-aromaer og gjærtoner. Lang frisk ettersmak

Druene blir håndplukket ved 18 – 20 °C mellom januar og midten av februar. Vinmarkene ligger 100 til 320 m.o.h. Alkohol: 12.0 % vol, sukker: 9,4 g/l. 3 måneders lagring på flaske. Norsk importør er Altia.

Miljøvennlig rosé fra La Mancha

I provinsen Cuenca i La Mancha, midt i Spania, ligger vingården Dominio de Punctum. Vingården er på en høyde på 800 meter over havet, noe som sikrer at deres viner får intense aromaer, friskhet og dype farver. Jordsmonnet er leirebasert og rik på kalkstein, som hjelper til med å holde på vannet, som er avgjørende for helsen til vinstokkene. 

Dominio de Punctum høster fordelene av et kontinentalt middelhavsklima, som bringer rikelig med timer med sollys til vingården og modner druene lett. Derimot, synker temperaturen i løpet av natten og skaper en skarp kontrast, som øker aromaene og smaken i vinene. 

Dette er et familieeid selskap, stiftet av tre søsken: Jesús, Ruth og Cristina Fernandez. I flere år jobbet de med å oppnå sin drøm; å produsere økologiske og biodynamiske viner av høy kvalitet på familiens gamle vingård. Fernandez familien har laget vin helt siden 1905. I 2005 ble drømmen virkelighet og eiendommen «Finca Fabian» med vingård ble etablert. 

De produserer i dag flotte og elegante viner uten å skade miljøet. Produktene deres er helt uten kjemikalier og de er sertifisert som en økologisk og biodynamisk vingård, noe som betyr at de tar vare på vinrankene og miljøet samtidig. 

Ved å bruke det de mener er den perfekte kombinasjonen mellom spansk tradisjonell vindyrking og moderne virkemidler for bærekraftig landbruk, gjør de druene de dyrker på egen eiendom til verdensklasse vin. 

Deres viner er økologiske, biodynamiske og veganvennlige, etter deres løfte og engasjement for miljøet og vinelskere over hele verden. 

I Norge tar ABC-Wines AS inn fire viner fra Dominio de Punctum, i disse dager lanserer de Pablo Claro Special Selection Rosado (V-pris NOK 169,90), 70% Garnacha og 30% Bobal. Lakserosa. Frisk og fruktig aroma. Ren, lettdrikkelig, rik frukt med en frisk syrlighet.

Engelsk musserende i toppklasse

Sydøst-England har i de senere år fått et stort antall vinprodusenter, ikke minst lager de glimrende musserende viner, noe som har fått flere champagneprodusenter til å kjøpe vinmark der. For eksempel har Taittinger kjøpt 69 hektar i Kent, der de dyrker Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. Klimaet i denne delen av England og det kalkholdige jordsmonnet, gjør dette til et ideelt område for å dyrke druer for musserende viner.

Gusbourne er en av de beste engelske vinprodusentene. Den originale Gusbourne Estate i Appledore, Kent, kan dateres tilbake til 1410. I 2004 tok Andrew Weeber over eiendommen med en klar visjon og et eneste mål: å lage den beste engelske musserende vinen, med kvalitet som kan måles mot de beste musserende viner fra hele verden.

Gusbourne Blanc de Blancs 2015 (V-pris NOK 400,-), 100% Chardonnay. Dette er flaggskipvinen til Gusbourne. Det brukes handplukkede Chardonnay-druer. Vinen er lagret på bunnfallet minimum 42 måneder, etterfulgt av 6 måneder på flaske før den slippes på markedet.

Lys, gylden farve. Rikelig med fine, små bobler. Elegant, frisk og mineralsk. Aromaer av sitrus, grønne epler, modne pærer og sitronskall. Kremete struktur og munnfølse. Lett touch av ristet hasselnøtter, toast og smør. Sitter lenge og godt i munnen.

En meget vellykket Blanc de Blancs. Norsk importør er Altia.

Frisk rosé i miljøvennlig emballasje

Adobe Rosé i både PET og pouch, er nylig lansert i basis på Vinmonopolet. Bag-in-Box, Pouch og PET er emballasjetypene med lavest CO2-avtrykk. Når PET-flaskene i tillegg har pant, øker returandelen og miljøgevinsten økes. Dette er også lett og uknuselig emballasje, som er veldig praktisk til mange anledninger.
Adobe Rosé 2019 (V-pris NOK 113,90 (PET), 62% Carmenere, 32% Syrah, 3% Garnacha og 3% Mouvedre. Tradisjonell vinifikasjon på ståltanker.
Druene er dyrket i vakre Casablanca Valley, 100 kilometer nordvest for Santiago og kun 30 km fra Stillehavet. Casablanca Valley er positivt påvirket av den kjølige Humboldt-strømmen, som kommer oppover vestkysten av Chile fra Antarktis og den avkjølende ettermiddagsbrisen, som blåser fra havet mot fjellene i øst. Med sitt noe kjøligere klima, er Casablanca Valley mest kjent for sine syrefriske og tørre hvitviner av Sauvignon Blanc og Chardonnay, men her lages også fantastiske, friske og fruktige roséviner.

Adobe Rosé produseres av chilenske Emiliana Organic Vineyards, som med sitt fokus på å lage kvalitetsviner og fremme biologisk mangfold i flora og fauna, er blitt en av verdens største økologiske vinprodusenter det siste tiåret, med vinmarker helt fra Bio-Bio i syd, til Casablanca, nord for Santiago.

Lys lakserosa. Frisk aroma av kirsebær, jordbær og bringebær. Leskende, fruktig og lettdrikkelig. Fin struktur, litt lime-syrlig. Delikat, frisk og fruktig ettersmak. Passer godt som aperitiff, eller til lettere mat som skalldyr, salater, kylling og pasta.

Norsk importør er VCT Norway.

Stjernevin fra Duerodalen

CELESTE CRIANZA NEUTRA, 75CL – ESTIRADA

Pago del Cielo er en del av den kjente Torres-familiens store vinimperium. Vingården Fompedraza ligger i Duerodalen, 900 meter over havet, noe som har stor betydning for klimaet og vindyrking. Vinen som lages her er oppkalt etter den romantiske stjernehimmelen og heter derfor «Celeste», som betyr «himmelsk». Vinen lages på druen Tempranillo eller Tinto de Pais, som den heter i den spanske vinregionen.

Torres Celeste 2016 (V-pris NOK 199,90), 100% Tempranillo. Mørk rød farve. Aroma  av bjørnebær og kirsebær. Rund og behagelig, fruktig og frisk vin, med bløte tanniner og elegant eikepreg. Litt krydret. 12 måneder på fransk og amerikansk eik, minimum 12 måneders lagring på flaske. Passer meget bra til alle typer rødt kjøtt og lagrede oster. Norsk importør er Robert Prizelius AS.

