DET NORSKE MÅLTIDS HEDERSPRIS TIL HALVOR HEUCH

NETT Heuch cid_image002_jpg@01CDECCAUnder finalen i Det Norske Måltid i Stavanger konserthus lørdag 5. januar, ble Hedersprisen 2012 tildelt Halvor Heuch, destillatør og fagdirektør i Arcus. Det var en overrasket og glad Heuch som ble overrakt prisen, som ble delt ut av fjorårets prisvinner, Ingrid Espelid Hovig.

« Årets hederspris går til en sann tradisjonsbærer, som med utallige foredrag og intervjuer har markedsført norske råvarer og tradisjoner på en eksepsjonell måte. Ikke bare har han spilt hovedrollen i utviklingen av norsk akevitt i flere tiår, men også gitt nordmenn en ny forståelse for akevittens rolle som drikke til mat», heter det i juryens begrunnelse.

Det Norske Måltids hederspris ble delt ut for første gang ifjor. Prisen ”tildeles en person, et firma eller en organisasjon som har hatt særlig betydning for norsk matkultur”, sier statuttene. Hedersprisen består av et diplom og Det Norske Måltids trofé som vinneren får til odel og eie.

Heuch har i 25 år spilt hovedrollen for utvikling av norske akevitter, først i Vinmonopolet og deretter i Arcus-Gruppen. Med basis i de historiske norske akevittene fra 1800-tallet, har han utviklet en rekke nye akevitter forankret i tradisjon og fatlagring.

Halvor Heuchs fanesak har vært å se historie, mat, drikke og kultur i sammenheng. Dette har han i praksis gjort ved å utvikle akevitter som passer til, og profilerer norsk mat og matkultur. Han har utviklet akevitter knyttet til sentrale deler av norsk matkultur som Norsk lutefisk akevitt, God gamal smaladram, Bacalaoakevitt, Rakefiskakevitt og Soddakevitt. Drammen, Moss, Stavanger og Bergen har også fått sine akevitter, som tildels er bygd på glemte resepttradisjoner fra byenes brennevinshistorie.

Heuch har også vært opptatt av å gi norsk matkultur og ”husmannskost” en ny status. Med sin næringsmiddelfaglige bakgrunn, har han et solid faglig grunnlag for sitt engasjement. Han har i mange år samarbeidet med lokale produsenter på frivillig basis og vært en mye brukt foredragsholder. Han har generøst gitt råd og inspirert lokale krefter over hele landet som ønsker å etablere ny næringsvirksomhet innen matproduksjon. På denne måten har han bidratt til å heve statusen for, og stoltheten over lokal matkultur. Til smalahove, lutefisk, sodd og rakefisk, har han skapt akevitter som fremhever og supplerer matopplevelsen og gjør rettene til festmat. Han har også bidratt til reetablering av norsk produksjon av karve, basert på leveranser til Arcus-Gruppen.

Sammen med Astri Riddervoll, har han skrevet boken: ”Rakefisk – en vidunderlig spise”. Denne boken er internasjonalt anerkjent og fikk for 2006 ”World Cookbook Award” som kulturell kokebok. Han har også skrevet boken: ”Akevitt – en norsk brennevinshistorie”.

 

About hkp