AIRBNB VIL BLI TOTALLEVERANDØR AV REISETJENESTER

I 2016 booket 80 millioner gjester overnatting gjennom Airbnb, det var nesten dobbelt så mange som året før. Nå vil Airbnb ekspandere til forretningsreise- og luksusmarkedet. Deres mål er å utvikle seg til en global totalleverandør innen reiser. I 2017 regner de med å nå opp i en omsetning på $ 2,8 milliarder (NOK 24 milliarder), det vil i tilfelle være en økning på rundt 65% fra 2016. I 2020 er målet en totalomsetning på $ 8,8 milliarder (NOK 75 milliarder). Airbnb tar 6 – 12% provisjon av leietager og rundt 3% av utleier. Det antydes at selskapet kan gå på børs i 2018.

I februar kjøpte Airbnb Luxury Retreats for $ 300 millioner (NOK 2,5 milliarder). Dette er et nettsted for upmarket eiendommer, mange leies ut for fra NOK 10.000 og oppover per døgn.

Banken Morgan Stanley regner med at antall overnattinger hos Airbnb vil tilsvare 6% av alle hotellovernattinger i USA og Europa i 2018, i 2016 var dette tallet 4%.

Den største utfordringen til videre vekst er reguleringer av utleievirksomhet i større byer. New York, Berlin og Barcelona m.fl. har innført lover som gjør korttidsutleie vanskelig. F.eks. i New York må verten være tilstede hvis en leilighet skal leies ut for et tidsrom av under 30 dager.

En annen utfordring er de store OTA’ene, som Expedia og Priceline, som ikke sitter stille og ser på at Airbnb forsyner seg med større deler av markedet. Disse har allerede kjøpt opp rivaler til Airbnb, for å få sin del av et stadig voksende marked.

 

About hkp