Elegant Provence-rosé

Gassier Coteaux d’aix-en-Provence 2019 (V-pris NOK 171,90), 34% Cinsault, 33% Grenache og 33% Syrah. Direkte press og gjæret på ståltank.

Rosevin fra Coteaux d`Aix en Provence, som skiller seg fra mange av sine konkurrenter ved at den har en høy andel Cinsault. Dette gir vinen et rikere smaksbilde og tydelig krydderaktig preg. Vinen er sertifisert økologisk.

Oransjerosa. Lett fruktig, behagelig aroma. Velbalansert, elegant, preg av røde bær, rips, epler og krydder. Vinen har et smaksrikt anslag av røde bær og hint av sitrus og krydder. En typisk Provence-rosé.

Godt egnet til aperitif, smaksrike salater, suhi og krydret asiatisk mat.

Norsk importør er Vingruppen.

Hvitvin laget på røde druer

Hvitvin laget på røde Nebbiolo-druer (Chiavennasca) er ikke dagligdags, men Nino Negri Alpi Retiche Bianco IGT 2018 (V-pris NOK 199,90), er et velsmakende og morsomt bekjentskap. Produksjonen av denne spesielle hvitvinen startet i 1978, årlig produksjon er mellom 20.000 og 30.000 flasker. Vinmarkene ligger i Alpi Retiche Valtellinesi i Nord-Italia. Produsenten, Nino Negri, åpnet dørene i 1897, og er nå den mest kjente og største vinprodusenten i Valtellina D.O.C. De har en flott vinkjelleren fra 1400-tallet. I dag produserer Nino Negri ca. 1,2 millioner flasker i året, hvorav rundt 300.000 går til eksport.

Lys gylden farve. Aromaer av frukt som grønne epler. Smaken er fruktig, frisk, rund og behagelig, med litt sitrus mot slutten. Vinifiseringen skjer slik at det er lett pressing uten skallkontakt. Noe bunnfall, som er sjelden i vanlig hvitvin. Passer som aperitiff, til fisk og lyst kjøtt. Norsk importør er Haugen-Gruppen AS.

Lurtons favorittdrue

François Lurton er et kjent navn i vinverdenen, ikke minst takket være sin suksess med druen Sauvignon Blanc. Han er født og oppvokst på Ch. la Louviere i Bordeaux. Med legenden André Lurton som far, har han vel nesten vin i blodet, bokstavelig talt.

François har skapt suksess-serien Les Fumées Blanches, med sin favoritt-drue Sauvignon Blanc. Druene kommer fra vinmarker i Loire, Languedoc-Roussillon og Côtes de Gascogne. Etter fermentering blandes de ulike elementene alltid med hensikt å skape en fruktig og elegant vinstil, med flott mineralitet, god syre og en herlig urteaktig avslutning.

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc 2019 (V-pris NOK 126,90), 100% Sauvignon Blanc. Litt røkpreget Sauvignon Blanc. Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc er en flott vin til aperitiff eller lett mat som asparges, eller retter med laks. Er også en veldig spennende kombinasjon med en frisk salat med chevre og valnøtter.

Norsk importør er Excellars AS.

Frisk, syd-fransk rosé

Bijou Wine lager prisbelønte viner fra regionene Languedoc og Provence, i hjertet av Syd-Frankrike. Fokus har alltid vært å lage ekte, autentiske viner. Velsmakende og elegante viner, som gjenspeiler terroiret, det unike klimaet og vulkanske jordsmonnet til vinmarkene. Lav avkastning i vinmarkene gir større smak. Bijou Wines produserer alle typer vin, men har spesialisert seg på roséviner som er lys-bleke i farven, men fulle av karakter. De har utviklet driften og huser har nå ca 200 hektar fordelt på 7 regioner. Unik jordsmonn gir rosé vinene deres en elegant og kompleks smak.   

Vekstsesongen er lang og varm, vinden muliggjør god luftsirkulasjonen mellom vinstokkene, dette gir gode, aromatiske, sunne druer.

Bijou Ciel de Lilac Rosé Provence (V-pris NOK 234,90), 60% Grenache, 20% Syrah, 20% Cabernet Sauvignon. Lakserosa farve. Frisk amoma av modne sommerfrukter, roseblader og fioler. Fruktig og konsentrert med røde frukter og hvit fersken, alt i balanse med en lang mineral/sitron lengde. En typisk Provence-rosé. Temperaturkontrollert vinifikasjon på ståltanker. Passer til sushi, asiatisk mat, vegetariske retter, fisk og lyse kjøttretter.

Når druene kommer til vineriet sendes de umiddelbart til de pneumatiske pressene, dette for å bevare friskheten, frukten og for å unngå oksidasjon. Fermenteringen er nøkkelen til å oppnå en flott rosé. Norsk importør er Haugen-Gruppen AS.

Velbalansert, økologisk chablis

Jean-Marc Brocard har siden oppstarten vært opptatt av en bærekraftig måte å dyrke på. I dag er 60 hektar sertifisert økologisk og 40 hektar sertifisert som biodynamisk. Julien Brocard kom inn i familiebedriften for å jobbe sammen med sin far i 1995, han er en ivrig forkjemper for økologisk dyrking.

Jean-Marc Brocard ble født i 1946 i Chaudenay-le-Château i Côte d’Or. Familien drev med jordbruk, men han fulgte sin fars råd om å bli ingeniør. Det var først da han møtte sin kone, som hadde en vingård i Saint-Bris-le-Vineux, at han startet sin karriere innen vin. I 1973 ble sønnen Julien født, og Jean-Marc plantet sine første vinranker i Préhy. Det er her vinhuset også bygges noen år senere, som ble Domaine Jean-Marc Brocard, med beliggenhet i hjertet av Chablis.
Domaine Jean-Marc Brocard 2018 (V-pris NOK 214,93), 100% Chardonnay.

Gulgrønn farve. Frisk, saftig og mineralsk aroma. Velbalansert og velsmakende. Relativt rund og et godt hakk opp fra ”stål-chablisene”. Einar Engelstad AS er importør.

