VINSPESIALISTEN

Nicolas Mahé de Berdouaré, Vinhandler. Foto: Lasse Ingeberg


Kjære vinvenn,

Det var veldig stor interesse for vinene fra l’Arco  etter forrige ukes vintips, og vi mottok mange bestillinger. Faktisk så mange at vi ble utsolgt på to av de.  Jeg takker dere veldig mye for det.

Jeg vil derfor  informere dere allerede nå om at noen ekstra kasser (av Pario og Valpolicella) er på vei til Norge,  og blir tigjengelig fra vårt lager igjen fra  tirsdag 08. februar. Men vær raskt ute med bestillingen, hvis du ønsker noe av dette. Enkleste måten er å sende en mail med varenr., og det antall flasker du ønsker å bestille til kundesenter@vinmonopolet.no, mer komplisert er det ikke.

Siste nytt: les denne super anmeldelsen om de tre vinene  på dn.no med å trykke HER

I forrige uke  fikk jeg  også en mail fra en fransk venn som synes at det var litt rart at jeg, som franskmann skulle begynne å  promotere italiensk vin…  Jeg har faktisk aldri sett dette som noe problem siden starten av min karriere i vinverdenen (snart 20 år siden). Jeg har først og fremst vært opptatt av å lete etter førsteklasses viner som kan  bidra til å bygge opp det såkalte ” gode liv” ( også kjent som glede i hverdagen).

Derfor ønsker jeg å dedikere dagens (nok en gang italiensk) vintips til min trofaste franske venn, og  eks rugby-kollega Laurent!

Jeg har overhodet ikke sluttet  å sette pris på franske viner, eller glemt mine røtter. Men når noe er godt og skiller seg fra mengden, føler jeg behovet for å anbefale det videre.

Denne uken anbefaler jeg derfor Begali Ripasso 2008 (i basislisten) til 139,90 – denne vinen har fått gode omtaler både i utenlandske og norske aviser og fagblader .

Beskrivelse: Dyp rød farge. Sødmefull, krydret og kompleks fruktighet preget av solbær, kirsebær, plommer, morell og urter.  Streif av godt integrert fat, tobakk og lær. Fin bitterhet i ettersmaken.

Druer : 65  % Corvina, 30 % Rondinella,  5 % andre lokale druer

Anbefales  til: Kjøttretter, pasta, nøtter og hvit sjokolade

Varenr. 59501 (Basis/test) Pris: 139,90

«Rimelig» godt

Vi fortsetter vår rundgang blant nykommere og nok en gang blir det rødt i glasset.

”Ripassoviner kan jeg smake i det uendelige. Alltid interessant, ikke minst i sammenheng med storebror Amarone. Noen ganger må jeg innrømme at jeg blir skuffet, da jeg av en «moderne» ripasso alltid forventer et snev av svisker/rosiner og gjerne litt lakris og urter. Av og til mistenker jeg enkelte produsenter for å «jukse» litt i timen og at man nok er sparsom med å tilsette tørkede druer, eller la vanlig Valpolicella få nok tid sammen med restene fra amaroneproduksjon. Men det kan jo hende dette kun er innbilning. Dagens ripasso er jeg imidlertid helt sikker på er laget etter alle kunstens regler. Et utrolig godt kjøp spør du meg. Hva vi snakker om? Jo, Begali Lorenzo Valpolicella Classico Ripasso Superiore 2008. Utrolig lekker ripasso og her finner jeg det jeg søker. Svisker og rosiner blant kirsebæra. Nydelig ettersmak man kan smatte på svært lenge og da dukker det opp en fin sødme med noen lekre krydder/urtetoner. Når så prisen er holdt til 140 raske, så er det for meg ingen tvil om at dette kan bli en volumselger.”

www.oa.no

Farge og duft: Dyp kald rød. Ung duft med dempet bærpreg, fin sødme, noe fat.

Smak: Fyldig anslag, god syre, god frukt, fine tanniner utover, sitter godt, tørr fin finish med noe trevirke. (2008)

Vurdering: En god vin for de neste fire årene. 
Meget godt kjøp. (2008) (04.01.11) Aperitif

Sødmefulle rødviner fra Veneto

Her er noen Veneto-viner som klarer å kombinere sødme og friskhet. Gode sommerviner med andre ord.

Tom Marthinsen

Publisert: 08.07.2010

Beste kjøp

Valpolicella Classico Ripasso Superiore 2008 / varenr.: 59501
87 poeng Vinmakeren har gått i lære hos Quintarelli. Flott ripasso. Ikke så kompottaktig som mange andre ripassoer. Svisker, dadler og tørkede frukter samt litt syltede kirsebær. Fruktig, sødmefull vin med god lengde. Passer til: Milde oster og gryteretter. Nå til 2015 TM

”Ripasso-kupp” – ukens vintips i aperitif april 2010 Denne vinen  er ikke uventet den mest imponerende siden den byr på svært god valuta for pengene. En sjarmerende og samtidig seriøs vin med god fylde. Og ikke minst en svært anvendelig vin rent matmessig.

God fornøyelse!

About the Author