VIN

April 2020

Forfriskende prosecco

Casa Vinicola Abbazia ligger i Santo Stefano Belbo, en liten by mellom Langhe Monferrato og Roero i Piemonte i Nord-Italia. Der eier de ca. 60 hektar vinmarker. I tillegg til å lage de historiske og mest kjente vinene fra regionen: Moscato, Nebbiolo og Barbera, er de er også den eneste produsenten i Italia som har lov til å produsere Prosecco DOC utenfor DOC-området i Veneto.

Den norske importøren, Altia/Strøm, tar bl.a. inn Abbazia Prosecco Extra Dry (V-pris NOK 119,90), 100 % Glera.

Lys strågul farve. Mange, små bobler. Forfriskende, aroma og smak av epler og pærer. Fruktig og velsmakende. 11.0 % alkohol.

Elegant Sancerre

I ti generasjoner har Bourgeois-familien lagt sin ære i å lage uttrykksfulle viner av Sauvignon Blanc og Pinot Noir. De holder til i landsbyen Chavignol, et av de beste områdene i Sancerre og Pouilly-Fumé, to timer fra Paris. Der har Henri Bourgeois en mosaikk av vinmarker.

I 2000 etablerte de også organisk vinproduksjon på Clos Henri vingården i  Marlborough, New Zealand. Også der er Sauvignon Blanc og Pinot Noir de viktigste druene.

Henri Bourgeois Sancerre Blanc Grande Réserve 2018 (V-pris NOK 224,90), 100% Sauvignon Blanc. Druene kommer fra høydene som skiller Chavignol fra Sancerre, her består jordsmonnet av 65% leire og 35% kalk.

Strågul. Frisk og fruktig aroma, med eple, nesle og stikkelsbær. Ren, elegant og fruktig smak av sitrus og eple. Lett syrlig, mineralsk. Gjæret i temperaturkontrollerte ståltanker. Fatlagret i 5 måneder. Glimrende til sjømat og hvitt kjøtt. Norsk importør er Robert Prizelius AS.

Siciliansk, økologisk chardonnay

Pasqua Vigneti e Cantine er en veletablert vinprodusent som lager høykvalitetsviner fra Veneto-området, samt fra andre italienske regioner. Historien til Pasqua startet i Verona i 1925, med tre brødre. I dag er det tredje generasjon som leder vingården.

Pasqua Chardonnay Grillo Organic 2018 (V-pris NOK 132,90), 80 % Chardonnay og 20 % Grillo. Dette er en økologisk vin fra Pasquas vinmarker på Sicilia, Grillo er en lokal siciliansk drue. Vinmarkene ligger på vestsiden av Sicilia og er velegnet for økologisk vitikultur. Fermentering og lagring i ståltanker.

Strågul. Frisk og fruktig aroma. Velbalansert og frisk på smak, behagelig fruktig med sitrus, grapefrukt og epler. Frisk syre. Norsk importør er Altia/Strøm.

God allround-rosé

Gruppo Mezzacorona er en av Italias mest spennende og moderne vinprodusenter, de har investert stort i Nord-Italia og på Sicilia. Mezzacorona ligger i Trentino, nord i Italia. Det moderne produksjonsanlegget ligger i en dal omgitt av høye fjell på tre kanter. Dette var et av de første vinkooperativene som ble organisert i Italia, allerede i 1904. Alle vingårdene under Mezzacorona er dyrket ved hjelpe av det som kalles «Integrated Farm Management», som vil si at de har stor respekt for den naturlige måten å dyrke vin på, samtidig som de produserer kvalitetsdruer.

Mezzacorona er også den produsenten som har hatt den største investeringen i italiensk vinindustri gjennom tidene, mest i Trentino, men også på Sicilia, der de har investert i to vinproduksjonanlegg.

Mezzacoronas representant i Norge, Robert Prizelius AS, tar bl.a. inn Mezzacorona Pinot Grigio Rosé (V-pris NOK 129,90), 100% Pinot Grigio.

Lakserosa. Frisk og fruktig aroma av bringebær og røde frukter. Behagelig, tørr og fruktig smak. Meget bra allround-rosé. Fin som aperitiff, eller for eksempel til sjømat og salater.

Biodynamisk Carmenere

Signos de Origen Carmenere er produsert av Emiliana Organic Vineyards. Carmenere på sitt beste er en kompleks smaksbombe av mørke bær og frukter, med preg av tobakk, urter og krydder.