Syd-Afrikanske bobler

Vingården, – Twee Jonge Gezellen, grunnlagt i 1710, ligger  ca. 125 km utenfor Cape Town. Vinmarkene, som ligger i det nordvestre hjørnet av dalen, strekker seg oppover de østvendte skråningene av Saron Peak Mountain, mens selve vineriet ligger ved foten av fjellet. Fra tidlig vår til midtsommer, skjermer fjellene for den nådeløse vinden som feier over Cape-området. Et typisk middelhavsklima med varme somre og kjølige, fuktige vintre, råder her. Jordsmonnet er rikt på kalkstein og her dyrkes Chardonnay og Pinot Noir på Syd-Afrikas beste Methode Cap Classique. Den 50 ha store vingården blir drevet av eier og vinmaker Nicky Krone, sammen med brødrene Matthew og Luke Krone.  Krone-familien er pionerer innen fremstilling av musserende viner. Allerede i 1950 innførte de kaldgjæring, og var dermed de første i verden som brukte denne teknikken til å fremstille musserende vin. Druene høstes for hånd tidlig på morgenen og kun den beste delen av druemosten brukes. Vinen er laget etter tradisjonell metode, der annengangs gjæring foregår i flasken. Rémuage og dégorgement utføres for hånd på samme måte som i Champagne.

Krone Borealis Cuvée Brut Vintage (V-pris NOK 179,90). 55% Pinot Noir, 45% Chardonnay. Delikat gylden farve. Rikelig med små bobler. Fruktig og frisk aroma med eple, kjeks og mineraler. Rund og fruktig, velbalansert musserende som passer til bl.a. aperitiff, skalldyr og sushi/sashimi. Mineralsk finish. Norsk importør er Einar Engelstad AS.

To canadiere i Bourgogne

Pascal Marchand (bildet), opprinnelig fra Quebec i Canada, har de 30 siste årene bygget opp vinprodusenten Marchand-Tawse i Bourgogne, sammen med canadiske Moray Tawse. De er i fremste rekke av vignerons og mikro-negociants, som driver økologisk eller biodynamisk. De siste ti årene har de kjøpt flere Premier Cru og Grand Cru parseller i og rundt Nuits-St-Georges. I 2012 kjøpte de Gevrey-Chambertins kjente Domaine Maume. De driver økologisk, men skriver det ikke på etiketten. På noen vinmarker bruker de kun hester istedenfor traktorer. Sammen har de to laget viner med en ny stil av rene, friske , elegante og aromatiske burgundere, som er tro mot druene og terroiret. De eksporterer rundt 80% av produksjonen og selger bra i Norge.

Haugen-Gruppen er deres norske importør, de tar inn bl.a.:

Marchand-Tawse Bourgogne Chardonnay 2016 (V-pris NOK 261,50), 100% Chardonnay. Frisk, litt flintpreg, noe syrlig.

Marchand-Tawse Chambolle Musigny 2014 (V-pris NOK 607,50), 100% Pinot Noir. Aroma av skogsbær. Ungdommelig og fruktig.

Marchand-Tawse Volnay 1er Cru 2014 (V-pris NOK 637,90), 100% Pinot Noir. Myk, rund, fruktig og elegant.

Barley wine fra Jameson og OsloBrewing Co.

Håndverksbryggeriet OsloBrewing Co. og den irske whiskeyprodusenten Jameson inngikk for et år siden et samarbeid. Nå er resultatet klart: En barley wine som passer perfekt til oster og desserter.

– Dette er første gang vi samarbeider med en brennevinsprodusent. Vi er svært fornøyde med resultatet, og jeg håper at vi kan gjøre noe sammen igjen, sier daglig leder Dimitri Yogaratnam i OsloBrewing Co.

Barley wine er en type sterk ale. Siden barley wine er laget av bygg, og ikke druer eller annen frukt, er det per definisjon øl og ikke vin. Dette selv om alkoholstyrken som oftest ligger mellom åtte og 12 prosent.

Varianten som lanseres nå, ble brygget hos OsloBrewing Co. i juni i fjor. Deretter ble den tappet på whiskeyfat fra Jameson, og lagret i seks måneder. Nå er den tilgjengelig på 0,33l-flasker (V-pris NOK 79,90). Brygget har en alkoholprosent på 11,4.

Porteføljesjef for Jameson Irish Whiskey, Lydia Moore, sier at ølet har noter av vanilje, toffee og eik. – Det er en perfekt ledsager til oster og desserter – og kanskje spesielt til sjokolade- eller karamelldesserter.

OsloBrewing Co. produserte i fjor 150.000 liter. De har også egen ølbar i Tokyo.

Jameson irsk whiskey er produsert siden 1780, de er i dag en del av drikkevareselskapet Pernod Ricard.

April 2020

Forfriskende prosecco

Casa Vinicola Abbazia ligger i Santo Stefano Belbo, en liten by mellom Langhe Monferrato og Roero i Piemonte i Nord-Italia. Der eier de ca. 60 hektar vinmarker. I tillegg til å lage de historiske og mest kjente vinene fra regionen: Moscato, Nebbiolo og Barbera, er de er også den eneste produsenten i Italia som har lov til å produsere Prosecco DOC utenfor DOC-området i Veneto.

Den norske importøren, Altia/Strøm, tar bl.a. inn Abbazia Prosecco Extra Dry (V-pris NOK 119,90), 100 % Glera.

Lys strågul farve. Mange, små bobler. Forfriskende, aroma og smak av epler og pærer. Fruktig og velsmakende. 11.0 % alkohol.

Elegant Sancerre

I ti generasjoner har Bourgeois-familien lagt sin ære i å lage uttrykksfulle viner av Sauvignon Blanc og Pinot Noir. De holder til i landsbyen Chavignol, et av de beste områdene i Sancerre og Pouilly-Fumé, to timer fra Paris. Der har Henri Bourgeois en mosaikk av vinmarker.

I 2000 etablerte de også organisk vinproduksjon på Clos Henri vingården i  Marlborough, New Zealand. Også der er Sauvignon Blanc og Pinot Noir de viktigste druene.

Henri Bourgeois Sancerre Blanc Grande Réserve 2018 (V-pris NOK 224,90), 100% Sauvignon Blanc. Druene kommer fra høydene som skiller Chavignol fra Sancerre, her består jordsmonnet av 65% leire og 35% kalk.

Strågul. Frisk og fruktig aroma, med eple, nesle og stikkelsbær. Ren, elegant og fruktig smak av sitrus og eple. Lett syrlig, mineralsk. Gjæret i temperaturkontrollerte ståltanker. Fatlagret i 5 måneder. Glimrende til sjømat og hvitt kjøtt. Norsk importør er Robert Prizelius AS.

Siciliansk, økologisk chardonnay

Pasqua Vigneti e Cantine er en veletablert vinprodusent som lager høykvalitetsviner fra Veneto-området, samt fra andre italienske regioner. Historien til Pasqua startet i Verona i 1925, med tre brødre. I dag er det tredje generasjon som leder vingården.

Pasqua Chardonnay Grillo Organic 2018 (V-pris NOK 132,90), 80 % Chardonnay og 20 % Grillo. Dette er en økologisk vin fra Pasquas vinmarker på Sicilia, Grillo er en lokal siciliansk drue. Vinmarkene ligger på vestsiden av Sicilia og er velegnet for økologisk vitikultur. Fermentering og lagring i ståltanker.

