BADEN OG PFALZ – BLANT TYSKLANDS BESTE VINOMRÅDER

5-tysk-vin-staufenberg_pano_herbst_kleinNordmenn har i alltid vært glade i tyske viner, idag er vi fjerde største importør etter USA, Nederland og Storbritannia. Vi importerte over 8% av den tyske totaleksporten i 2014, 5,9 millioner liter til en verdi av 26 millioner euro. Trenden er at den norske importen går litt ned i kvantitet, men øker i verdi, opplyser Deutsches Weininstitut.

Det meste av den tyske vinen som kommer hit er fra området ved Rhinen og Mosel, men den sydvestligste delen av landet, Pfalz og Baden, har nå mye spennende å by på.

Pfalz har et godt klima for vindyrking, området ligger mellom Pfälzerwald (det største sammenhengende skogområdet i Tyskland) i vest, Rheinhessen i nord, Baden på andre siden av Rhinen i øst og Alsace i syd. Pfalz er Tysklands nest største vinregion med 23.500 hektar. 5500 hektar består av Riesling, intet annet sted i verden dyrkes det så mye Riesling som her. Regionen har 130 vinlandsbyer mellom Bockenheim og Schweigen, langs grensen til Alsace.

Deutsche Weinstrasse går gjennom pittoreske landsbyer og vinmarker i 85 kilometer, fra grensen mot Rheinhessen, til Frankrike. Røde viner blir stadig viktigere, f.eks. har Dornfelder hatt stor suksess i de senere år. Pfalz er også den største rødvinregionen i Tyskland.

Baden, sydvest i Tyskland, er landets tredje største vinregion, med rundt 16.000 hektar. Det dyrkes vindruer fra Tauberfranken i Nord, via Heidelberg og langs Rhinen ned til Bodensjøen. Her ligger også Schwarzwald. Baden har et spesielt mildt klima og er eneste tyske vinregion som er klassifisert som vinregion B av EU, som omfatter de varmere vinproduserende områdene i EU. Kaiserstuhl-distriktet er det varmeste området i Tyskland. Baden er også kjent for det store antallet gourmetrestauranter.

Baden er den viktigste tyske vinregionen for Spätburgunder (rød), både den og Weissherbst (rosé) er ekstremt populære.

Nummer 3 i verden på Pinot Noir

Riesling er den best kjente tyske druen, over 22.000 hektar i tyske vingårder er beplantet med Riesling, dette utgjør rundt 60% av all Riesling i verden. Riesling har vært blant de mest populære druene i mange år nå, ikke minst fordi den egner seg ypperlig som følge til en lang rekke matretter. De mest populære andre druetypene i Pfalz og Baden er:

Grauburgunder (Pinot Gris), vanligvis en tørr hvit vin, som passer godt til mat. Smak av pære, mandel, nøtter og ananas.

Weissburgunder (Pinot Blanc) trives godt der det er for varmt å dyrke Riesling. Lett, frisk, velintegrert syrlighet. Lukter og smaker av sitrusfrukt, pære, melon og grønne nøtter. Velegnet til musserende viner eller fatmodning.

Spätburgunder (Pinot Noir) er de beste rødvindruene i Tyskland. Trives kun i de varmeste områdene, der den utvikler den karakteristiske kirsebæraromaen, hint av røyk og mandel, samt fine fruktnyanser. Tyskland er idag verdens tredje største produsent av Pinot Noir, etter Frankrike og USA. Det er stor etterspørsel etter tyske Pinot Noir-viner i hjemmemarkedet, så eksporten er begrenset.

Tysklands vakreste landsby

Vin- og spritprodusenten Alde Gott ligger i Sasbachwalden, i utkanten av Schwarzwald, 20 km syd for Baden-Baden og 30 km øst for Strasbourg i Frankrike. Dette er det romantiske Schwarzwald, med velholdte bindingsverkshus pyntet med vakre blomster, hyggelige restauranter og kroer. Sasbachwalden er kåret til Tysklands vakreste landsby. Alde Gott er et kooperativ med 374 medlemmer, som tilsammen disponerer 261 hektar vinmarker. De produserer 1,8 millioner liter i året. Over halvparten av produksjonen er Pinot Noir, deretter Riesling, Müller-Thurgau og Grauburgunder (Pinot Gris). De produserer også forskjellige typer snaps på frukt og bær, f.eks. Kirschwasser. Druene høstes manuelt. Vinene fra Alde Gott finnes på vinkartet i mange av Tysklands beste restauranter. Dette er kvalitetsviner, mange elegante hvite viner på Weissburgunder og Grauburgunder. Toppvinene i Weitblick-serien inkluderer bl.a. en Brut Reserve Sekt.

Bilde:

Schloss Staufenberg i Durbach i Baden ligger høyt i terrenget og er synlig på lang avstand. Markgreven av Baden, en stor vinprodusent, er eier av slottet og vinmarkene rundt. Dette er et av de mest velrenommerte og tradisjonsrike vingodsene i Baden.

Les hele artikkelen i septemberutgaven av HRR

About hkp