Carmenere er blitt en av stjernene i Emilianas vinmarker og dyrkes på vingården Los Robles i Colchagua Valley. Vingården ligger 245 m.o.h og vender mot syd. Dette gjør at vinstokkene får mindre sol og tidligere skygge på sommerens særdeles varme ettermiddager, og gjennomsnittstemperaturen blir minst 2º C lavere enn resten av den sentrale Colchagua-dalen. Druene modnes dermed saktere, blir meget aromatiske og oppnår en fin naturlig balanse mellom syre og alkohol. Jordsmonnet i Los Robles er veldig variert og parsellene som er valgt for Signos de Origen Carmenere har dypt leirrikt jordsmonn som holder godt på vannet og gir vinstokkene nok vann helt frem til innhøsting. Dette er spesielt viktig for Carmenere, som har behov for en lang vekstsesong hvor druene høstes så sent som mulig.

Signos de Origen Carmenere 2017 (V-pris NOK 199,90), 100% Carmenere. Emiliana har i lang tid observert de ulike vinmarkenes klima og jordsmonn og valgt det beste området i vinmarken for hver druesort. Når druene i tillegg dyrkes etter biodynamiske prinsipper, kommer vinens unike karakter tydeligere frem og utrykker akkurat denne vinens opprinnelsessted. Derav navnet Signos de Origen – tegn på opprinnelse. Vinmaker er Noelia Orts.

Kirsebærrød. Fruktig aroma med bjørnebær, blåbær og plommer, sjokolade med innslag av eukalyptus og mynte. Velsmakende med mørke bær og krydder. Runde tanniner. Lang og fruktig avslutning. Prøv den gjerne til lam med mynte og krydret mat som meksikansk eller curry. Norsk importør er VCT Norway.

Økologisk og fruktig chilener

Adobe Carmenere (V-pris NOK 403,90/300 cl BiB), 85% Carmenere og 15% Syrah er økologisk og kommer fra Emiliana Organic Vineyards, en av Chiles største økologiske og biodynamiske vinprodusenter, med vinmarker helt fra Bio-Bio i syd til Casablanca, nord for Santiago. Hos Emiliana er de overbevist om at bærekraftig, økologisk og biodynamisk jordbruk gir sunnere vinstokker og bedre druekvalitet, som uttrykker tydelig sin unike karakter. Fruktig aroma av mørke bær og frukter som solbær, bjørnebær og plommer. Rund og fruktig vin med smak av modne moreller, solbær og bjørnebær. Faste og fine tanniner og god lengde.

20% av vinen er lagret på fransk eik i 6 måneder. Passer til grillet kjøtt og gryteretter, spesielt bra til lam i alle varianter. Norsk importør er VCT Norway AS og Concha y Toro Norway AS.

God allround Barbera

Familien Giacosa har lange røtter i Piemonte og flyttet ved slutten av 1800-tallet fra Costigliole d’Asti til Neive i Barbaresco. På 1990-tallet begynte de å kjøpe opp parseller i berømte Barolo vinmarker, som Bussia og Mandorlo, og senere i Basarin vinmarken i Neive. I dag eier de ca. 50 hektar med vinstokker.

Firmaet drives i dag av 5. generasjonens Maurizio Giacosa og hans fetter Paolo.

Drømmen om å lage vin fra barndommens åser i Langhe er i dag blitt til en visjon med et grønt fokus. Vinmarksarbeidet er bærekraftig, basert på fornybare ressurser og med minst mulig påvirkning på naturen. I kjelleren kombineres en dyp forståelse av tradisjonen med moderne og innovativ teknologi. Slik kan Giacosa både lage viner fra flere av de beste vinmarkene i Barolo og Barbaresco og skape moderne viner av typiske druer Nebbiolo, Barbera og Dolcetto.

Giacosa Fratelli Piemonte Barbera 2018 (V-pris NOK 469,90/300 cl BiB), 100% Barbera fra Asti-traktene. Druene gjæres og lagres kun på ståltank, for å bevare deres dype farve og unge og friske stil. Preget av røde bær som kirsebær og bringebær. Lett, fruktig aroma. Frisk og lett. Barbera har lite tanniner og fin syre, som gjør den særdeles matvennlig. Piemonte Barbera passer godt til typisk italienske retter som pasta, pizza og risotto, men også kylling, kalv og hvit fisk. En meget anvendelig vin som godt kan serveres litt avkjølt. Norsk importør er Collective Wines.

En aristokrat fra Rioja

La Rioja Alta produserer Rioja-viner i burgund-stil. Det er ikke langt til Frankrike her i den nordlige del av Spania, og innflytelsen fra fransk vinproduksjon har alltid vært betydelig.