Strågul. Frisk og fruktig aroma. Velbalansert og frisk på smak, behagelig fruktig med sitrus, grapefrukt og epler. Frisk syre. Norsk importør er Altia/Strøm.

God allround-rosé

Gruppo Mezzacorona er en av Italias mest spennende og moderne vinprodusenter, de har investert stort i Nord-Italia og på Sicilia. Mezzacorona ligger i Trentino, nord i Italia. Det moderne produksjonsanlegget ligger i en dal omgitt av høye fjell på tre kanter. Dette var et av de første vinkooperativene som ble organisert i Italia, allerede i 1904. Alle vingårdene under Mezzacorona er dyrket ved hjelpe av det som kalles «Integrated Farm Management», som vil si at de har stor respekt for den naturlige måten å dyrke vin på, samtidig som de produserer kvalitetsdruer.

Mezzacorona er også den produsenten som har hatt den største investeringen i italiensk vinindustri gjennom tidene, mest i Trentino, men også på Sicilia, der de har investert i to vinproduksjonanlegg.

Mezzacoronas representant i Norge, Robert Prizelius AS, tar bl.a. inn Mezzacorona Pinot Grigio Rosé (V-pris NOK 129,90), 100% Pinot Grigio.

Lakserosa. Frisk og fruktig aroma av bringebær og røde frukter. Behagelig, tørr og fruktig smak. Meget bra allround-rosé. Fin som aperitiff, eller for eksempel til sjømat og salater.

Biodynamisk Carmenere

Signos de Origen Carmenere er produsert av Emiliana Organic Vineyards. Carmenere på sitt beste er en kompleks smaksbombe av mørke bær og frukter, med preg av tobakk, urter og krydder.

Carmenere er blitt en av stjernene i Emilianas vinmarker og dyrkes på vingården Los Robles i Colchagua Valley. Vingården ligger 245 m.o.h og vender mot syd. Dette gjør at vinstokkene får mindre sol og tidligere skygge på sommerens særdeles varme ettermiddager, og gjennomsnittstemperaturen blir minst 2º C lavere enn resten av den sentrale Colchagua-dalen. Druene modnes dermed saktere, blir meget aromatiske og oppnår en fin naturlig balanse mellom syre og alkohol. Jordsmonnet i Los Robles er veldig variert og parsellene som er valgt for Signos de Origen Carmenere har dypt leirrikt jordsmonn som holder godt på vannet og gir vinstokkene nok vann helt frem til innhøsting. Dette er spesielt viktig for Carmenere, som har behov for en lang vekstsesong hvor druene høstes så sent som mulig.

Signos de Origen Carmenere 2017 (V-pris NOK 199,90), 100% Carmenere. Emiliana har i lang tid observert de ulike vinmarkenes klima og jordsmonn og valgt det beste området i vinmarken for hver druesort. Når druene i tillegg dyrkes etter biodynamiske prinsipper, kommer vinens unike karakter tydeligere frem og utrykker akkurat denne vinens opprinnelsessted. Derav navnet Signos de Origen – tegn på opprinnelse. Vinmaker er Noelia Orts.

Kirsebærrød. Fruktig aroma med bjørnebær, blåbær og plommer, sjokolade med innslag av eukalyptus og mynte. Velsmakende med mørke bær og krydder. Runde tanniner. Lang og fruktig avslutning. Prøv den gjerne til lam med mynte og krydret mat som meksikansk eller curry. Norsk importør er VCT Norway.

Økologisk og fruktig chilener

Adobe Carmenere (V-pris NOK 403,90/300 cl BiB), 85% Carmenere og 15% Syrah er økologisk og kommer fra Emiliana Organic Vineyards, en av Chiles største økologiske og biodynamiske vinprodusenter, med vinmarker helt fra Bio-Bio i syd til Casablanca, nord for Santiago. Hos Emiliana er de overbevist om at bærekraftig, økologisk og biodynamisk jordbruk gir sunnere vinstokker og bedre druekvalitet, som uttrykker tydelig sin unike karakter. Fruktig aroma av mørke bær og frukter som solbær, bjørnebær og plommer. Rund og fruktig vin med smak av modne moreller, solbær og bjørnebær. Faste og fine tanniner og god lengde.

20% av vinen er lagret på fransk eik i 6 måneder. Passer til grillet kjøtt og gryteretter, spesielt bra til lam i alle varianter. Norsk importør er VCT Norway AS og Concha y Toro Norway AS.

God allround Barbera

Familien Giacosa har lange røtter i Piemonte og flyttet ved slutten av 1800-tallet fra Costigliole d’Asti til Neive i Barbaresco. På 1990-tallet begynte de å kjøpe opp parseller i berømte Barolo vinmarker, som Bussia og Mandorlo, og senere i Basarin vinmarken i Neive. I dag eier de ca. 50 hektar med vinstokker.

Firmaet drives i dag av 5. generasjonens Maurizio Giacosa og hans fetter Paolo.

Drømmen om å lage vin fra barndommens åser i Langhe er i dag blitt til en visjon med et grønt fokus. Vinmarksarbeidet er bærekraftig, basert på fornybare ressurser og med minst mulig påvirkning på naturen. I kjelleren kombineres en dyp forståelse av tradisjonen med moderne og innovativ teknologi. Slik kan Giacosa både lage viner fra flere av de beste vinmarkene i Barolo og Barbaresco og skape moderne viner av typiske druer Nebbiolo, Barbera og Dolcetto.

Giacosa Fratelli Piemonte Barbera 2018 (V-pris NOK 469,90/300 cl BiB), 100% Barbera fra Asti-traktene. Druene gjæres og lagres kun på ståltank, for å bevare deres dype farve og unge og friske stil. Preget av røde bær som kirsebær og bringebær. Lett, fruktig aroma. Frisk og lett. Barbera har lite tanniner og fin syre, som gjør den særdeles matvennlig. Piemonte Barbera passer godt til typisk italienske retter som pasta, pizza og risotto, men også kylling, kalv og hvit fisk. En meget anvendelig vin som godt kan serveres litt avkjølt. Norsk importør er Collective Wines.

En aristokrat fra Rioja

La Rioja Alta produserer Rioja-viner i burgund-stil. Det er ikke langt til Frankrike her i den nordlige del av Spania, og innflytelsen fra fransk vinproduksjon har alltid vært betydelig.

La Rioja Alta ble grunnlagt i 1890 av fem familier som ville produsere gode Rioja-viner. I dag er det femte generasjon som driver det, som har utviklet seg til en av Spanias best kjente kvalitetsprodusenter.

