DEN FRANSKE ATLANTERHAVSKYSTEN – STADIG MER POPULÆR

Byen Cognac tiltrekker seg et stort antall turister som har interesse for fremstillingen av det populære druebrennevinet byen har gitt sitt navn til. Her ligger kjente produsenter på rekke og rad; Hennessy, Martell, Remy Martin, og naturligvis de med norske aner, bl.a. Bache-Gabrielsen og Larsen. En båttur på elven Charente er en fin og behagelig måte å se dette vakre landskapet på. Mange flyr til Bordeaux og kjører vel en time nordøstover. Nå er det også mulig å fly til La Rochelle fra Rygge med Ryanair. La Rochelle er en av Frankrikes vakreste havnebyer og ligger en liten times kjøring vest for Cognac. Eksport av salt og vin gjorde La Rochelle til en viktig havn på den franske Atlanterhavskysten, under Annen verdenskrig hadde den tyske marine en av sine største ubåtbaser her, idag finnes alle slags fartøyer i havnene, fra de største cruiseskip til små fiskebåter. Den gamle havnen (Vieux Port) er fortsatt hjertet av La Rochelle, innløpet voktes av to gamle tårn (bildet), det eldste fra 1390. Hver sommer avholdes en konkurranse med verdens beste klippestupere fra toppen av et av disse tårnene. Iår gikk arrangementet i slutten av juni og rundt 70.000 tilskuere omkranset den gamle havnen. Akvariet, som iår feirer 10 års jubileum, ligger på den andre siden av havnen, er også vel verdt å få med seg. Dette er en av regionens største turistattraksjoner. 12.000 fisker og dyr av over 600 forskjellige arter finnes her i 73 akvarier, 9 enorme betongakvarier og 150 karanteneakvarier. Ca 800.000 besøkende i året opplever her det fascinerende livet under vann i alle verdenshav. På toppen ligger en restaurant, som i tillegg til et meget godt kjøkken, også kan tilby en fabelaktig utsikt over havneområdet i La Rochelle.

Allerede ved innflyvningen til lufthavnen i La Rochelle, ser man østersnettene, som står i det klare, grønne vannet. I tillegg til at østers eksporteres i stor stil herfra, er østers å finne på de fleste restaurantmenyer i området. Det er naturligvis mye sjømat på menyen her, og blant den beste i Frankrike. Ute i bukten ligger Ìle d’Aix, som er kjent fra TV-serien ”Fangene på fortet”.

Utenfor La Rochelle ligger Île de Ré. En lang bro forbinder øya med fastlandet og plutselig er du ute på landet, blant idylliske badebyer, klosteruiner, bondegårder, vingårder og saltprodusenter. Livet går litt saktere her. Om vinteren bor det bare et par tusen mennesker fast på øya, men om sommeren øker tallet til mer enn det tidobbelte. Husprisene er øket formidabelt i de senere år , Île de Ré er idag en av Frankrikes mest fasjonable sommerhusadresser. Mange hyggelige restauranter tilbyr lekre retter til en relativt sympatisk pris. De lokale vinene er absolutt verdt å anbefale, ikke minst rosévinene, som passer glimrende til fisk og skalldyr. På Île de Ré finnes en rekke gode hoteller, fra elegante, mindre hoteller som Hôtel Le Chat Botté i St Clément des Baleines og Les Senechal i Ars, til absolutt toppklasse, representert ved Le Clos Saint-Martin Hôtel & Spa.

Den franske Atlanterhavskysten har sett et stort oppsving i popularitet, både som feriedestinasjon og som boområde i de senere år, og blir en stadig sterkere konkurrent til Rivieraen på Middelhavskysten.

About hkp