La Rioja Alta ble grunnlagt i 1890 av fem familier som ville produsere gode Rioja-viner. I dag er det femte generasjon som driver det, som har utviklet seg til en av Spanias best kjente kvalitetsprodusenter.

Den første vinen som ble produsert var en Reserva fra 1890, dette ble forgjengeren til dagens Gran Reserva 890. I 1904 ønsket en av de fem grunnleggerne, Don Alfredo Ardanza, å fusjonere sitt eget vinhus, Ardanza, inn i La Rioja Alta, og for å feire sammenslåingen ble Gran Reserva-vinen 904 laget. Denne, sammen med 890, er i dag to av La Rioja Altas hjørnesteiner.

I 1942 fikk vinene fra huset Ardanza enda en oppsving. Merkenavnet Viña Ardanza ble etablert og har gitt La Rioja Alta enda en sten å bygge sitt imperium på. I 1974 så Viña Arana dagens lys, og i 1978 fulgte Viña Alberdi etter med både Crianza og Reserva.

Etter mer enn et århundre på samme sted, så vinhuset nødvendigheten av å fornye fasilitetene sine. Det nye anlegget stod klart i 1996, i kommunen Labastida i Rioja Alavesa, utstyrt med det nyeste innen moderne teknologi, for å heve kvaliteten på vinene.  

Med over 400 hektar vinmarker i noen av Riojas aller beste områder, er grunnlaget for god vin lagt. Men det skal mer til enn rett jordsmonn for å lage god vin. Druesortene Tempranillo, Graciano, Garnacha og Mazuelo er alle omhyggelig plantet i de jordsmonn de trives best. Som typisk ellers i Rioja, er det hovedvekt på Tempranillo-druen. Vinmarkene ligger på ulike høyder over havet og med vinstokker som strekker seg fra unge, til godt over 60 år. Forskjellige temperatursoner og jordsmonn er med på å lage unike viner med terroirpreg.

I løpet av årene har Rioja-regionen gradvis nærmet seg de moderne konsumentene. Her søkes det å lage raffinerte viner med mindre eik, mer frukt og et balansert smaksbilde. Høy alkohol, voldsomme fat-toner, samt overekstraherte og rustikke viner hører fortiden til. Dette gjelder også La Rioja Alta, som litt etter litt våger å følge en noe mer moderne retningen med sine viner. Uten å svikte sin filosofi om å lage klassiske Rioja-viner, har vinhuset tilpasset seg dagens konsumenter, med friskere viner med stort lagringspotensiale, hvor også tekstur og eleganse har sin plass, slik det alltid har hatt.

Innhøstingen starter vanligvis i begynnelsen av oktober, da er dagene fortsatt varme, mens nettene er kjølige.

Den norske importøren Excellars tar inn flere viner fra La Rioja Alta, bl.a.:

Vina Ardanza Reserva 2010 (V-pris NOK 259,90), 80% Tempranillo, 20% Garnacha. 2010 er en av de beste årgangene så langt på 2000-tallet, både i Rioja og mange andre europeiske vinområder. Kirsebærrød farve. Avdempet aroma med røde bær, tørket frukt og urter. Elegant og velbalansert, innslag av røde bær og tørket frukt.

Viña Ardanza Reserva 1995, 80% Tempranillo, 20% Garnacha. Rustrød farve. Silkemyk og behagelig krydret, har beholdt sin friskhet. 1995 var et meget godt år i Rioja. Har ligget på amerikansk eik, som gjør at vinene utvikler seg langsommere enn på europeisk eik.

Direktør Alejandro López García, sier Norge og resten av Skandinavia er et viktig marked for La Rioja Alta, de viktigste eksportmarkedene er Storbritannia og USA. Restaurantmarkedet er naturlig nok viktig for denne type viner og flere norske restauranter har viner fra La Rioja Alta i kjelleren. – Våre viner holder omtrent samme stil i dag som for 50 år siden, men de er enda bedre, sier López García.

Frisk rosé fra Puglia

Rosé-sesongen er like rundt hjørnet. Importøren Ekjord har tatt inn en roséutgave, i tillegg til Crudo Catarratto Zibibbo. Crudo Rosato (V-pris Nok 154,90), 100% Negroamaro. Dette er en økologisk rosévin fra Puglia i Italia.

Oransjeaktig rødfarve. Duft av jordbær, bringebær og kirsebær. Frisk og lett fruktig, med hint av modne røde bær, rosa grapefrukt og rips. Negroamaro stammer fra Syd-Italia og dyrkes nesten utelukkende i Puglia. Tradisjonelt er røde Negroamaro-viner skarpe og rustikke med mye farve, men som rosé kan de gi lette og elegante viner med en aromatisk profil. De økologisk dyrkede druene høstes for hånd og gjæres i tanker i rustfritt stål. Den røde jorden i Puglia er rik på jern og svært fruktbar. 