Den første vinen som ble produsert var en Reserva fra 1890, dette ble forgjengeren til dagens Gran Reserva 890. I 1904 ønsket en av de fem grunnleggerne, Don Alfredo Ardanza, å fusjonere sitt eget vinhus, Ardanza, inn i La Rioja Alta, og for å feire sammenslåingen ble Gran Reserva-vinen 904 laget. Denne, sammen med 890, er i dag to av La Rioja Altas hjørnesteiner.

I 1942 fikk vinene fra huset Ardanza enda en oppsving. Merkenavnet Viña Ardanza ble etablert og har gitt La Rioja Alta enda en sten å bygge sitt imperium på. I 1974 så Viña Arana dagens lys, og i 1978 fulgte Viña Alberdi etter med både Crianza og Reserva.

Etter mer enn et århundre på samme sted, så vinhuset nødvendigheten av å fornye fasilitetene sine. Det nye anlegget stod klart i 1996, i kommunen Labastida i Rioja Alavesa, utstyrt med det nyeste innen moderne teknologi, for å heve kvaliteten på vinene.  

Med over 400 hektar vinmarker i noen av Riojas aller beste områder, er grunnlaget for god vin lagt. Men det skal mer til enn rett jordsmonn for å lage god vin. Druesortene Tempranillo, Graciano, Garnacha og Mazuelo er alle omhyggelig plantet i de jordsmonn de trives best. Som typisk ellers i Rioja, er det hovedvekt på Tempranillo-druen. Vinmarkene ligger på ulike høyder over havet og med vinstokker som strekker seg fra unge, til godt over 60 år. Forskjellige temperatursoner og jordsmonn er med på å lage unike viner med terroirpreg.

I løpet av årene har Rioja-regionen gradvis nærmet seg de moderne konsumentene. Her søkes det å lage raffinerte viner med mindre eik, mer frukt og et balansert smaksbilde. Høy alkohol, voldsomme fat-toner, samt overekstraherte og rustikke viner hører fortiden til. Dette gjelder også La Rioja Alta, som litt etter litt våger å følge en noe mer moderne retningen med sine viner. Uten å svikte sin filosofi om å lage klassiske Rioja-viner, har vinhuset tilpasset seg dagens konsumenter, med friskere viner med stort lagringspotensiale, hvor også tekstur og eleganse har sin plass, slik det alltid har hatt.

Innhøstingen starter vanligvis i begynnelsen av oktober, da er dagene fortsatt varme, mens nettene er kjølige.

Den norske importøren Excellars tar inn flere viner fra La Rioja Alta, bl.a.:

Vina Ardanza Reserva 2010 (V-pris NOK 259,90), 80% Tempranillo, 20% Garnacha. 2010 er en av de beste årgangene så langt på 2000-tallet, både i Rioja og mange andre europeiske vinområder. Kirsebærrød farve. Avdempet aroma med røde bær, tørket frukt og urter. Elegant og velbalansert, innslag av røde bær og tørket frukt.

Viña Ardanza Reserva 1995, 80% Tempranillo, 20% Garnacha. Rustrød farve. Silkemyk og behagelig krydret, har beholdt sin friskhet. 1995 var et meget godt år i Rioja. Har ligget på amerikansk eik, som gjør at vinene utvikler seg langsommere enn på europeisk eik.

Direktør Alejandro López García, sier Norge og resten av Skandinavia er et viktig marked for La Rioja Alta, de viktigste eksportmarkedene er Storbritannia og USA. Restaurantmarkedet er naturlig nok viktig for denne type viner og flere norske restauranter har viner fra La Rioja Alta i kjelleren. – Våre viner holder omtrent samme stil i dag som for 50 år siden, men de er enda bedre, sier López García.

Frisk rosé fra Puglia

Rosé-sesongen er like rundt hjørnet. Importøren Ekjord har tatt inn en roséutgave, i tillegg til Crudo Catarratto Zibibbo. Crudo Rosato (V-pris Nok 154,90), 100% Negroamaro. Dette er en økologisk rosévin fra Puglia i Italia.

Oransjeaktig rødfarve. Duft av jordbær, bringebær og kirsebær. Frisk og lett fruktig, med hint av modne røde bær, rosa grapefrukt og rips. Negroamaro stammer fra Syd-Italia og dyrkes nesten utelukkende i Puglia. Tradisjonelt er røde Negroamaro-viner skarpe og rustikke med mye farve, men som rosé kan de gi lette og elegante viner med en aromatisk profil. De økologisk dyrkede druene høstes for hånd og gjæres i tanker i rustfritt stål. Den røde jorden i Puglia er rik på jern og svært fruktbar. 

Perfekt som aperitiff, eller med lette retter med sjømat og salater.

Siciliansk Pinot Noir

A’Terra Pinot Noir (V-pris NOK 130,-), 100% Pinot Noir er importøren, Matchless Wine Companys eget varemerke. Vinmarkene ligger på åsene mellom byene Santa Ninfa og Salemi på Sicilia, på en høyde 450 meter over havet. Her har Pinot Noir druene de beste betingelser for vekst og modning. Jorden er saltholdig med noe kalk og i noen områder også krittholdig. Etter knusing og destemming, undergår druene en kontrollert temperaturgjæring, deretter malolaktisk gjæring i ståltanker. Kirsebærrød med fiolett skjær. Velsmakende og aromatisk. Noe stram aroma av krydder, kirsebær, jordbær, blomster og mineralske toner. Frisk munnfølelse med godt syrenivå. Elegant med fin balanse. Passer til lyst kjøtt, kalv, kylling, andebryst og oster.

Velsmakende og rimelig bordeaux

Cellier Vinicole du Blayais holder til i Bordeaux og er en veletablert produsent i regionen. Druene i Camillac er dyrket i Côtes de Bourg, 20 km nord for Bordeaux, på høyre side av Garonne-elven. Her er jordsmonnet preget av leire, kalk og sandholdig grus og noe mergel, og klimaet er litt varmere og tørrere enn lengre syd. Merlot er den mest utbredte druen her.

Camillac Bordeaux 2016 (V-pris NOK 124,90), 100% Merlot. Gjæring på ståltank, ingen fatlagring. Lettvektsflaske og skrukork. 

Dyp, mørk rødfarve. Flott aroma av mørke skogsbær og hint krydder. Fyldig og rund med myke tanniner. Smak av mørke bær og litt krydder. Saftig munnfølelse. En elegant og velbalansert vin til en svært gunstig pris.

Passer til rødt kjøtt, lyst kjøtt, pasta, pizza, tapas og grillmat

Norsk importør er Heyday Wines AS. 

Meget bra ”design-chardonnay”

BREE White Chardonnay (V-pris NOK 124,90) kommer i en litt spesiell flaske, men innholdet er en meget bra fransk hvitvin, i forhold til den rimelige prisen. Er også tilgjengelig i 25cl flaske og 3L Bag-in-Box. 100% Chardonnay.

