«GÅSELEVERKRIG» MELLOM FRANKRIKE OG TYSKLAND

«Gåseleverkrigen» mellom Frankrike og Tyskland trappes opp. Den diplomatiske krisen mellom Frankrike og Tyskland om gåselever intensiveres og en fransk minister truer med globale ringvirkninger.

Problemene skyldes at den tyske matvaremessen ANUGA i Köln, har forbudt franske gåseleverprodusenter å presentere sine produkter på høstens messe.

Gåseleverprodusentene er rasende og mener messen har gitt etter for press fra dyrevernere, som hevder at produksjon av gåselever og andelever er dyremishandling.

For å oppnå de fete leverne til “foie gras” må gjess og ender tvangsfores, slik at leverne deres svulmer til opptil ti ganger normal størrelse. Fransk lov tillater gåseleverproduksjon fordi det er en «beskyttet kulturell og gastronomisk arv».

Produksjon av gåselever er forbudt i Tyskland, men det er lov å kjøpe og spise produktet. Tyskland er også et viktig importland for fransk gåselever, de kjøper rundt 170 tonn årlig, ifølge The Daily Telegraph.

Frankrikes minister for utenlandshandel, Pierre Lellouche, har allerede innkalt Tysklands ambassadør i Paris for å protestere og har bedt om at den tyske regjering instruerer messearrangørene i Köln om å respektere EUs «grunnlov» om fri flyt av varer mellom medlemslandene.

Den franske landbruksministeren, Bruno le Maire, har skrevet til sin tyske kollega, Ilse Aigner, og bedt henne omgjøre forbudet mot gåselever, ellers vil han boikotte åpningsseremonien på ANUGA.

– Det er viktig for de franske gåseleverprodusentene å være tilstede på messen, som besøkes av et stort antall potensielle kjøpere i den viktige perioden før jul og nyttår, skriver landbruksminister Le Maire.

Landbruksminister Aigner har avvist brevet og sier det er opp til messearrangørene å bestemme hvem som skal delta.

Denne «gåseleverkrigen» har nå utviklet seg til en generell debatt for og imot gåselever. Brigitte Bardot er en av mange kjente personer som har kastet seg inn i debatten, hun ber den tyske ministeren om å ikke gi etter for presset.

Alain Fauconnier, medlem av det franske senatet fra Aquitaine-regionen, der det meste av gåseleverproduksjonen i Frankrike foregår, sier: – Det er utrolig. Det er som om Frankrike skulle forby tyske pølser. Han har bedt franske kjøtt- og fjærkrepodusenter boikotte ANUGA hvis forbudet mot gåselever opprettholdes.

Rundt regnet 37 millioner ender og 700.000 gjess slaktes hvert år for å lage fransk gåselever. Frankrike står for 75% av den totale produksjonen av gåselever i verden.

About admin