Perfekt som aperitiff, eller med lette retter med sjømat og salater.

Siciliansk Pinot Noir

A’Terra Pinot Noir (V-pris NOK 130,-), 100% Pinot Noir er importøren, Matchless Wine Companys eget varemerke. Vinmarkene ligger på åsene mellom byene Santa Ninfa og Salemi på Sicilia, på en høyde 450 meter over havet. Her har Pinot Noir druene de beste betingelser for vekst og modning. Jorden er saltholdig med noe kalk og i noen områder også krittholdig. Etter knusing og destemming, undergår druene en kontrollert temperaturgjæring, deretter malolaktisk gjæring i ståltanker. Kirsebærrød med fiolett skjær. Velsmakende og aromatisk. Noe stram aroma av krydder, kirsebær, jordbær, blomster og mineralske toner. Frisk munnfølelse med godt syrenivå. Elegant med fin balanse. Passer til lyst kjøtt, kalv, kylling, andebryst og oster.

Velsmakende og rimelig bordeaux

Cellier Vinicole du Blayais holder til i Bordeaux og er en veletablert produsent i regionen. Druene i Camillac er dyrket i Côtes de Bourg, 20 km nord for Bordeaux, på høyre side av Garonne-elven. Her er jordsmonnet preget av leire, kalk og sandholdig grus og noe mergel, og klimaet er litt varmere og tørrere enn lengre syd. Merlot er den mest utbredte druen her.

Camillac Bordeaux 2016 (V-pris NOK 124,90), 100% Merlot. Gjæring på ståltank, ingen fatlagring. Lettvektsflaske og skrukork. 

Dyp, mørk rødfarve. Flott aroma av mørke skogsbær og hint krydder. Fyldig og rund med myke tanniner. Smak av mørke bær og litt krydder. Saftig munnfølelse. En elegant og velbalansert vin til en svært gunstig pris.

Passer til rødt kjøtt, lyst kjøtt, pasta, pizza, tapas og grillmat

Norsk importør er Heyday Wines AS. 

Meget bra ”design-chardonnay”

BREE White Chardonnay (V-pris NOK 124,90) kommer i en litt spesiell flaske, men innholdet er en meget bra fransk hvitvin, i forhold til den rimelige prisen. Er også tilgjengelig i 25cl flaske og 3L Bag-in-Box. 100% Chardonnay.

I BREE-serien er det lagt vekt på at designet skal være like innbydende som vinen selv. Inspirasjonen er hentet fra parfymens verden, der det er tradisjon for at flaskedesign og innhold utfyller hverandre. På BREE-flasken er alle designelementer preget på frostet glass, noe som gir et elegant og harmonisk uttrykk. De vakre designflaskene skiller seg ut i en svært tradisjonstung industri, og er en forfriskende nyhet.

Elegant gyldengul farve. Frisk, fruktig aroma av modent eple, hermetisert pære, urter og litt blomst. BREE White Chardonnay er laget på franske druer og har en ren, rund og frisk smak, med preg av eple, fersken og sitrus. Perfekt som følge til lette retter, som sjømat og salat, eller som aperitif. Norsk importør er Ekjordgruppen. 

Velbalansert Sauvignon Blanc

I 1983 etablerte Jean Marie Berthier seg i landsbyen Sainte-Gemme-en-Sancerre, i Loiredalen, hvor han sammen med sin kone bygget opp sin vinproduksjon, Domaine des Clairneau. I 1998 overtok han Montbenoit vinmarken i Coteaux du Giennois, som hans far hadde arbeidet med i mange år. I dag, 33 år senere er både Berthier og hans to sønner, Clément og Florian involvert i driften av ca 19 hektar med vinmarker, som de med omsorg og engasjement tar godt vare på for å kunne produsere enestående kvalitetsviner tuftet på de samme krav; kunnskap, intuisjon, følelser og tradisjon. Berthier L´Instant Sauvignon Blanc 2018 (V-pris NOK 149,90), 100% Sauvignon Blanc. Druepressing med naturlig gjæringsprosess. Deretter modnes vinen på fint bunnfall i 3 måneder før flasketapping. Strågul. Lett, fruktig aroma av hvite blomster, sitrus, eksotiske frukter, flint og nesle med hint av grønne epler. Velbalansert, frisk og fruktig vin, forsiktig og smidig på smak som etterfølges av en forfriskende syre, som gir god balanse til mykheten av vinen. Rundere og mer elegant enn mange andre Sauvignon Blanc-viner i denne prisklassen. Passer til aperitif, fisk, skalldyr, salater og grønnsaker. Importør er MatchlessWines.

