ØL ELLER VIN TIL MAT?

Nylig var 40 jurymedlemmer, bestående av kokker og noen av Norges fremste vinkjennere og ølentusiaster, samlet på Den Gamle Major i Oslo. Målet med arrangementet var å svare på spørsmålet om hva som harmoniserer best med mat. Utgangspunktet var en femretters middag med vin og øl til hver rett.
Ken Engebretsen, rektor på Norsk Sommelierutdannelse, representerte vinsiden,
mens ølskribenter Espen Smith og Sigrid Strætkvern talte ølets sak.
Inspirasjonen til arrangementet kom fra bryggmester Garrett Oliver, som tidligere har holdt middager med samme tema. Den Gamle Major har følt at disse smakningene har vært litt ubalanserte, med tanke på at øl har vunnet hver gang. Med hjelp fra Ken, Espen og Sigrid gikk Den Gamle Major inn for en profesjonell smaking der øl og vin stilte med likt utgangspunkt.
Menyen var satt sammen av Majorens eget kjøkken ved kjøkkensjef Peter Nielsen, og bestod av fem retter, laget hovedsakelig på norske råvarer.
Etter hver rett foregikk det en avstemning, hvor alle i lokalet fikk velge hva de syntes passet best til maten. Utfallet var jevnt, men det endelige resultatet ga vinen en knapp seier.
Den Gamle Major er også opptatt av norske drikkevarer og har den siste tiden hatt mye fokus på den norske akevitten. Det er derfor blitt utarbeidet en ny drinkmeny, som består av 15 forskjellige akevittdrinker. Disse drinkene fikk også alle i selskapet prøve under kvelden.

About hkp