I BREE-serien er det lagt vekt på at designet skal være like innbydende som vinen selv. Inspirasjonen er hentet fra parfymens verden, der det er tradisjon for at flaskedesign og innhold utfyller hverandre. På BREE-flasken er alle designelementer preget på frostet glass, noe som gir et elegant og harmonisk uttrykk. De vakre designflaskene skiller seg ut i en svært tradisjonstung industri, og er en forfriskende nyhet.

Elegant gyldengul farve. Frisk, fruktig aroma av modent eple, hermetisert pære, urter og litt blomst. BREE White Chardonnay er laget på franske druer og har en ren, rund og frisk smak, med preg av eple, fersken og sitrus. Perfekt som følge til lette retter, som sjømat og salat, eller som aperitif. Norsk importør er Ekjordgruppen. 

Velbalansert Sauvignon Blanc

I 1983 etablerte Jean Marie Berthier seg i landsbyen Sainte-Gemme-en-Sancerre, i Loiredalen, hvor han sammen med sin kone bygget opp sin vinproduksjon, Domaine des Clairneau. I 1998 overtok han Montbenoit vinmarken i Coteaux du Giennois, som hans far hadde arbeidet med i mange år. I dag, 33 år senere er både Berthier og hans to sønner, Clément og Florian involvert i driften av ca 19 hektar med vinmarker, som de med omsorg og engasjement tar godt vare på for å kunne produsere enestående kvalitetsviner tuftet på de samme krav; kunnskap, intuisjon, følelser og tradisjon. Berthier L´Instant Sauvignon Blanc 2018 (V-pris NOK 149,90), 100% Sauvignon Blanc. Druepressing med naturlig gjæringsprosess. Deretter modnes vinen på fint bunnfall i 3 måneder før flasketapping. Strågul. Lett, fruktig aroma av hvite blomster, sitrus, eksotiske frukter, flint og nesle med hint av grønne epler. Velbalansert, frisk og fruktig vin, forsiktig og smidig på smak som etterfølges av en forfriskende syre, som gir god balanse til mykheten av vinen. Rundere og mer elegant enn mange andre Sauvignon Blanc-viner i denne prisklassen. Passer til aperitif, fisk, skalldyr, salater og grønnsaker. Importør er MatchlessWines.

USA-vin øker i Norge

Nordmenn har etterhvert oppdaget amerikansk vin, Norges mest populære rødvin i fjor var også amerikansk, Falling Feather, og utvalget som tas inn blir stadig meromfattende. Vinmonopolet solgte 8 prosent mer amerikanske rødvin i 2019, mens for hvitvin var det en liten tilbakegang (-1%). Over 90% av vinproduksjonen i USA foregår i California, men det produseres vin i alle de 50 delstatene. USAs ambassadør til Norge, Kenneth Braithwaite, inviterte derfor nylig til en omfattende smaking, for å gi et bilde av hva som foregår i amerikanske vinproduksjon for tiden.

Det Amerikanske Handelskammeret, AmCham, organiserte en masterclass, ledet av Liora Levi, der hun presenterte viner fra 12 produsenter i California, Oregon og Washington. Tyler Barrott, som er vinansvarlig i AmCham og også leder AmCham Sustainability Forum, understreket at det i tillegg til røde og hvite viner, også er viktig å snakke om ”grønne” viner. Vinprodusenter i USA har lange tradisjoner med biodynamisk og organisk produksjon og står i fremste rekke i verdens vinindustri når det gjelder bærekraftig produksjon, sa Barrett.

Single Malt i toppklasse – fra Seattle

Med base i Seattle, i staten Washington, har Westland Distillery utviklet en portefølje av glimrende single malt whiskies, med en tydelig amerikansk stil. Matt Hoffman, Master Distiller og en av gründerne, ønsket å lage et eksepsjonelt produkt som gjenspeiler Pacific Northwest-regionen, en av verdens beste regioner for dyrking av bygg, med sitt rike, varierte landskap og unike mikroklima. Regionen er også kjent for vannressurser av høy kvalitet, som er essensielt for å lage topp whiskey. Den høye luftfuktigheten er ideell for modningsprosessen. Resultatet gir en myk, aromatisk profil, ledsaget av en fruktig, men kompleks kornfokusert finish.

Westland Distillery ble grunnlagt i Seattle i 2010, gründerne ville lage den mest autentiske Pacific Northwest whiskyen, en amerikansk single malt whiskey av høy kvalitet, noe som ikke fantes på markedet tidligere. Det har de greid.

– Westland ønsker å lage whiskey som gjenspeiler regionens særpreg, stedet den lages og fagfolkene som har laget den. I området rundt Seattle er klimaet bedre tilpasset bygg enn mais og rug, og fra naturens side er dette et område som egner seg godt for å produsere single malt whiskey, sier Chris Riesbeck, Westland Distillerys kommersielle direktør.

Westlands tre hovedprodukter er single malt’ene American Oak (V-pris NOK 934,50), Sherry Wood (V-pris NOK 999,40) og Peated (ikke i Norge pt). Westland American Oak er ren og lett vanlijepreget. Sherry Wood er litt rundere enn American Oak, hint av sjokolade. Peated har en mer skotsk Islay-stil, med smak av torv og saltvann. Alle tre får frem destilleriets varemerke: velbalanserte, kornbaserte whiskies, som har respekt for tradisjonene, men også beveger seg fremover. Westland går sine egne veier, istedenfor blindt å kopiere skotske og irske produsenter. Eikefatene, som brukes til modning, er av høyeste kvalitet og koster 2-3 ganger så mye som vanlige bourbonfat. Eikeplankene ligger utendørs i Missouri i 12 til 24 måneder før de blir til fat. Westland Distillery er i dag et selskap i Rémy Cointreau-gruppen. Norsk importør er Robert Prizelius AS.

Februar 2020

Tradisjonsrik vinprodusent fra Saar

Weingut Reverchon er en av de mest tradisjonsrike vinprodusentene i Saar, de har historie iallfall tilbake til 1627. Reverchon er kjent for sine meget gode vinmarker og mineralske viner. En stor del av vinmarkene består av gamle vinstokker, mange så gamle som 100 år. Vinmarkene ligger på mellom 160 og 250 meters høyde. Hans Maret kjøpte Weingut Reverchon i 2007 og har investert mye siden den gang. Maret har også fått med vinmakeren Ralph Herke på laget, han har bakgrunn som mangeårig kjellermester på Schloss Vollrads og har kontinuerlig forbedret Reverchons viner, siden han startet i 2013. Reverchon ble kåret til ”German Wine Producer of the Year 2018” av IWSC Awards (International Wine & Spirits Competition). Kun rundt 20% av produksjonen går til eksport, det meste til USA og UK. – Vinhøsten 2019 var ikke så bra, vi hadde frost i april og ellers mye regn, forteller Hans Maret.