USA-vin øker i Norge

Nordmenn har etterhvert oppdaget amerikansk vin, Norges mest populære rødvin i fjor var også amerikansk, Falling Feather, og utvalget som tas inn blir stadig meromfattende. Vinmonopolet solgte 8 prosent mer amerikanske rødvin i 2019, mens for hvitvin var det en liten tilbakegang (-1%). Over 90% av vinproduksjonen i USA foregår i California, men det produseres vin i alle de 50 delstatene. USAs ambassadør til Norge, Kenneth Braithwaite, inviterte derfor nylig til en omfattende smaking, for å gi et bilde av hva som foregår i amerikanske vinproduksjon for tiden.

Det Amerikanske Handelskammeret, AmCham, organiserte en masterclass, ledet av Liora Levi, der hun presenterte viner fra 12 produsenter i California, Oregon og Washington. Tyler Barrott, som er vinansvarlig i AmCham og også leder AmCham Sustainability Forum, understreket at det i tillegg til røde og hvite viner, også er viktig å snakke om ”grønne” viner. Vinprodusenter i USA har lange tradisjoner med biodynamisk og organisk produksjon og står i fremste rekke i verdens vinindustri når det gjelder bærekraftig produksjon, sa Barrett.

Single Malt i toppklasse – fra Seattle

Med base i Seattle, i staten Washington, har Westland Distillery utviklet en portefølje av glimrende single malt whiskies, med en tydelig amerikansk stil. Matt Hoffman, Master Distiller og en av gründerne, ønsket å lage et eksepsjonelt produkt som gjenspeiler Pacific Northwest-regionen, en av verdens beste regioner for dyrking av bygg, med sitt rike, varierte landskap og unike mikroklima. Regionen er også kjent for vannressurser av høy kvalitet, som er essensielt for å lage topp whiskey. Den høye luftfuktigheten er ideell for modningsprosessen. Resultatet gir en myk, aromatisk profil, ledsaget av en fruktig, men kompleks kornfokusert finish.

Westland Distillery ble grunnlagt i Seattle i 2010, gründerne ville lage den mest autentiske Pacific Northwest whiskyen, en amerikansk single malt whiskey av høy kvalitet, noe som ikke fantes på markedet tidligere. Det har de greid.

– Westland ønsker å lage whiskey som gjenspeiler regionens særpreg, stedet den lages og fagfolkene som har laget den. I området rundt Seattle er klimaet bedre tilpasset bygg enn mais og rug, og fra naturens side er dette et område som egner seg godt for å produsere single malt whiskey, sier Chris Riesbeck, Westland Distillerys kommersielle direktør.

Westlands tre hovedprodukter er single malt’ene American Oak (V-pris NOK 934,50), Sherry Wood (V-pris NOK 999,40) og Peated (ikke i Norge pt). Westland American Oak er ren og lett vanlijepreget. Sherry Wood er litt rundere enn American Oak, hint av sjokolade. Peated har en mer skotsk Islay-stil, med smak av torv og saltvann. Alle tre får frem destilleriets varemerke: velbalanserte, kornbaserte whiskies, som har respekt for tradisjonene, men også beveger seg fremover. Westland går sine egne veier, istedenfor blindt å kopiere skotske og irske produsenter. Eikefatene, som brukes til modning, er av høyeste kvalitet og koster 2-3 ganger så mye som vanlige bourbonfat. Eikeplankene ligger utendørs i Missouri i 12 til 24 måneder før de blir til fat. Westland Distillery er i dag et selskap i Rémy Cointreau-gruppen. Norsk importør er Robert Prizelius AS.

Februar 2020

Tradisjonsrik vinprodusent fra Saar

Weingut Reverchon er en av de mest tradisjonsrike vinprodusentene i Saar, de har historie iallfall tilbake til 1627. Reverchon er kjent for sine meget gode vinmarker og mineralske viner. En stor del av vinmarkene består av gamle vinstokker, mange så gamle som 100 år. Vinmarkene ligger på mellom 160 og 250 meters høyde. Hans Maret kjøpte Weingut Reverchon i 2007 og har investert mye siden den gang. Maret har også fått med vinmakeren Ralph Herke på laget, han har bakgrunn som mangeårig kjellermester på Schloss Vollrads og har kontinuerlig forbedret Reverchons viner, siden han startet i 2013. Reverchon ble kåret til ”German Wine Producer of the Year 2018” av IWSC Awards (International Wine & Spirits Competition). Kun rundt 20% av produksjonen går til eksport, det meste til USA og UK. – Vinhøsten 2019 var ikke så bra, vi hadde frost i april og ellers mye regn, forteller Hans Maret.

