VM I BENBRUDD I OSLO

SKI VM, den nordiske varianten, er igang i Oslo. Byens hovedgate, Karl Johan, er tatt ibruk som en slags storstue under arrangementet. Det er kommet opp en serie flotte isskulpturer og salgsboder, på Universitetsplassen er det rigget til en scene, der skal det være underholdning og medaljeoverrekkelser. Oslo har gjort seg klar til å ta imot VM-deltagere og tusenvis av turister, men byen er likevel ikke klar.

HRR har kontorer med utsikt til Egertorvet, der det vel passerer flere fotgjengere på en god dag enn noe annet sted i Norge. På noen minutter har jeg nå sett to mennesker gå overende i Karl Johansgate fordi de har sklidd på isen som ligger på fortauet mange steder. Kommunen har nemlig ikke ryddet de meste sentrale delene av Oslo sentrum for is. Det har ligget is på fortauene i sentrum siden før jul. Kommunen gjør lite, de fleste gårdeierne bryr seg ikke, de kaster bare ut en neve grus. De færreste butikkeiere gidder å rydde, selv utenfor sin egen dør! Resultatet er at Legevakten og sykehusene er sprengt på grunn av brukne armer, ben og lårhalser. Det meldes om 50% flere bruddskader iår enn ifjor. Dette koster den enkelte og samfunnet store summer, for ikke å snakke om lidelser. Gamle mennesker tør ikke bevege seg utendørs om vinteren når forholdene er slik.

Oslo er inne i en relativt normal, kald vinter. Det er ikke unormalt at det kommer is, sne og mange kuldegrader i et land som ligger nesten oppe ved Nordpolen. Men hvert år virker det som vinteren kommer helt overraskende på de som har ansvaret for snerydding, dvs kommunale etater og Byrådet. Politikerne setter ikke av nok penger til at sentrum skal være trygg å ferdes i for de som går og kjører. Gårdeierne burde også pålegges å fjerne is på fortauet. Det er en skam at forholdene er slik i hovedstaden i det enkelte politikere ynder å kalle ”verdens rikeste land”.  Iår, med Ski-VM, er det ekstra ille. De mange besøkende må jo tro at vi er helt ute av stand til å håndtere en normal vinter. Det mangler aldri penger når det er snakk om arrangementer for elite-idrett.  Oslo kommune har for eksempel brukt milliarder på Holmenkollen og brøytingen opp mot Holmenkollen er naturligvis prioritert. Men penger til å sørge for nogenlunde siviliserte forhold i sentrum av Norges hovedstad er det ikke politisk vilje til å prioritere. Det er en skandale at forholdene er som de er i Oslo sentrum og mange utenlandske journalister vil nok rapportere om det.

PS : Akkurat nå kommer en vakt fra Eger Shopping med en spade og starter med å hakke bort isen som ligger på fortauet i krysset Karl Johansgate/Akersgaten. Det er den samme vakten som hjalp en eldre turist som hadde falt for en halv time siden. Det er ikke Eger Shoppings ansvar å gjøre dette, men det er flott på se at noen tar ansvar når byens myndigheter svikter.

Hans Kristiansen (red.)

About hkp