Reverchon er en ny prinsipal for importøren Ekjord, som for tiden tar inn fire av vinene til Norge:

Reverchon Riesling Brut (V-pris NOK 239,90), 100% Riesling. Rund og frisk, musserende med nyanser av moden, grønn frukt og hint av kjeks. Aroma av modne epler, stenfrukt og sitrus. Håndplukkede druer, laget på tradisjonell metode. 12 måneders flaskelagring på bunnfall. En meget god sekt som ofte serveres på den tyske presidentens residens, Schloss Bellevue i Berlin.

Reverchon Saar Mineral Riesling Feinherb 2018 (V-pris NOK 189,90),100% Riesling. Frisk og godt balansert, med middels syre og ren restsødme.

Ockfener Bockstein Riesling Kabinett Feinherb 2018 (V-pris NOK 199,90), 100% Riesling. Godt konsentrert og balansert. Ren og lang avslutning.

Reverchon Filzener Herrenberg Riesling Alte Reben 2017 (V-pris NOK 249,90), 100% Riesling. Godt konsentrert, smak av modne frukter. God syre og lang mineralsk avslutning.

Folkelig burgunder

Viner fra Bourgogne kan ofte være ganske dyre, men importøren Vingruppen har nå tatt inn en velsmakende, rød burgunder til en meget god pris. Moillard Coteaux Bourguignons 2018 (V-pris NOK 123,70/NOK 414,20 BiB), 100% Gamay. Gamay er ”lillesøster” blant de røde druene som dyrkes i Burgund, Pinot Noir dominerer og utgjør rundt 90% av volumet. Skrukork.

Dyprød. Fruktig og frisk aroma. Rund og fruktig på smak, saftig med preg av mørke og røde bær, litt blomst og urter. En behagelig allroundvin.

Produsent er Moillard, etablert i 1850 i Nuits-Saint-Georges, i hjertet av Burgund.

Moillard Côteaux Bourguignons er en ren og fersk vin med tydelig gamay-karakter og myke tanniner.

Svært anvendelig til mat, fungerer perfekt til lettere kjøttretter, torsk, bacalao, pasta med tomatsaus eller fløtesaus, men også vegetarmat. Den myke munnfølelsen gjør den også velegnet til orientalske matretter, som persiske mezze, eller indisk karri. Nytes best lett avkjølt.

Chilensk Gran Reserva på BiB

Collective Wines har tatt inn en ny chilensk BiB, Santiago 1541

Gran Reserva Syrah (V-pris NOK 465,-), 100% Syrah. Rubinrød. Frisk, fruktig, tørr og velbalansert, med aromaer av røde bær, bringebær og jordbær, krydder og pepper. En fruktig vin med myke tanniner, fin fasthet, og lang ettersmak.

Druene til vinen kommer fra en stor parsell i Leyda Valley, den sydlige underregionen i San Antonio Valley, 14 kilometer fra Stillehavet. Kjølende bris fra Stillehavet og kystens sommertåke, med sommertemperatur sjelden over 25°C, gir Leyda-dalen en lang vekstsesong. Det sikrer langsom modning, og gir intense, friske smaker og aromaer, i tillegg til lavere alkoholinnhold.

Jordene i Leyda-dalen ligger vest for kystfjellkjeden, på et stort granittholdig magmaplatå, dannet for 200 millioner år siden i jura-perioden. Dalen er karakterisert av mykt bølgende åser, der forskjellige områder har varierende nivåer av sollys og dreneringsprofil. Årlig nedbør er rundt 400 mm.

Parsellen er tett beplantet;10.000 vinstokker per hektar med Syrah. Lav avkastning (2 kilo per plante), gir rike viner med god konsentrasjon og moden frukt.

Etter manuell innhøsting ble druene forsiktig fraktet til vinkjelleren, der de gjennomgikk en grundig sortering.

Vinifikasjonen foregikk i rustfrie ståltanker. Etter knusing fikk druene 7 dagers kaldmaserasjon (6° C). Alkoholgjæringen foregikk ved 27° C – 28° C i 15 dager, med tre daglige overpumpinger. I tillegg ble en del av vinen gjæret med hele klaser, i et forsøk på å oppnå større aromatisk kompleksitet og bedre struktur i munnen. Vinen ble oppbevart på bunnfall og skall i 17 dager, for å gi større dybde og bedre struktur. Den ble deretter overført til franske eikeliggere, foudres. Der ble den lagret i 12 måneder og gikk gjennom malolaktisk gjæring.

Rafael Urrejola er leder for all vinproduksjon og ansvarlig for å sikre kvaliteten på alle viner hos Talagante International Brands. Han er også sjefsvinmaker hos Vina Undurraga.

Desember 2019

Prosecco og Soave Classico

Vinprodusenten Cecilia Beretta ligger i hjertet av Valpolicella Classico. Som en av de første produsentene i området begynte de å binde opp vinrankene med såkalt dobbel guyot, noe som eksponerer druene bedre for sollys. Den norske importøren, Altia, tar inn flere forskjellige viner fra Cecilia Beretta, bl.a.:

Cecilia Beretta Prosecco Superiore Brut (V-pris NOK 149,90), 100% Glera. Gylden farve. Mange små bobler. Frisk, velsmakende og leskende. Fruktig innslag av pære og sitrus. Tørr. Meget bra sett i forhold til prisen. Vinmarkene som denne vinen kommer fra har en fin plassering i åssidene i Treviso i Veneto. Annengangsgjæring i temperaturkontrollerte ståltanker. Passer godt som aperitiff, eller til lette retter av fisk og lyst kjøtt.

Cecilia Beretta Soave Classico (V-pris NOK 139,90), 100% Garganega. Vinstokkene ble plantet i 1985 og står i sandjord. Gyldengul farve. Delikat, fruktig aroma. Smak av modne epler, ettersmak av mandler. Litt syrlig. Før fermenteringen er over blir en liten del av vinen overført til barrique. De to delene blir deretter overført til ståltanker, der den lagres i to måneder, deretter fire måneder på flaske. Meget velsmakende med friskt fruktpreg. Passer godt til sjømatrisotto, fisk, krabbe og pastaretter med sjømat.

Elegant Malbec

Trivento Golden Reserve Malbec 2017 (V-pris NOK 159,90), 100% Malbec. Er nylig kåret til en av Argentinas 50 beste Malbec-viner. Høsten 2017 var eksepsjonell. Ideelle værforhold, spesielt i Valle de Uco og Luján de Cuyo, førte til druer med ekstra høy kvalitet. Resultatet ble ekstraordinære viner, og som Triventos vinmaker Germán Di Césare sier: – Røde viner fra dette området har ikke sett et bedre år.
2017-årgangen er tro mot sin fruktige stil med kirsebær og blåbær og godt integrerte eiketoner. Den er fyldig som enhver flott Luján de Cuyo-vin, med rikelig friskhet og en intensitet som gir en nydelig og langvarig finish.