Reverchon er en ny prinsipal for importøren Ekjord, som for tiden tar inn fire av vinene til Norge:

Reverchon Riesling Brut (V-pris NOK 239,90), 100% Riesling. Rund og frisk, musserende med nyanser av moden, grønn frukt og hint av kjeks. Aroma av modne epler, stenfrukt og sitrus. Håndplukkede druer, laget på tradisjonell metode. 12 måneders flaskelagring på bunnfall. En meget god sekt som ofte serveres på den tyske presidentens residens, Schloss Bellevue i Berlin.

Reverchon Saar Mineral Riesling Feinherb 2018 (V-pris NOK 189,90),100% Riesling. Frisk og godt balansert, med middels syre og ren restsødme.

Ockfener Bockstein Riesling Kabinett Feinherb 2018 (V-pris NOK 199,90), 100% Riesling. Godt konsentrert og balansert. Ren og lang avslutning.

Reverchon Filzener Herrenberg Riesling Alte Reben 2017 (V-pris NOK 249,90), 100% Riesling. Godt konsentrert, smak av modne frukter. God syre og lang mineralsk avslutning.

Folkelig burgunder

Viner fra Bourgogne kan ofte være ganske dyre, men importøren Vingruppen har nå tatt inn en velsmakende, rød burgunder til en meget god pris. Moillard Coteaux Bourguignons 2018 (V-pris NOK 123,70/NOK 414,20 BiB), 100% Gamay. Gamay er ”lillesøster” blant de røde druene som dyrkes i Burgund, Pinot Noir dominerer og utgjør rundt 90% av volumet. Skrukork.

Dyprød. Fruktig og frisk aroma. Rund og fruktig på smak, saftig med preg av mørke og røde bær, litt blomst og urter. En behagelig allroundvin.

Produsent er Moillard, etablert i 1850 i Nuits-Saint-Georges, i hjertet av Burgund.

Moillard Côteaux Bourguignons er en ren og fersk vin med tydelig gamay-karakter og myke tanniner.

Svært anvendelig til mat, fungerer perfekt til lettere kjøttretter, torsk, bacalao, pasta med tomatsaus eller fløtesaus, men også vegetarmat. Den myke munnfølelsen gjør den også velegnet til orientalske matretter, som persiske mezze, eller indisk karri. Nytes best lett avkjølt.

Chilensk Gran Reserva på BiB

Collective Wines har tatt inn en ny chilensk BiB, Santiago 1541

Gran Reserva Syrah (V-pris NOK 465,-), 100% Syrah. Rubinrød. Frisk, fruktig, tørr og velbalansert, med aromaer av røde bær, bringebær og jordbær, krydder og pepper. En fruktig vin med myke tanniner, fin fasthet, og lang ettersmak.

Druene til vinen kommer fra en stor parsell i Leyda Valley, den sydlige underregionen i San Antonio Valley, 14 kilometer fra Stillehavet. Kjølende bris fra Stillehavet og kystens sommertåke, med sommertemperatur sjelden over 25°C, gir Leyda-dalen en lang vekstsesong. Det sikrer langsom modning, og gir intense, friske smaker og aromaer, i tillegg til lavere alkoholinnhold.

Jordene i Leyda-dalen ligger vest for kystfjellkjeden, på et stort granittholdig magmaplatå, dannet for 200 millioner år siden i jura-perioden. Dalen er karakterisert av mykt bølgende åser, der forskjellige områder har varierende nivåer av sollys og dreneringsprofil. Årlig nedbør er rundt 400 mm.

Parsellen er tett beplantet;10.000 vinstokker per hektar med Syrah. Lav avkastning (2 kilo per plante), gir rike viner med god konsentrasjon og moden frukt.

Etter manuell innhøsting ble druene forsiktig fraktet til vinkjelleren, der de gjennomgikk en grundig sortering.

Vinifikasjonen foregikk i rustfrie ståltanker. Etter knusing fikk druene 7 dagers kaldmaserasjon (6° C). Alkoholgjæringen foregikk ved 27° C – 28° C i 15 dager, med tre daglige overpumpinger. I tillegg ble en del av vinen gjæret med hele klaser, i et forsøk på å oppnå større aromatisk kompleksitet og bedre struktur i munnen. Vinen ble oppbevart på bunnfall og skall i 17 dager, for å gi større dybde og bedre struktur. Den ble deretter overført til franske eikeliggere, foudres. Der ble den lagret i 12 måneder og gikk gjennom malolaktisk gjæring.

