CRUISEBØLGEN KOMMER FOR ALVOR I EUROPA

Europa er blitt et nytt gravitasjonssenter for cruisebransjen, sa Stein Kruse (bildet), toppsjef i Holland America Line på et møte i Oslo fredag.

Det har vært en enorm vekst i cruisesalget i Europa de siste årene. Fra 2005 til 2010 var det 74% økning i europeiske cruisepassasjerer, mens økningen i Nord-Amerika var 9%. Skandinavia økte med 32%. 5,5 millioner europeere dro på cruise i 2010, en økning på 10% fra året før. 25 millioner cruisepassasjerer besøkte europeiske havner ifjor. Men cruisepenetrasjonen i USA er fortsatt mye større enn i Europa. Penetrasjonsprosenten for USA er 3,1 (3,1 passasjerer pr. 1000 innbyggere). Det nest største cruisemarkedet er Storbritannia med 2,6. Europa ellers ligger på 1,2, mens Norge ligger en tanke høyere med 1,3. – For at Norge skal komme opp på amerikansk nivå må 90.000 flere nordmenn velge cruise, sa Stein Kruse.

Cruisebransjen har vært kraftig presset i flere år nå, som følge av finanskrisen. – I 2010 begynte prisene å stige litt igjen. 2011 ser enda bedre ut, men vi er fortsatt ennå ikke tilbake der vi var før finanskrisen. I tillegg har høyere drivstoffpriser ført til store ekstrautgifter, sa Kruse.

Holland America Line er blant cruiseselskapene som satser mest på Norge og nordmenn i årene fremover. Allerede i 2012 tredobler selskapet sine anløp i Norge, og venter å fordoble antallet nordmenn som velger å reise med selskapets 15 skip. – Oslo kommer helt sikkert til å bli snuhavn for oss om få år, sa Kruse.

Holland America Lines skip ”MS Eurodam”, ”MS Rotterdam”, ”MS Prinsendam”  og ”MS Ryndam vil alle bli å se i norske farvann i sommer og vil anløpe 13 norske havner. Disse havnene er Oslo, Bergen, Ålesund, Flåm, Stavanger, Kristiansand, Tromsø, Honningsvåg, Hammerfest, Skjolden, Trondheim, Molde og Longyearbyen. Seabourn Cruises er også en del av Holland America Line og dette rederiet vil ha 6 anløp i Oslo i sommer.

Syv Holland America Lines skip skal seile 44 ulike ruter i Europa med ialt 103 avganger neste sommer. Fire av rutene er nykomponerte, og fem av anløpshavnene er “førstereis” for Holland America Line. Tre av disse er norske: Kirkenes, Eidfjord og Ulvik.

About hkp