Luján de Cuyo ligger syd for Mendoza by, ved foten av fjellene. Vinmarkene i Luján de Cuyo ligger i høyden fra 690 til 1300 moh. Til tross for et meget solfylt og tørt klima, har området også kjølige netter, som gir druer med god syre. Smelting fra de snødekte Andesfjellene gir etterlengtet vanning. Jordsmonnet er alluvialt med sand eller stein på toppen, noe som gjør drueutbyttet lavere og fruktkonsentrasjonen høy. Disse områdene produserer Malbec-viner av meget høy kvalitet, med intense farver og god fyldighet.

Druene i denne vinen er dyrket i høyden (910 moh) og kommer fra 70 år gamle vinstokker fra fire forskjellige vinmarker som ligger nær Mendoza-elven i Luján de Cuyo. Luján de Cuyo’s terroir gir sødmefulle og runde Malbec-viner med fruktige aromaer og myke tanniner. Mange har en oppfatning at Malbec-viner ofte kan være litt i overkant robuste, denne er lettere og mer elegant.

12 måneder i 95% franske eikefat og 5% i store franske eiketønner, 12 måneder på flaske.
Vinen har en kraftig rød farve. Kompleks og intens med typiske Malbec-aromaer av mørk frukt, plomme og kirsebær. Hint av krydder. Tiden på franske eikefat gir eleganse og balanse med en fløyelsaktig og fruktig finish.

Malbec gir fyldige rødviner og passer derfor godt til smaksrik og krydret mat. En bra argentinsk Malbec passer til de aller fleste typene av rødt kjøtt. Norsk importør er VCT Norway.

To Bordeaux-slott med lang forbindelse til Norge

Château Coufran har vært på det norske marked siden 1972, til å begynne med ble vinen importert på fat og tappet på flaske i Norge. Vinslottet har tilhørt familien Miailhe siden 1924, men har historie minst tilbake til midten av 1700-tallet. Miailhe-familien var godt etablert i Bordeaux allerede før 1924, de var både negociants og eide flere andre Cru Bourgeois chateaux i Medoc. På et tidspunkt var Miailhe-familien også eiere av Chateau Pichon Lalande i Pauillac, og i Margaux eide de Chateau Palmer og Chateau Siran.

I 1924 dyrket Château Coufran primært Cabernet Sauvignon, Louis Miailhe plantet om med Merlot, og siden den gang har de holdt seg til den druen. Blandingen i de seneste årgangene har vært rundt  85% Merlot. De har 76 hektar vinmarker i den nordlige delen av Medoc, ikke langt fra St. Estephe. 85% er beplantet med Merlot og 15% med Cabernet Sauvignon.

Vinene fra Chateau Coufran blir fermentert i temperaturkontrollerte ståltanker. 25% av vinen lagres på nye, franske eikefat i rundt 12 måneder. Ch. Coufran-vinene er vanligvis best etter 6 til 9 år på flaske, topp modenhet oppnår vanligvis 6 -14 år, etter årgangen. De gode Bordeaux-vinene er ikke klare for konsum før de er blitt lagret i noen år. Lagringen gjør at vinen stabiliserer seg og åpner seg med de aromaene og smakene som gjør disse vinene så unike. Hos Château Coufran, og Château Verdignan, som familien også eier, har de valgt en litt annen tilnærming. De lagrer vinene og selger dem på et senere tidspunkt, slik at vinene er modne og kan nytes med en gang de er på markedet.

Château Coufran produserer rundt 450.000 flasker i året, mens Château Verdignan produserer rundt 350.000. I kjellerne har de tilsammen rundt 5 millioner flasker av forskjellige årganger. Vinene er å se hos vinhandlere og supermarkeder over hele Frankrike, bl.a. Carrefour, Monoprix og Métro. 60% går til eksport, der Belgia, Storbritannia, men også Norge er blant de største markedene, sier Frédéric Vicaire, som er oldebarn av Louis Miailhe og i dag fører familietradisjonene videre.

Château Verdignan-vinene har Cabernet Sauvignon som hoveddrue. Verdignan er kjent som en av de eldste vingårdene i Pauillac og er iallfall den eldste i Saint Seurin de Cadourne. Den er i en klasse for seg på grunn av den vakre slottsbygningen. Château Verdignan har 60 hektar vinmarker, derav 40 hektar rundt slottet. På Ch. Verdignan er vinmarkene beplantet med tre druetyper; Cabernet Sauvignon, Merlot og litt Cabernet Franc. Gjennomsnittlig alder på vinstokkene er 45 år.
Ekjord AS er mangeårig importør av både Ch. Coufran og Ch. Verdignan, de tar bl.a. inn: Château Coufran 2010 (V-pris NOK 279,90), 85% Merlot, 15% Cabernet Sauvignon. Aroma av mørke bær, hint av sedertre og lær. God fylde og fruktighet. Velbalansert med fine tanniner. Relativt kraftig vin med lang og frisk ettersmak. Passer til de fleste typer klassiske kjøttretter av kalv, svin, storfe, lam, and og ost.

Château Verdignan 2009 (V-pris 284,90), 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot og 5% Cabernet Franc. Aroma med konsentrert preg av mørke bær og urter. Smak av mørke bær, urter og fat. Velbalansert med bløte tanniner. Fast og fin ettersmak.  

Ny Casillero del Diablo

I november lanserte VCT Norway en ny variant av det velkjente vinmerket Casillero del Diablo fra Chile på Vinmonopolet. Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon Limited Edition 2017 (V-pris NOK 119,90), 86% Cabernet Sauvignon, 6% Syrah, 3% Petit Verdot, 3% Petite  Sirah, 2% Cabernet Franc. Druene kommer fra Central Valley, et område med mye sol og kjølig innflytelse fra Andesfjellene. 20% av vinen er lagret på fransk eik i 10 måneder.

Vinen er utsmykket med en Calavera – en dekorativ hodeskalle med farverike symboler, som henter inspirasjon fra Dia de Muertos – De dødes dag – som feires stort i Mexico, Syd-Amerika og USA, i begynnelsen av november hvert år. Casillero del Diablo Limited Edition er en saftig og fruktdreven rødvin basert på druen Cabernet Sauvignon, med ren og fruktig aroma. Saftig med smak av mørke bær, urter og litt vanilje. Den har myke tanniner, frisk syre og en lang og rik ettersmak. En velsmakende og rund vin som de fleste vil like. Limited Edition smaker fortreffelig sammen med tacoretter av kjøtt og kylling.

About the Author