Rafael Urrejola er leder for all vinproduksjon og ansvarlig for å sikre kvaliteten på alle viner hos Talagante International Brands. Han er også sjefsvinmaker hos Vina Undurraga.

Desember 2019

Prosecco og Soave Classico

Vinprodusenten Cecilia Beretta ligger i hjertet av Valpolicella Classico. Som en av de første produsentene i området begynte de å binde opp vinrankene med såkalt dobbel guyot, noe som eksponerer druene bedre for sollys. Den norske importøren, Altia, tar inn flere forskjellige viner fra Cecilia Beretta, bl.a.:

Cecilia Beretta Prosecco Superiore Brut (V-pris NOK 149,90), 100% Glera. Gylden farve. Mange små bobler. Frisk, velsmakende og leskende. Fruktig innslag av pære og sitrus. Tørr. Meget bra sett i forhold til prisen. Vinmarkene som denne vinen kommer fra har en fin plassering i åssidene i Treviso i Veneto. Annengangsgjæring i temperaturkontrollerte ståltanker. Passer godt som aperitiff, eller til lette retter av fisk og lyst kjøtt.

Cecilia Beretta Soave Classico (V-pris NOK 139,90), 100% Garganega. Vinstokkene ble plantet i 1985 og står i sandjord. Gyldengul farve. Delikat, fruktig aroma. Smak av modne epler, ettersmak av mandler. Litt syrlig. Før fermenteringen er over blir en liten del av vinen overført til barrique. De to delene blir deretter overført til ståltanker, der den lagres i to måneder, deretter fire måneder på flaske. Meget velsmakende med friskt fruktpreg. Passer godt til sjømatrisotto, fisk, krabbe og pastaretter med sjømat.

Elegant Malbec

Trivento Golden Reserve Malbec 2017 (V-pris NOK 159,90), 100% Malbec. Er nylig kåret til en av Argentinas 50 beste Malbec-viner. Høsten 2017 var eksepsjonell. Ideelle værforhold, spesielt i Valle de Uco og Luján de Cuyo, førte til druer med ekstra høy kvalitet. Resultatet ble ekstraordinære viner, og som Triventos vinmaker Germán Di Césare sier: – Røde viner fra dette området har ikke sett et bedre år.
2017-årgangen er tro mot sin fruktige stil med kirsebær og blåbær og godt integrerte eiketoner. Den er fyldig som enhver flott Luján de Cuyo-vin, med rikelig friskhet og en intensitet som gir en nydelig og langvarig finish.

Luján de Cuyo ligger syd for Mendoza by, ved foten av fjellene. Vinmarkene i Luján de Cuyo ligger i høyden fra 690 til 1300 moh. Til tross for et meget solfylt og tørt klima, har området også kjølige netter, som gir druer med god syre. Smelting fra de snødekte Andesfjellene gir etterlengtet vanning. Jordsmonnet er alluvialt med sand eller stein på toppen, noe som gjør drueutbyttet lavere og fruktkonsentrasjonen høy. Disse områdene produserer Malbec-viner av meget høy kvalitet, med intense farver og god fyldighet.

Druene i denne vinen er dyrket i høyden (910 moh) og kommer fra 70 år gamle vinstokker fra fire forskjellige vinmarker som ligger nær Mendoza-elven i Luján de Cuyo. Luján de Cuyo’s terroir gir sødmefulle og runde Malbec-viner med fruktige aromaer og myke tanniner. Mange har en oppfatning at Malbec-viner ofte kan være litt i overkant robuste, denne er lettere og mer elegant.

12 måneder i 95% franske eikefat og 5% i store franske eiketønner, 12 måneder på flaske.
Vinen har en kraftig rød farve. Kompleks og intens med typiske Malbec-aromaer av mørk frukt, plomme og kirsebær. Hint av krydder. Tiden på franske eikefat gir eleganse og balanse med en fløyelsaktig og fruktig finish.

Malbec gir fyldige rødviner og passer derfor godt til smaksrik og krydret mat. En bra argentinsk Malbec passer til de aller fleste typene av rødt kjøtt. Norsk importør er VCT Norway.

To Bordeaux-slott med lang forbindelse til Norge

Château Coufran har vært på det norske marked siden 1972, til å begynne med ble vinen importert på fat og tappet på flaske i Norge. Vinslottet har tilhørt familien Miailhe siden 1924, men har historie minst tilbake til midten av 1700-tallet. Miailhe-familien var godt etablert i Bordeaux allerede før 1924, de var både negociants og eide flere andre Cru Bourgeois chateaux i Medoc. På et tidspunkt var Miailhe-familien også eiere av Chateau Pichon Lalande i Pauillac, og i Margaux eide de Chateau Palmer og Chateau Siran.

I 1924 dyrket Château Coufran primært Cabernet Sauvignon, Louis Miailhe plantet om med Merlot, og siden den gang har de holdt seg til den druen. Blandingen i de seneste årgangene har vært rundt  85% Merlot. De har 76 hektar vinmarker i den nordlige delen av Medoc, ikke langt fra St. Estephe. 85% er beplantet med Merlot og 15% med Cabernet Sauvignon.

Vinene fra Chateau Coufran blir fermentert i temperaturkontrollerte ståltanker. 25% av vinen lagres på nye, franske eikefat i rundt 12 måneder. Ch. Coufran-vinene er vanligvis best etter 6 til 9 år på flaske, topp modenhet oppnår vanligvis 6 -14 år, etter årgangen. De gode Bordeaux-vinene er ikke klare for konsum før de er blitt lagret i noen år. Lagringen gjør at vinen stabiliserer seg og åpner seg med de aromaene og smakene som gjør disse vinene så unike. Hos Château Coufran, og Château Verdignan, som familien også eier, har de valgt en litt annen tilnærming. De lagrer vinene og selger dem på et senere tidspunkt, slik at vinene er modne og kan nytes med en gang de er på markedet.

Château Coufran produserer rundt 450.000 flasker i året, mens Château Verdignan produserer rundt 350.000. I kjellerne har de tilsammen rundt 5 millioner flasker av forskjellige årganger. Vinene er å se hos vinhandlere og supermarkeder over hele Frankrike, bl.a. Carrefour, Monoprix og Métro. 60% går til eksport, der Belgia, Storbritannia, men også Norge er blant de største markedene, sier Frédéric Vicaire, som er oldebarn av Louis Miailhe og i dag fører familietradisjonene videre.

Château Verdignan-vinene har Cabernet Sauvignon som hoveddrue. Verdignan er kjent som en av de eldste vingårdene i Pauillac og er iallfall den eldste i Saint Seurin de Cadourne. Den er i en klasse for seg på grunn av den vakre slottsbygningen. Château Verdignan har 60 hektar vinmarker, derav 40 hektar rundt slottet. På Ch. Verdignan er vinmarkene beplantet med tre druetyper; Cabernet Sauvignon, Merlot og litt Cabernet Franc. Gjennomsnittlig alder på vinstokkene er 45 år.
Ekjord AS er mangeårig importør av både Ch. Coufran og Ch. Verdignan, de tar bl.a. inn: Château Coufran 2010 (V-pris NOK 279,90), 85% Merlot, 15% Cabernet Sauvignon. Aroma av mørke bær, hint av sedertre og lær. God fylde og fruktighet. Velbalansert med fine tanniner. Relativt kraftig vin med lang og frisk ettersmak. Passer til de fleste typer klassiske kjøttretter av kalv, svin, storfe, lam, and og ost.

Château Verdignan 2009 (V-pris 284,90), 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot og 5% Cabernet Franc. Aroma med konsentrert preg av mørke bær og urter. Smak av mørke bær, urter og fat. Velbalansert med bløte tanniner. Fast og fin ettersmak.  

Ny Casillero del Diablo

I november lanserte VCT Norway en ny variant av det velkjente vinmerket Casillero del Diablo fra Chile på Vinmonopolet. Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon Limited Edition 2017 (V-pris NOK 119,90), 86% Cabernet Sauvignon, 6% Syrah, 3% Petit Verdot, 3% Petite  Sirah, 2% Cabernet Franc. Druene kommer fra Central Valley, et område med mye sol og kjølig innflytelse fra Andesfjellene. 20% av vinen er lagret på fransk eik i 10 måneder.

Vinen er utsmykket med en Calavera – en dekorativ hodeskalle med farverike symboler, som henter inspirasjon fra Dia de Muertos – De dødes dag – som feires stort i Mexico, Syd-Amerika og USA, i begynnelsen av november hvert år. Casillero del Diablo Limited Edition er en saftig og fruktdreven rødvin basert på druen Cabernet Sauvignon, med ren og fruktig aroma. Saftig med smak av mørke bær, urter og litt vanilje. Den har myke tanniner, frisk syre og en lang og rik ettersmak. En velsmakende og rund vin som de fleste vil like. Limited Edition smaker fortreffelig sammen med tacoretter av kjøtt og kylling.

About the Author